Η διαλειμματική νηστεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο η μέτρηση θερμίδων για απώλεια βάρους
Η διαλειμματική νηστεία είναι μια διάσημη μέθοδος απώλειας βάρους εδώ και χρόνια, με τους όσους την έχουν δοκιμάσει να ορκίζονται ότι η πρόσληψη φαγητού σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της μέρας τους βοήθησε να επιτύχουν τους στόχους τους και να κρατήσουν μακριά το περιττό βάρος. Ωστόσο, σύμφωνα με το Prevention,μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι δίαιτες νηστείας μπορεί να μην είναι καλύτερες από το να μετράς θερμίδες όταν σκοπεύεις στην απώλεια βάρους.
Η μικρή μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, παρακολούθησε 77 άτομα με παχυσαρκία και τα όρισε τυχαία σε μία από τις τρεις ομάδες για έξι μήνες. Μια ομάδα ακολούθησε μια διαλειμματική δίαιτα, όπου έτρωγε μόνο από τις ώρες του μεσημέρι έως τις 8 μ.μ., μια άλλη έτρωγε ό,τι ήθελε, αλλά μείωσε τον συνολικό αριθμό θερμίδων της κατά 25%, και η τρίτη δεν άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες.
Μετά από έξι μήνες, οι ερευνητές άλλαξαν ελαφρώς τα πράγματα: Έβαλαν την ομάδα διαλειμματικής νηστείας να τρώει σε διάστημα 10 ωρών και η ομάδα που μέτρησε θερμίδες έτρωγε αρκετό φαγητό για να αισθάνεται ικανοποιημένη. Τα άτομα και στις δύο ομάδες που έκαναν δίαιτα έχασαν βάρος τους πρώτους έξι μήνες και το διατήρησαν μετά την αρχική περίοδο των έξι μηνών, οδηγώντας σε μείωση του σωματικού βάρους κατά 5% μετά από ένα χρόνο.
Μετά το πέρας του έτους, η ομάδα της διαλειμματικής νηστεία έτρωγε 425 λιγότερες θερμίδες την ημέρα κατά μέσο όρο από την ομάδα ελέγχου και έχασε περίπου 10 περισσότερα κιλά. Η ομάδα που μέτρησε θερμίδες είχε περίπου 405 λιγότερες θερμίδες την ημέρα από την ομάδα ελέγχου και έχασε 12 περισσότερα κιλά.
«Η χρονικά περιορισμένη διατροφή είναι πιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τον έλεγχο, αλλά όχι πιο αποτελεσματική από τον περιορισμό των θερμίδων», κατέληξαν οι ερευνητές.
«Παρά τη δημοτικότητα μιας διατροφικής δίαιτας περιορισμένου χρονοδιαγράμματος, υπάρχουν μόνο λίγες μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με την επίδραση της χρονικά περιορισμένης διατροφής στην απώλεια βάρους», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Shuhao Lin, M.S., R.D., Ph.D. υποψήφιος στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Chicago. «Πολλές προηγούμενες μελέτες συνδύασαν τη χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής με μέτρηση θερμίδων και τη συνέκριναν με τη μέτρηση θερμίδων μόνο. Ωστόσο, η δύναμη της χρονικά περιορισμένης τροφής είναι ότι είναι απλή και οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να μετρούν θερμίδες. Ως εκ τούτου, μας ενδιαφέρει πώς η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση από μόνη της θα συγκριθεί με τη μέτρηση θερμίδων μακροπρόθεσμα». Η διερεύνηση της ικανότητας διατήρησης της απώλειας βάρους ήταν επίσης σημαντική, λέει ο Lin.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι δύο μέθοδοι είναι περιοριστικές και μπορεί να μην είναι για όλους. Επικοινώνησε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσεις ένα νέο σχήμα για να μάθεις εάν είναι κατάλληλο για εσένα.
Αλλά γιατί μπορεί η διαλειμματική νηστεία και η μέτρηση θερμίδων να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο και πώς μπορείς να ξέρεις ποια είναι η κατάλληλη για εσένα αν στοχεύεις στην απώλεια βάρους; Οι διατροφολόγοι εξηγούν.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει ότι η διαλειμματική νηστεία και η μέτρηση θερμίδων οδηγούν σε παρόμοια αποτελέσματα απώλειας βάρους. Σε μια μελέτη 139 ατόμων με παχυσαρκία που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine πέρυσι, μια ομάδα περιόρισε τις ημερήσιες θερμίδες της, ενώ μια άλλη έπρεπε να περιορίσει τις θερμίδες της και να φάει τις ώρες 8 π.μ. και 4 μ.μ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα και στις δύο ομάδες έχασαν περίπου 14 έως 18 λίβρες και όσοι στην ομάδα με περιορισμένο χρόνο δεν έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους στην ομάδα μέτρησης θερμίδων.
Αλλά η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έχασαν παρόμοια ποσά βάρους με τους μετρητές θερμίδων σε μια διαλειμματική δίαιτα νηστείας, ακόμη και όταν δεν μετρούσαν θερμίδες.
Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους και τα δύο προγράμματα διατροφής έχουν παρόμοια αποτελέσματα. «Ένα πράγμα που έχω δει με πελάτες που κάνουν διαλειμματική νηστεία είναι ότι μπορεί να κάνει κάποιον πιο προσεκτικό για το τι καταναλώνει μέσα στο διατροφικό του παράθυρο, παρόμοια με τη μέτρηση θερμίδων», λέει η Jessica Cording, R.D., συγγραφέας του The Little Book of Game. – Αλλαγές. «Όταν κάποιος το κάνει με τρόπο που είναι εποικοδομητικός και υποστηρικτικός, μπορεί να τον κάνει πιο σκόπιμα στην επιλογή τροφών με θρεπτικά συστατικά στο πλαίσιο των στόχων του».
Η μέτρηση θερμίδων ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να σκέφτονται πολύ το φαγητό, επισημαίνει ο Albert Matheny, R.D., C.S.C.S., συνιδρυτής του SoHo Strength Lab και σύμβουλος της Promix Nutrition. «Με τη διαλειμματική νηστεία, δεν εστιάζεις στις μικρές λεπτομέρειες. Μπορεί να σκεφτείς άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην είσαι τόσο συγκεντρωμένος/η στο φαγητό». Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.
Είναι το ένα «καλύτερο» από το άλλο;
Όχι απαραίτητα. «Όταν μιλάμε για μεθόδους απώλειας βάρους, εξαρτάται πάντα από τις προτιμήσεις των ανθρώπων», λέει ο Lin. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν πιο εύκολο και αποτελεσματικό το να τρώνε με περιορισμένο χρόνο από το να μετράνε θερμίδες, ενώ άλλοι μπορεί να το βρίσκουν λιγότερο αποτελεσματικό».
Διάβασε επίσης:
Τα σνακ που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου για να μην πάρεις ούτε γραμμάριο
Ποιες υγιεινές τροφές μπορείς να τρως ανάμεσα στα γεύματα χωρίς να το παρακάνεις και να πάρεις βάρος; Υπάρχουν πολλά, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις πώς να τα επιλέξεις. Ακόμη περισσότερο αν γνωρίζεις –όπως λένε οι διατροφολόγοι– ότι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της κοιλιάς είναι τα σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα: «Σε κάνει να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται στο τέλος της ημέρας», εξήγησε η διατροφολόγος Valeria Castagna.
Σύμφωνα με τη Vogue.it , η λεγόμενη «επιστήμη του σνακ» συζητήθηκε ευρέως από το Harvard TH Chan School of Public Health – ένα σχολείο που προάγει τη δημόσια υγεία μέσω ανακάλυψης και επικοινωνίας – και αποκαλύπτει ποιες υγιεινές τροφές μπορούν να καταναλωθούν μεταξύ των γευμάτων. Πρώτα απ ‘όλα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του σχολείου, στις Ηνωμένες Πολιτείες (και σε άλλα μέρη του κόσμου) η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει το 80% του διαφημιστικού της προϋπολογισμού μόνο για την προώθηση fast food, ζαχαρούχων ποτών, γλυκών και άλλων ανθυγιεινών σνακ (κάτι που σαφώς δυσκολεύει την σωστή επιλογή). Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που επιλέγουν σνακ με πολλά λιπαρά ή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι βιώνουν ψυχολογικό στρες.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|