Η No1 cardio προπόνηση για να χάσεις το περιττό λίπος από τη μέση πιο εύκολα από όσο νομίζεις
Το σπλαχνικό λίπος στη μέση είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο επικίνδυνος τύπος λίπους που χάνεται. Είναι το λίπος που βρίσκεται ανάμεσα στα όργανα της κοιλιάς και σε έναν ιστό που ονομάζεται omentum. Αν και το σπλαχνικό λίπος αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό του σώματος, μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ένας λόγος που το σπλαχνικό λίπος είναι τόσο δύσκολο να χαθεί είναι ότι είναι ένα «ενεργό λίπος», σε αντίθεση με άλλα λίπη που είναι «αδρανή». Το σπλαχνικό λίπος απελευθερώνει ορμόνες που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη γενική υγεία σου και στην ικανότητά σου να χάσεις βάρος στη μέση και στην κοιλιακή χώρα. Γι’ αυτό το φαγητό που τρως και το είδος της άσκησης που κάνεις είναι τόσο σημαντικά. Πολλοί personal trainers προτείνουν cardio, αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τύπος cardio για να χάσεις κιλά;
Τρέξιμο
Το τρέξιμο είναι αερόβιο cardio που καίει κατά μέσο όρο περίπου 560 έως 840 θερμίδες την ώρα, ενώ το ποδήλατο μπορεί να κάψει μόνο περίπου 500 έως 740 θερμίδες την ώρα. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Duke, τα άτομα που ασκούσαν το ισοδύναμο του τζόκινγκ 11 μιλίων την εβδομάδα δεν κέρδισαν καθόλου σπλαχνικό λίπος, αλλά εκείνοι που έκαναν τζόκινγκ 17 μίλια την εβδομάδα κατάφεραν να μειώσουν τόσο το σπλαχνικό όσο και το υποδόριο λίπος. Γι’ αυτό το τρέξιμο είναι ένα αποτελεσματικό αερόβιο cardio για την απώλεια του σπλαχνικού λίπους.
Και, παρόλο που μπορεί να είναι τρομακτικό να ξεκινήσεις, ειδικά αν είσαι άνω των 50 ετών, υπάρχουν μερικές συμβουλές και κόλπα για να μεταβείς σιγά σιγά από το απλό καθημερινό περπάτημα στο τζόκινγκ.
Ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις είναι περπατώντας σε κλίση σε διάδρομο. Πρόκειται για μια χαμηλής έντασης, σταθερή προπόνηση cardio. Είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Μπορεί να την εκτελείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή δεν ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό πολύ ψηλά και μπορεί να γίνεται σχεδόν καθημερινά.
Όσον αφορά στην απώλεια βάρους, το περπάτημα σε διάδρομο με μέτριο ρυθμό σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμο οξυγόνο στο σώμα σου για να διατηρήσει την άσκηση με συνέπεια. Με άλλα λόγια, για να κάψεις λίπος, πρέπει να κάνεις αερόβια άσκηση. Όσο περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιεί το σώμα σου, τόσο περισσότερο λίπος μπορείς να κάψεις.
Και μετά, μόλις είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα, μπορείς να ξεκινήσεις το τζόκινγκ. Το τζόκινγκ» είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάψεις τις υπερβολικές θερμίδες πιο γρήγορα από το περπάτημα για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Σημαντικά είναι και τα παπούτσια που θα επιλέξεις για το τρέξιμο.
Για να ρίξεις αυτό το επίμονο λίπος στην κοιλιά, θα πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις τζόκινγκ ή να περπατάς για 30 έως 60 λεπτά, 4 έως 5 φορές την εβδομάδα. Και, αν θέλεις να ξεκινήσεις με αερόβια άσκηση, ξεκίνησε με γρήγορο περπάτημα σε κλίση και μετά μπορείς να μεταβείς στο τζόκινγκ και το τρέξιμο. Η αερόβια άσκηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Είναι επίσης σημαντικό να συνδυάσεις την καρδιαγγειακή σου άσκηση με μια υγιεινή διατροφή με λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωφέλιμους υδατάνθρακες για να χάσεις ακόμα περισσότερο σπλαχνικό λίπος!
Διάβασε επίσης:
Πώς θα σου φαινόταν να τρέχεις και να εργάζεσαι; Αυτή είναι η νέα εμμονή του TikTok
Oι περισσότερες αναζητούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, από τη διατροφή μας μέχρι την άσκηση μας. Η διατήρηση της σωστής υγείας είναι σημαντική. Ωστόσο πολλές από εμάς κάνουμε καθιστική εργασία και αυτό φυσικά επιβαρύνει την υγεία μας. Η εργασία μπροστά από έναν υπολογιστή για μεγάλες περιόδους είναι επιβλαβής και δεν αρκεί μόνο να σηκωνόμαστε για ένα διάλειμμα.
Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο thelist.com, οι μεγάλες περίοδοι καθιστικής εργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Γνωρίζαμε ότι η εταιρική δουλειά ήταν επιβαρυντική, αλλά αυτή η έκθεση δίνει νέα τροπή στα πράγματα. Μελέτες δείχνουν ότι το επιθετικό κάθισμα οδηγεί σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και ανθυγιεινούς τρόπους διατροφής.
Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|