Η επιστήμη μίλησε: Αυτή είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας για ένα ζευγάρι


Μπορεί όταν είσαι τσιμπημένη να μην σε νοιάζει καθόλου η διαφορά ηλικίας. Αλλά τι γίνεται όταν έρθουν οι σοβαρές αποφάσεις; Μια νέα έρευνα δείχνει ότι εκεί μπορεί να αρχίσουν τα δύσκολα…
Κάθε φορά που ένα διάσημο ζευγάρι με αρκετά χρόνια διαφορά ηλικίας κάνει την εμφάνισή του, τα σχόλια παίρνουν φωτιά. Θυμάσαι τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο με την Καμίλα Μορόνε; Είχαν 22 χρόνια διαφορά! Ή την Ντέμι Μουρ με τον Άστον Κούτσερ, που τους χώριζαν 15 χρόνια. Ο κόσμος συνήθως βλέπει με μισό μάτι τέτοιες σχέσεις. Και ναι, μεγάλο μέρος αυτής της κριτικής έχει να κάνει με κοινωνικά ταμπού – αλλά όχι μόνο.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Population Economics, τα ζευγάρια με μεγάλη ηλικιακή διαφορά έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένα στον γάμο τους. Και όχι μόνο αυτό. Όταν προκύψουν σοβαρές αλλαγές στη ζωή – όπως οικονομικά προβλήματα, ασθένειες ή η απόφαση να κάνετε παιδιά – οι πιθανότητες να συγκρουστείτε είναι πολύ μεγαλύτερες.
Αντίθετα, τα ζευγάρια που είναι πιο κοντά ηλικιακά, ειδικά αν η διαφορά είναι από 0 έως 3 χρόνια, δείχνουν να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Κι αυτό γιατί βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο ζωής και βλέπουν τα πράγματα από πιο κοντινή σκοπιά.
Διάβασε επίσης: Σχέσεις: Τα 6 σημάδια πως ο αγαπημένος σου λέει ψέματα
Πώς μπορεί να επηρεάσει τα ζευγάρια η διαφορά ηλικίας
Όταν δύο άνθρωποι έχουν παρόμοια ηλικία, συνδέονται πιο εύκολα – μοιράζονται κοινές εμπειρίες, έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης και, όπως λέει και η σύμβουλος γάμου Brandy Porche στο PsychCentral, ακόμη και λίγα χρόνια διαφορά, όπως 4-5, μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας.
Αν ο ένας από τους δύο είναι πολύ πιο ώριμος συναισθηματικά, μπορεί να αρχίσει να νιώθει ότι τραβάει μόνος του κουπί. Και κάπως έτσι ξεκινάνε οι εντάσεις και οι παρεξηγήσεις.
Το να είναι κάποιος μεγαλύτερος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σοφότερος. Κάποιες πρακτικές διαφορές, όμως, όπως οι διαφορετικές προτεραιότητες ή οι διαφορετικοί ρυθμοί ζωής, μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Για παράδειγμα, αν ο ένας θέλει να κάνει παιδιά τώρα και ο άλλος σε πέντε χρόνια, η πίεση δεν αργεί να έρθει.
Διάβασε επίσης: Αυτή είναι η ώρα της ημέρας που είμαστε πιο ευτυχισμένοι σύμφωνα με την επιστήμη
Και όμως… η ηλικία μπορεί να μην έχει και τόση σημασία
Μην αγχώνεσαι όμως! Οι έρευνες δείχνουν γενικά μοτίβα – δεν σημαίνει ότι η δική σου σχέση θα καταλήξει έτσι. Όπως λέει και η ψυχοθεραπεύτρια Lee Phillips στο PsychCentral, «όλοι οι σύντροφοι θέλουν να νιώθουν ότι τους βλέπουν και τους ακούν. Αν υπάρχει ενσυναίσθηση και επικοινωνία, τότε υπάρχει και ισορροπία».
Οπότε, μη βιαστείς να απορρίψεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή δεν είναι μέσα στο ιδανικό ηλικιακό πλαίσιο των 0-3 ετών. Αν προκύψουν διαφορές, το σημαντικό είναι να μπορείτε να τις δουλέψετε μαζί.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|