Now Reading
Η επιστήμη απάντα γιατί μία «ραγισμένη κάρδια» από έναν χωρισμό πονάει σωματικά

Η επιστήμη απάντα γιατί μία «ραγισμένη κάρδια» από έναν χωρισμό πονάει σωματικά

Avatar photo
Η επιστήμη απάντα γιατί μία «ραγισμένη κάρδια» από έναν χωρισμό πονάει σωματικά

Ο έρωτας μπορεί να είναι έντονο συναίσθημα και συχνά αφήνει τους ανθρώπους ενθουσιασμένους και χαρούμενους. Αλλά η διακοπή μίας σχέσης μπορεί να προκαλέσει μια έξαρση αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να την αισθανόμαστε ακόμα και σωματικά επώδυνη.

Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζονται από τις ορμόνες – με αυξήσεις στις ορμόνες του στρες κορτιζόλη, αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη και μειώσεις στις χαρούμενες ορμόνες σεροτονίνη και ωκυτοκίνη μέσα στο σώμα.  Αυτές οι “ορμόνες του σπαραγμού της καρδιάς” μπορεί επίσης να προκαλούν τα σωματικά συμπτώματα που οδηγούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πόνο. 

Οι χωρισμοί δεν είναι μόνο συναισθηματικά επιβαρυντικοί – μπορούν να προκαλέσουν και σωματική δυσφορία. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζονται από τις ορμόνες, με αυξήσεις στις ορμόνες του στρες κορτιζόλη, αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη και μειώσεις στις χαρούμενες ορμόνες σεροτονίνη και ωκυτοκίνη μέσα στο σώμα.  Αυτές οι «ορμόνες του σπαραγμού της  καρδιάς» μπορεί επίσης να προκαλούν τα σωματικά συμπτώματα που οδηγούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πόνο. 

Η επιστήμη απάντα γιατί μία «ραγισμένη κάρδια» από έναν χωρισμό πονάει σωματικά

 Ειδικοί σε θέματα σεξ και σχέσεων εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν υποφέρουμε από μια ραγισμένη καρδιά έπειτα από έναν χωρισμό και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό.  Οι χωρισμοί σχεδόν πάντα έχουν βαρύ τίμημα, με τον αντίκτυπο του σπαραγμού της καρδιάς να προκαλεί τόσο συναισθηματική όσο και σωματική δυσφορία. Αλλά ενώ συχνά μπορεί να αισθάνεσαι ότι κάποια από τα πιο έντονα συμπτώματα μιας ραγισμένης καρδιάς μπορεί να είναι όλα στο μυαλό σας, αποδεικνύεται ότι τα ακραία σκαμπανεβάσματα που βιώνεις μετά από έναν χωρισμό είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα πολύ πραγματικών και φυσιολογικών διεργασιών.  

Μαζί με τη χαμηλή διάθεση και το άγχος, η στενοχώρια μπορεί να σου προκαλέσει σημαντικό άγχος και μπορεί να σε κάνει να νιώθετε σοκαρισμένη, διαρκώς εξαντλημένη, σε υπερδιέγερση και μπορεί να νιώθεις ακόμη και σωματικό πόνο. Αυτά μπορεί να συμβούν ως αποτέλεσμα της ορμονικής και συναισθηματικής αναστάτωσης που προκαλεί ένας χωρισμός. Η επιστήμη απάντα γιατί μία «ραγισμένη κάρδια» από έναν χωρισμό πονάει σωματικά

Σύμφωνα με την Cate Mackenzie, ψυχοσεξουαλική θεραπεύτρια και σύμβουλο ζευγαριών από το College of Sexual and Relationship Therapists, οι ορμονικές και συναισθηματικές αντιδράσεις μας σε έναν χωρισμό είναι αποτέλεσμα της ξαφνικής απώλειας που βιώνουμε. Ειδικά αν έχουμε ριζώσει βαθιά σε μια σημαντική σχέση, μπορεί να είναι δύσκολο να την αφήσουμε να φύγει. Αυτό δικαιολογημένα προκαλεί κάποιες έντονες φυσιολογικές αντιδράσεις.  

Η Mackenzie λέει στο Stylist ότι, όταν υποφέρουμε από μια ραγισμένη καρδιά, το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης ως τρόπος αντιμετώπισης της ξαφνικής απώλειας. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης ανεβαίνουν και αρχίζουμε να καταναλώνουμε όλη τη γλυκόζη που είναι αποθηκευμένη στο σώμα μας. Πρόκειται για μια αντίδραση στο στρες, η οποία «δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να μπορέσουμε να σκεφτούμε καθαρά και να διαχειριστούμε τη ζωή μας». 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να περιέλθει ακόμη και σε κατάσταση σοκ, «το οποίο έχει πολύ φυσική επίδραση στο σώμα μας», λέει η Mackenzie. Το σοκ μπορεί να μας προκαλέσει είτε «υπερένταση, αδρεναλίνη και ανικανότητα να απενεργοποιηθούμε», είτε μπορεί να προκαλέσει την εντελώς αντίθετη αντίδραση, κατά την οποία μπορεί να γίνουμε «υπο-ένταση και αποστασιοποιημένοι». Και τα δύο μπορεί να είναι οδυνηρά. 

  Η επιστήμη απάντα γιατί μία «ραγισμένη κάρδια» από έναν χωρισμό πονάει σωματικά

Είναι σύνηθες να δυσκολεύεσαι να αποσπάσεις το μυαλό σου από μια απώλεια που έχεις βιώσει. Όταν χτίζουμε μια σχέση με κάποιον, δημιουργούμε ένα δέσιμο μαζί του. Η απώλειά της μπορεί να μας κάνει να χάσουμε την αίσθηση της ασφάλειας, να διαταράξει την ισορροπία της ζωής μας και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το μέλλον. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να μας κάνει να «κολλήσουμε, να μην κάνουμε τίποτα και να ξανατραυματίσουμε τον εαυτό μας, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά την απώλεια στο μυαλό μας».   

Αλλά το να μένουμε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι επιζήμιο. Όπως εξηγεί η Mackenzie, «μια σκέψη θα οδηγήσει σε ένα συναίσθημα που δημιουργεί μια επίδραση στο σώμα», η οποία, προφανώς, μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ακόμη και το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Γνωστό και ως μυοκαρδιοπάθεια του στρες, το σύνδρομο της σπασμένης ή ραγισμένης καρδιάς είναι μια κατάσταση «κατά την οποία το έντονο συναισθηματικό ή σωματικό στρες μπορεί να προκαλέσει ταχεία και σοβαρή αδυναμία των καρδιακών μυών», σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. 

Η επιστήμη απάντα γιατί μία «ραγισμένη κάρδια» από έναν χωρισμό πονάει σωματικά

Αλλά δεν είναι όλα τόσο καταθλιπτικά. Αν και οι εβδομάδες και οι μήνες που ακολουθούν έναν οδυνηρό χωρισμό μπορεί να φαίνονται ατελείωτοι, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να ξαναχτίσεις τον εαυτό σου και να μειώσεις τον αντίκτυπο στην καρδιά, το μυαλό και το σώμα σου. Η Mackenzie λέει ότι είναι σημαντικό να σηκώσεις τον εαυτό σας και, όσο το δυνατόν περισσότερο, να συνεχίσετε να προχωράτε. «Αν γνωρίσετε νέους ανθρώπους και βιώσετε νέες καταστάσεις, μπορείτε να ξαναχτίσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας», τα οποία θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις να αισθάνεσαι κινητοποιημένη και θετική.  

Στο τέλος της ημέρας, όλοι γνωρίζουμε πόσο τρομεροί μπορεί να είναι οι χωρισμοί και ο βαθμός στον οποίο αντιδρά το σώμα μας σε αυτούς μπορεί να μην αποτελεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου του πώς αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε ανάμεσά τους. Αλλά, όπως πολύ σωστά λέει η Mackenzie, «αν ένα άτομο μπορεί να βρει τρόπους να διασκεδάσει, να γνωρίσει νέους ανθρώπους και να έχει νέες εμπειρίες, μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του μέσα από αυτή τη διαδικασία του πένθους». 

«Οι νευροβιολογικές επιδράσεις του σπαραγμού της καρδιάς μπορούν να φτάσουν σε τέτοια ύψη που έχουν παρομοιαστεί με εκείνες του σωματικού πόνου, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα σωματικά συμπτώματα που αναφέρουν οι ίδιοι, όπως ο πόνος στο στήθος και οι κρίσεις πανικού, όσο και από την περιγραφή των συναισθημάτων των πασχόντων, όπως το αίσθημα του knock-out ή της συντριβής», δήλωσε ο Eric Ryden, διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας και θεραπευτής στην κλινική Couples Therapy(ανοίγει σε νέα καρτέλα) στην Αγγλία. «Ο σπαραγμός φαίνεται να εμπλέκει κάποιους από τους ίδιους νευρικούς μηχανισμούς με αυτούς του σωματικού πόνου», δήλωσε στο Live Science. 

  Η επιστήμη απάντα γιατί μία «ραγισμένη κάρδια» από έναν χωρισμό πονάει σωματικά

Το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, τα οποία συνήθως αντισταθμίζουν το ένα το άλλο, μπορεί και τα δύο να ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια του σπαραγμού, δήλωσε ο Lee. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την αντίδραση μάχης ή φυγής του οργανισμού, επιταχύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, ενώ το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας, σύμφωνα με το Mayo Clinic Neurology Board Review(ανοίγει σε νέα καρτέλα) (Oxford University Press, 2021). Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σπαραγμού της καρδιάς ενεργοποιούν αυτά τα δύο μέρη του νευρικού συστήματος, δήλωσε  η Lee. 

«Ο εγκέφαλος και η καρδιά, που ανταποκρίνονται σε αυτά τα μονοπάτια, μπερδεύονται καθώς λαμβάνουν ανάμεικτα μηνύματα», είπε. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, με χαμηλότερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι χήροι και οι χήρες έχουν 41% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν τους πρώτους έξι μήνες μετά την απώλεια του συζύγου, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology». Συχνά τα άτομα με χαμηλή μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα όπως κόπωση, άγχος, κατάθλιψη και κακό ύπνο, και η μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κριθεί η κλινική κατάσταση σε καταθλιπτικούς ασθενείς, σύμφωνα με δημοσίευση του 2019 στο Frontiers in Psychiatry.  

Η επιστήμη απάντα γιατί μία «ραγισμένη κάρδια» από έναν χωρισμό πονάει σωματικά

ΣΎΝΔΡΟΜΟ ΡΑΓΙΣΜΈΝΗΣ ΚΑΡΔΙΆΣ 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το αίσθημα της ραγισμένης καρδιάς μπορεί να είναι μια ιατρική κατάσταση γνωστή ως καρδιομυοπάθεια takotsubo ή σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, αυτή η καρδιακή πάθηση προκαλείται από υψηλά επίπεδα στρες ή ακραία συναισθήματα, καθώς και από χειρουργική επέμβαση ή μερικές φορές από σωματική ασθένεια. Προκαλεί προσωρινές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η καρδιά αντλεί αίμα και μερικές φορές προκαλεί την καρδιά να αντλεί πιο σκληρά, κάτι που συχνά βιώνεται ως πόνος στο στήθος. 

ΈΝΑ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΌ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΌ 

Ενώ ο σπαραγμός της ραγισμένης καρδιάς μπορεί να είναι καταστροφικός, ο ρομαντικός δεσμός – και ο πόνος που βιώνουν οι άνθρωποι όταν αυτοί οι δεσμοί διαρρηγνύονται – μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό που οι άνθρωποι έχουν εξελίξει για να τους βοηθήσει να επιβιώσουν, δήλωσε ο Ryden. «Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά με τη σημασία που έχει για την επιβίωση ο κοινωνικός δεσμός και η ασφαλής προσκόλληση», είπε. «Ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις του σπαραγμού της καρδιάς μπορούν να θεωρηθούν ως μέρος μιας κίνησης για την εξεύρεση ενός ασφαλούς δεσμού με έναν ερωτικό σύντροφο». 

 

Διάβασε επίσης:

Τι είναι η Ερωτομανία: Οι ειδικοί εξηγούν τη διαταραχή του Joe στη σειρά «You» του Netflix

Η νεότερη σεζόν του «You» έχει δώσει στους θεατές αρκετά πράγματα να συζητήσουν. Η σειρά «You» του Netflix όχι μόνο προκάλεσε συζητήσεις γύρω από τη σεξουαλική πράξη «ταμπού» των «χρυσών ντους», αλλά συμπεριέλαβε και μια ιστορία γύρω από την ερωτομανία. 

Γνωστή και ως σύνδρομο De Clerambault, η ερωτομανία είναι μια παραληρητική ασθένεια κατά την οποία κάποιος πιστεύει ότι ένα άλλο άτομο, συνήθως υψηλότερης κοινωνικής θέσης, είναι ερωτευμένο μαζί του, λέει ο Akos Antwi, ψυχιατρικός νοσηλευτής ψυχικής υγείας. Και παρόλο που αυτή η διαταραχή δεν είναι εγγενώς επικίνδυνη, όταν δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές εμμονές και παρακολούθηση, όπως φαίνεται στο «You». 

Η επιστήμη απάντα γιατί μία «ραγισμένη κάρδια» από έναν χωρισμό πονάει σωματικά

Ενώ η απεικόνιση της ερωτομανίας στη σειρά μπορεί να είναι συναρπαστική και να δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα πλοκή, η σειρά δεν αντικατοπτρίζει πλήρως ή με ακρίβεια τις εμπειρίες όλων των ατόμων που ζουν με αυτή την πολύ ασυνήθιστη πάθηση. Επειδή λοιπόν η ερωτομανία είναι μια πολύπλοκη και ελάχιστα κατανοητή κατάσταση, σας παραθέτουμε τι λένε οι ειδικοί που μπορούν να εξηγήσουν καλύτερα τι είναι η ερωτομανία. Ακολουθούν όλες οι πληροφορίες που δεν είδες ή δεν έμαθες από τη συμπερίληψή της στο «You». 

Τι είναι η ερωτομανία; 

Η ερωτομανία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των παραληρηματικών διαταραχών, λέει η αδειούχος κλινική ψυχολόγος Janelle Peifer, PhD. «Η ερωτομανία είναι μια διάγνωση κατά την οποία το άτομο πιστεύει ότι ένα άλλο άτομο – συχνά κάποιος διάσημος ή που δεν έχει γνωρίσει ποτέ – είναι ερωτευμένο μαζί του», λέει η ίδια. 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer