Now Reading
«Η σιωπή είναι χρυσός»: 7 στιγμές που δεν χρειάζεται να μιλάς

«Η σιωπή είναι χρυσός»: 7 στιγμές που δεν χρειάζεται να μιλάς

Avatar photo
-α

Υπάρχουν στιγμές που δεν χρειάζεται να μιλάς και η σιωπή είναι ο καλύτερος σύμβουλος σου.

Υπάρχουν στιγμές που η σιωπή μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης σου καθώς μπορεί να βελτιώσει δραστικά τις αλληλεπιδράσεις σου και τη συνολικότερη ηρεμία σου. Επιπλέον μπορεί να σου αλλάξει την οπτική σου για την επικοινωνία, οδηγώντάς σε σε μια πιο ήρεμη, πιο στοχαστική προσέγγιση στις καταστάσεις της ζωής. Ακολουθούν 9 στιγμές που «Η σιωπή είναι χρυσός» και δεν χρειάζεται να μιλήσεις.

γυναίκα με πόντσο σε λίμνη

1) Σε έντονες συναισθηματικές στιγμές
Υπάρχει μια στιγμή που όλοι έχουμε βιώσει στη ζωή μας – όταν τα συναισθήματα είναι στα ύψη, οι εντάσεις αυξάνονται και όλα φαίνονται να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Οι ψυχολόγοι συχνά αναφέρουν ότι σε αυτές τις στιγμές, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε σιωπηλοί. Μάλιστα σε έρευνες που έχουν γίνει αναφέρεται πως όταν τα συναισθήματα είναι σε μέγιστη ένταση, η ικανότητά μας για ορθολογική σκέψη διακυβεύεται. Σε τέτοια σενάρια, η σιωπή μπορεί να είναι χρυσός. Δεν πρόκειται για την καταπίεση των συναισθημάτων ή την αποφυγή σύγκρουσης. Έχει να κάνει με το να δίνεις στο μυαλό σου την παύση που χρειάζεται για να επεξεργαστεί την κατάσταση και να ανταποκρίνεται αντί να αντιδρά. Όταν τηρούμε μια στιγμή σιωπής κατά τη διάρκεια συναισθηματικής αναταραχής, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απομακρυνθεί από τον ανεμοστρόβιλο των συναισθημάτων. Αυτό δημιουργεί χώρο για να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια και συναισθηματική νοημοσύνη.

2) Όταν κάποιος χρειάζεται υποστήριξη
Ένας φίλος, ένα μέλος της οικογένειας ή ένας συνάδελφος έρχεται σε εμάς, με την καρδιά τους βαριά από ένα πρόβλημα ή μια απογοήτευση. Το ένστικτό μας είναι να προσφέρουμε συμβουλές ή να μοιραστούμε τις δικές μας εμπειρίες. Όμως μερικές φορές, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς να ακούμε και να παραμένουμε σιωπηλοί. Οι μελέτες της Dr. Julianne Holt-Lunstad σχετικά με τις κοινωνικές σχέσεις και την υγεία υπογραμμίζουν τη σημασία της παροχής συναισθηματικής υποστήριξης μέσω της ενεργητικής ακρόασης. Η σιωπή εδώ δεν σημαίνει αδιαφορία αλλά μάλλον δείχνει ενσυναίσθηση και κατανόηση. Επιτρέπει στο άλλο άτομο να αισθάνεται ότι βλέπει και ακούει, κάτι που μπορεί να είναι θεραπευτικό από μόνο του.

«Η σιωπή είναι χρυσός»: 7 στιγμές που δεν χρειάζεται να μιλάς

3) Όταν είσαι στα πρόθυρα να πεις κάτι μπορεί να μετανιώσεις
Η έρευνα τονίζει τη δύναμη της αυτορρύθμισης στη διατήρηση επιτυχημένων διαπροσωπικών σχέσεων. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο των παρορμήσεων μας για να ξεκαθαρίσουμε κάτι στη ζέση της στιγμής που μπορεί αργότερα να μετανιώσουμε.Η ψυχολογία προτείνει ότι όταν αισθανόμαστε ότι μας προκαλούν ή μας επιτίθενται, η ενστικτώδης απόκρισή μας «πάλη ή φυγή» μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αντιδραστική και όχι στοχαστική επικοινωνία. Σε αυτές τις στιγμές, το να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επιλέξουμε τη σιωπή μπορεί να αποτρέψει πιθανή ζημιά. Παρέχει μια πολύτιμη παύση, επιτρέποντας στα συναισθήματά μας να ηρεμήσουν και στη λογική να ανακτήσει τον έλεγχο.

Διάβασε επίσης: Μπορείς να περάσεις 30 λεπτά μόνη με τον εαυτό σου; Ο σιωπηλός περίπατος χαρίζει την απόλυτη ευεξία

4) Όταν προσπαθείς να ακούς πιο αποτελεσματικά
Έχεις βρεθεί ποτέ σε μια συζήτηση όπου διατυπώνεις την απάντησή σου ενώ το άλλο άτομο μιλάει ακόμα; Λοιπόν, αυτή είναι μια από εκείνες τις στιγμές που η επιλογή της σιωπής μπορεί να βελτιώσει πολύ τη διαπροσωπική μας επικοινωνία. Η ενεργητική ακρόαση, όπως ορίζεται από τους ψυχολόγους, περιλαμβάνει την πλήρη συγκέντρωση στον ομιλητή, την κατανόηση του μηνύματός του, την κατάλληλη ανταπόκριση και, στη συνέχεια, τη μνήμη αυτού που έχει ειπωθεί. Αυτή η διαδικασία γίνεται πολύ πιο αποτελεσματική όταν συνειδητά αποφασίζουμε να παραμείνουμε σιωπηλοί ενώ κάποιος άλλος μιλάει.

5) Πότε πρέπει να σκεφτείς πριν μιλήσεις
Φαντάσου το εξής: Βρίσκεσαι σε μια κατάσταση υψηλής πίεσης – ίσως μια συνέντευξη για δουλειά ή μια κρίσιμη συνάντηση. Σου κάνουν μια περίπλοκη ερώτηση και νιώθεις την ανάγκη να απαντήσεις αμέσως. Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτές είναι οι στιγμές που είναι πιο ωφέλιμο να αγκαλιάζεις τη σιωπή. Η λήψη λίγων λεπτών σιωπής για την ενδελεχή επεξεργασία των σκέψεών μας μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχαστική και αποτελεσματική επικοινωνία. Σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου, ο εγκέφαλός μας μπορεί συχνά να κλίνει προς ενστικτώδεις, γρήγορες απαντήσεις. Ωστόσο, η επιλογή της σιωπής, ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτούμε τις απαντήσεις μας πιο προσεκτικά.

Πώς να λες «όχι» ευγενικά και χωρίς ενοχές

6) Όταν η ίδια η σιωπή είναι η καλύτερη απάντηση
Έχεις βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου καμία λέξη δεν φαίνεται επαρκής; Ίσως αντιμετωπίζεις μια τεράστια απώλεια ή είσαι μάρτυρας της θλίψης κάποιου άλλου. Αυτό, σύμφωνα με την ψυχολογία, είναι όταν η σιωπή μπορεί να είναι η πιο συμπονετική και η πιο κατάλληλη απάντηση. Ο Dr. Kenneth Doka , ένας διάσημος ειδικός στη συμβουλευτική θλίψης, υπογραμμίζει ότι σε περιόδους βαθιάς θλίψης ή απώλειας, η σιωπή μπορεί συχνά να μεταφέρει περισσότερη ενσυναίσθηση και κατανόηση από τα λόγια. Σε τέτοιες στιγμές, η απλή πράξη του να είσαι εκεί και να παρέχεις μια υποστηρικτική σιωπή μπορεί να φέρει απέραντη άνεση σε όσους βιώνουν πόνο. Στην ουσία, σε στιγμές βαθιάς θλίψης ή απώλειας , η σιωπηλή παρουσία σου μπορεί να σημαίνει περισσότερα από οποιαδήποτε λέξη. Μερικές φορές, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι απλώς να είσαι εκεί, προσφέροντας σιωπηλά την ακλόνητη υποστήριξη και την αγάπη σου.

7) Όταν ασκείς ενσυνειδητότητα
Έχεις προσπαθήσει ποτέ να μείνεις σιωπηλή εν μέσω της καθημερινής βιασύνης σου, παρατηρώντας απλώς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου χωρίς καμία κρίση ή αντίδραση; Η ψυχολογία συνιστά αυτή την πρακτική, γνωστή ως ενσυνειδητότητα, ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του στρες και την ψυχική ευεξία. Μας επιτρέπει να συντονιστούμε με τον εσωτερικό μας κόσμο, καλλιεργώντας μια αίσθηση ειρήνης και αυτογνωσίας. Στη φασαρία της ζωής, θυμήσου να αφήσεις ένα λεπτό σιωπής για τον εαυτό σου. Εξασκήσου στην συνειδητότητα. Μπορεί απλώς να επιφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και διαύγειας που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν.

Σε έναν κόσμο που βουίζει πάντα, το να ξέρεις πότε να αγκαλιάσεις τη σιωπή μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις μας, να βελτιώσει την επικοινωνία μας, ακόμη και να τονώσει την ψυχική μας ευεξία. Θυμήσου, η σιωπή δεν είναι απλώς η απουσία θορύβου – είναι ένα ισχυρό εργαλείο αν γνωρίζεις πότε και πώς να το χρησιμοποιήσεις.

Διάβασε επίσης: Κάνε καθημερινή συνήθεια τη φιλανδική σάουνα και δες το σώμα και το πνεύμα σου να αναγεννώνται

-α

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer