H «λέξη κλειδί» που θα σε κάνει να αποφύγεις κάθε καυγά με τον σύντροφό σου
Το επιχείρημα του να χρησιμοποιείς μία λέξη κλειδί που σε εμποδίζει από το να συμβούν μεγάλοι και άσχημοι καβγάδες είναι ίσως μία λύση ή το πώς φτάνουμε στη ρίζα των προβλημάτων της σχέσης μας.
Το χειρότερο μέρος των τσακωμών – οποιοσδήποτε καυγάς, πραγματικά, με ένα μέλος της οικογένειας ή αγαπημένο πρόσωπο – είναι εκείνες οι στιγμές που δεν είμαστε απολύτως σίγουροι αν εμπιστευόμαστε αυτό που λέει ο άλλος. Είναι πραγματικά ειλικρινής ή υπάρχει κάποιος συναισθηματικός υπότιτλος που απλά δεν καταλαβαίνουμε; Το ένα πράγμα πιο απογοητευτικό από το να τσακώνεσαι είναι να ανακαλύψεις 40 λεπτά μετά το επιχείρημα ότι ο σύντροφός σου δεν ήταν καν ειλικρινής για αυτό το οποίο νομίζατε ότι τσακώνεστε. Στην πραγματικότητα, αυτό το είδος της δεύτερης εικασίας «είναι ειλικρινής» έγινε τόσο απογοητευτικό που ο σύντροφος σου και εσύ καταλήγετε σε μια λέξη κλειδί. Μία λύση που κάνει τους καβγάδες πιο παραγωγικούς.
Η λέξη μπορεί να είναι οποιαδήποτε, ας πούμε η λέξη «καρπούζι». Στην πραγματικότητα, η ίδια η λέξη δεν έχει σημασία. Θα μπορούσε να είναι «τούρτα», «μπισκότο» ή απλά η λέξη «στοπ». Μπορεί να είναι ό,τι θέλετε. Αυτό που έχει σημασία είναι τι σημαίνει η λέξη. Ο κανόνας για το «καρπούζι» είναι ότι εάν, κατά τη διάρκεια ενός καυγά, ο ένας από τους δύο κάνει μια δήλωση και το άλλο άτομο απαντήσει σε αυτή τη δήλωση με «Καρπούζι;», το πρώτο άτομο ΠΡΕΠΕΙ να επιβεβαιώσει εάν η αρχική του δήλωση ήταν αληθινή ή όχι.
Για παράδειγμα:
ΑΤΟΜΟ #1: «Δεν ήθελα καν να έρθεις απόψε!»
ΑΤΟΜΟ #2: «Καρπούζι;»
ΑΤΟΜΟ #1: «… Ωραία. Εντάξει, ναι, ήθελα να έρθεις».
Η ασφαλής λέξη διώχνει όλες τις αμφιβολίες και τα ψέματα και μπορείς να προχωρήσεις μπροστά, διαφωνώντας για γεγονότα και όχι για υποψίες ή υποκείμενα. Ξέρω τι σκέφτεσαι. «Αλλά γιατί το άτομο #1 δεν είπε απλά ψέματα;» Αυτή είναι η ομορφιά του κανόνα του «καρπουζιού». Είναι ένα σύστημα αυτο-αστυνόμευσης. Εάν το άτομο #1 λέει ψέματα, θα παραιτηθεί για πάντα από το δικαίωμα να διαφωνήσει ξανά ή να παραπονεθεί για αυτό που μόλις είπε ψέματα. Αν 10 λεπτά αργότερα, το άτομο #1 πει, «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν ήσουν εκεί. Ήθελα να έρθεις απόψε», το άτομο #2 θα καταλάβει αμέσως ότι του είπε ψέματα και ότι το άτομο #2 γνωρίζει ότι ο κανόνας της ασφαλούς λέξης δεν τηρήθηκε. Και τότε όλη η μάχη αλλάζει. Γιατί ο καυγάς ξαφνικά παύει να αφορά το αρχικό επιχείρημα και αρχίζει να αφορά το ψέμα που ειπώθηκε.
Το άτομο #1 καταπάτησε την μεταξύ τους υπόσχεση. Στα μάτια του «νόμου» – λοιπόν, του νόμου της σχέσης- αυτό το άτομο απλώς έχασε τα πάντα. Έχασε τον αγώνα, έχασε την ηθική του ανωτερότητα. Τελείωσε και έγινε. Δεν σεβάστηκε τον κανόνα της λέξης κλειδί.
Ακόμα κι αν το Άτομο #1 είχε δίκιο, ακόμα κι αν το Άτομο #2 ήταν τρελό και του άξιζε να το φωνάξουν, αν το Άτομο #1 ξεγλιστρήσει και δείξει ότι έχει παραβιάσει τον κανόνα του καρπουζιού, έχασε αυτόν τον καβγά για πάντα. Έτσι, η παραβίαση του κανόνα της ασφαλούς λέξης μπορεί να σημαίνει ότι το λάθος άτομο θα μπορούσε να κερδίσει μια διαμάχη. Και κανείς δεν θέλει να το ρισκάρει, ειδικά αν ξέρει ότι έχει δίκιο. Έτσι, επειδή κανένας από τους δύο δεν θέλει να χάσει το επιχείρημα για μια τεχνικότητα, σεβόμαστε πάντα τον κανόνα της λέξης κλειδί, και είναι υπέροχο όταν συμβαίνει. Μας επιτρέπει να μπαίνουμε σε οργισμένες συζητήσεις με πολύ λιγότερη αυτοαμφιβολία και δυσπιστία που να θολώνει τις απόψεις μας. Και επωφελούμαστε και οι δύο από τον κανόνα που υπάρχει.
Εάν οι καβγάδες σου με τον σύντροφό σου φαίνεται να είναι εφαπτόμενοι, όπου ο καθένας προσπαθεί να καταλάβει τι λέει «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ» το άλλο άτομο, σου λέμε ότι πρέπει να εισαγάγεις μια λέξη που να είναι η λέξη κλειδί για επιχειρήματα. Διότι, μόλις καταλήξεις σε μια λέξη και εάν τη σέβεσαι, εσύ και ο σύντροφός σου μπορείτε να αρχίσετε να μαλώνετε για τα πραγματικά και ουσιαστικά ζητήματα και όχι για το τι «νομίζετε» ότι είναι στην πραγματικότητα τα ζητήματα. Και, πιστέψτε μας, αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά.
Διάβασε επίσης:
Πώς να βάλεις τέλος σε αυτό που σε εμποδίζει να είσαι ευτυχισμένη
Όλοι αναρωτιούνται πάντα πώς να κρατήσουν ζωντανή την αγάπη και τον πόθο μετά από χρόνια γάμου. Έχει να κάνει με το να κρατάς ενδιαφέροντα τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα; Λοιπόν, τώρα ξέρουμε … και είναι πραγματικά πολύ απλό. Αυτή είναι η στιγμή που οι άντρες νιώθουν έλξη για σένα, σύμφωνα με έρευνα. Το YourTango διεξήγαγε μια έρευνα «Ευτυχισμένος, Υγιής Γάμος» με 104 ειδικούς σε θέματα γάμου και σχέσεων. Κατά τη γνώμη των ειδικών του, η έλξη έχει να κάνει λιγότερο με τον ρομαντισμό και περισσότερο με την εκτίμηση. Φυσικά και συμβαίνει αν και φαίνεται ξεθωριασμένο, αλλά ο σύντροφός σου που κάνει πράξεις για σένα και δεν είναι μόνο λόγια, δεν θα φύγει ποτέ.
Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν πότε οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ελκυστικοί για τους συζύγους τους και η πλειοψηφία των ανθρώπων, το 56 %, απάντησε ότι βρίσκουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα πιο ελκυστικά όταν τα κάνουν να αισθάνονται ότι χρειάζονται και εκτιμούνται.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, όλοι οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία – είναι ένας τρόπος ενδυνάμωσης του εαυτού τους. Με τακτική εξάσκηση, μπορείς να προχωρήσεις μπροστά και να βρεις έναν νέο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο, να συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους και να αναπηδάς από τις προκλήσεις της ζωής.
Δες εδώ πώς θα γίνεις ευτυχισμένη
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|