Η δυσκοιλιότητα σε προειδοποιεί για ενδεχόμενα προβλήματα υγείας όπως η νόσος Αλτσχάιμερ
Η δυσκοιλιότητα δημιουργεί μια απογοητευτική και αρκετά άβολη κατάσταση. Η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή σου, η ανεπαρκής σωματική άσκηση, η αφυδάτωση, ορισμένα φάρμακα και προβλήματα με τις εντερικές σου λειτουργίες είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ενδέχεται να έχεις δυσκοιλιότητα. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχεις δυσκοιλιότητα καθώς μεγαλώνεις σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.
Αν και η περιστασιακή δυσκοιλιότητα αποτελεί συχνό φαινόμενο, η χρόνια δυσκοιλιότητα εμφανίζεται όταν δεν έχεις τακτικές κενώσεις του εντέρου για αρκετές εβδομάδες. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες δυσάρεστες επιπλοκές όπως πρησμένες φλέβες κ.α. Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης πώς η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική σου υγεία καθώς μεγαλώνεις. Μια προκαταρκτική μελέτη του 2023 που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν σπάνιες κενώσεις ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η σύνδεση μεταξύ της χρόνιας δυσκοιλιότητας και της γνωστικής υγείας μπορεί να έχει κάποια σχέση με την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο σου.
Δυσκοιλιότητα και γνωστική ικανότητα
Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 110.000 ανθρώπους για αρκετά χρόνια, ρωτώντας τους για τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου τους και για το αν είχαν παράπονα σχετικά με τη γνωστική τους ικανότητα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ψυχολογικά τεστ για να μετρήσουν αντικειμενικά τη γνωστική μείωση και την αλληλουχία DNA για να ελέγξουν την υγεία των βακτηρίων στο έντερο τους . Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν λιγότερο συχνές κενώσεις (μία κάθε τρεις ή περισσότερες ημέρες) είχαν τη γνωστική ηλικία των ατόμων τριών ετών μεγαλύτερης. Εκείνοι με σπάνιες κενώσεις ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη τους με την πάροδο του χρόνου.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι τύποι βακτηρίων που ζουν στο έντερό τους σχετίζονται με τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και τη γνωστική λειτουργία. Τα άτομα με λιγότερο συχνές κενώσεις όχι μόνο είχαν μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά είχαν επίσης λιγότερα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό, το οποίο είναι καλό για το έντερο και την υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, όσοι είχαν πιο συχνές κενώσεις (περισσότερες από δύο φορές την ημέρα) είχαν περισσότερα από ορισμένα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο έντερο.
«Τα συστήματα του σώματός μας είναι όλα αλληλένδετα», δήλωσε η Heather M. Snyder, Ph.D., Αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων της Ένωσης Αλτσχάιμερ, σε ένα δελτίο τύπου. «Όταν ένα σύστημα δυσλειτουργεί, επηρεάζει άλλα συστήματα. Όταν αυτή η δυσλειτουργία δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να δημιουργήσει έναν καταρράκτη συνεπειών για το υπόλοιπο σώμα.»
Τα βακτήρια του εντέρου και το Αλτσχάιμερ
Όταν κάνεις κενώσεις, το σώμα σου αποβάλλει τα απόβλητα και άλλες ουσίες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για το σώμα. Εάν δεν κάνεις τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα, το σώμα σου θα μπορούσε να ανταποκριθεί με φλεγμονές, ορμονικές ανισορροπίες και προβλήματα ψυχικής υγείας. Το έντερο σου αποκαλείται συχνά «δεύτερος εγκέφαλος» επειδή βοηθά στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού και της διάθεσης. Η τακτική κίνηση του εντέρου είναι ένας καλός δείκτης ενός ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου. Το έντερο σου μπορεί επίσης να συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου σου.
Προστάτεψε τον εγκέφαλό σου εξισορροπώντας το έντερο σου
Μια περιστασιακή περίοδος δυσκοιλιότητας μπορεί να υποχωρήσει μετά από μια ή δύο μέρες, αλλά χρόνια προβλήματα με την πεπτική σου υγεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα με το σώμα σου να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ μπορούν να καταστρέψουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο σου, προκαλώντας συμπτώματα όπως θολούρα του εγκεφάλου και ευερεθιστότητα.
Διάβασε επίσης: Ο καλύτερος συνδυασμός πρωινού για να πεις τέλος στη δυσκοιλιότητα
Είναι τα καλά βακτήρια που παράγουν το βουτυρικό που προστατεύει τον εγκέφαλο αφού τρέφονται με τις διαλυτές, ζυμώσιμες ίνες στη διατροφή σου. Θα βρεις αυτές τις ζυμώσιμες ίνες σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, σύμφωνα με τη Cleveland Clinic.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|