Η θλίψη δεν είναι κατάθλιψη! 6 είναι τα σημάδια για να τις ξεχωρίσεις και να απευθυνθείς σε ειδικό
Υπάρχουν σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις εάν πάσχεις από κατάθλιψή ή έχεις καταθλιπτικές τάσεις που καλό είναι να ξέρεις ώστε να μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.
Τα στερεότυπα καταστρέφουν την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια εικόνα για το πώς είναι να είσαι καταθλιπτικός, αλλά αυτή η εικόνα που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν πιστεύεις ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι φαίνονται θλιμμένοι, έχουν χαμηλή ενέργεια και είναι αρνητικοί, τότε μπορεί να μην αναγνωρίζεις τα πραγματικά σημάδια κατάθλιψης στους άλλους ή στον εαυτό σου.
Εάν έχεις πάει στο γιατρό σου για μια ετήσια ιατρική εξέταση ή για οποιοδήποτε άλλο ιατρικό ραντεβού, πιθανότατα έχεις ελεγχθεί για κατάθλιψη. Είναι ενδιαφέρον τι αναφέρουμε στους άλλους αλλά δεν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας. Ακόμη και αν παραδεχτούμε τα σημάδια κατάθλιψης σε μια διαγνωστική αξιολόγηση, αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι έχουμε κατάθλιψη. Είμαστε πολύ καλοί στο να αγνοούμε αυτό που νιώθουμε και να προωθούμε τον εαυτό μας σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Σε αμέτρητες περιπτώσεις, ασθενείς που μπορεί να συμπλήρωσαν υψηλή βαθμολογία σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατάθλιψη, στην ερώτηση αν θεωρούν τον εαυτό τους καταθλιπτικό. Η σχεδόν καθολική απάντηση είναι «όχι». Επομένως, τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς χρειάζονται έναν άλλο τρόπο για να αναγνωρίσουν την κατάθλιψη και να εξηγήσουν τι συμβαίνει που έχει φέρει ένα άτομο σε καταθλιπτική κατάσταση.
Τα σημάδια που υποδηλώνουν κατάθλιψη
Είναι πάντα καλύτερο να βοηθήσεις έναν άνθρωπο να αναγνωρίσει μόνος του την κατάθλιψη από το να το πείσεις με πραγματικά στοιχεία. Αν δεν μπορούμε να δούμε ότι έχουμε κατάθλιψη, ακόμη και οι πειστικές αποδείξεις δεν θα μας βοηθήσουν. Το κλειδί για να βοηθήσουμε τους άλλους να αναγνωρίσουν την κατάθλιψη είναι να μοιραστούμε πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί το μυαλό, πώς ξεφεύγει από τον δρόμο του και τι μπορούμε να κάνουμε για να βάλουμε τον εαυτό μας σε μια πιο ευέλικτη, προσαρμοστική λειτουργία, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πραγματικότητας και να προχωρήσουμε μπροστά. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ειλικρινά να μάθουν για τον εαυτό τους, αλλά αμύνονται αμέσως σε κάθε υπόνοια ότι κατηγορούνται. Μια μη επικριτική προσέγγιση που εστιάζει στον τρόπο λειτουργίας του νου θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται με το άτομο που θέλεις να βοηθήσεις ή με τον εαυτό σου.
Ακολουθούν έξι σημάδια ότι κάποιος ή ακόμα και εσύ η ίδια ότι πάσχεις από κατάθλιψη αλλά δεν αναγνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει σε έναν κύκλο από τον οποίο είναι δύσκολο μπορείς να ξεφύγεις
Αισθάνεσαι αποσυνδεδεμένη από ό,τι είναι σημαντικό για σένα. Έχεις ανθρώπους, ιδέες και δραστηριότητες που κάνουν τη ζωή σου πλούσια και με νόημα, αλλά δυσκολεύεσαι να επικεντρωθείς σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς εξαιτίας των πιέσεων της ζωής που συνεχώς μπαίνουν στο δρόμο σου. Όταν χάνεις από τα μάτια σου τις αξίες, την αίσθηση του σκοπού και την κατεύθυνση της ζωής σου, θα βιώσεις κάποιο επίπεδο στεναχώριας, το οποίο είναι φυσιολογικό. Δυστυχώς, η στενοχώρια μας αρχίζει να τραβάει την προσοχή μας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να εστιάσουμε σε ό,τι είναι σημαντικό.
Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ αυτού που θέλεις και αυτού που έχεις, μεταξύ αυτού που είσαι και αυτού που θέλεις να γίνεις. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να υπάρχει αυτό το είδος του χάσματος. Σε γενικές γραμμές, μας παρακινεί να αναπτυχθούμε και να αλλάξουμε. Αλλά αυτό το χάσμα μπορεί επίσης να είναι ανησυχητικό το μη βοηθητικό μυαλό μας μπορεί να μας πει ότι έχουμε κολλήσει, ότι η ζωή δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι για όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε φταίμε εμείς.
Αντιμετωπίζεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές αισθήσεις σου ως αληθινές, έγκυρες και σημαντικές. Όταν στενοχωριέσαι, το μυαλό σου θα προσπαθήσει να εξηγήσει τι συμβαίνει. Πολύ συχνά, ακούς την εξήγηση του μυαλού σου σαν να είναι αληθινή και δεν αμφισβητείς ποτέ το συμπέρασμά της. Για παράδειγμα, το μυαλό σας μπορεί να σου πει ότι η ζωή θα έπρεπε να σου φέρεται δίκαια, και επειδή δεν το κάνει, θα έπρεπε να αισθάνεσαι δυστυχισμένη και ότι για τη δυστυχία σου φταις εσύ. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια λογική εξήγηση για το γιατί είσαι αναστατωμένη, σίγουρα δεν είναι βοηθητική.
Αποφεύγεις και ελέγχεις την αγωνία σου. Μόλις το θορυβώδες, μη βοηθητικό μυαλό σου είναι ενεργό, η αγωνία σου ενισχύεται. Φυσικά θέλουμε να αποφεύγουμε αυτό το είδος στεναχώριας. Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να αποφεύγει και να ελέγχει τη στεναχώρια, αλλά οι τυπικές μέθοδοι περιλαμβάνουν τα εξής:
Α. να διαφωνείς με το μη βοηθητικό μυαλό σου, προσπαθώντας να πείσεις τον εαυτό σου με θετική σκέψη
Β. να αποσπάς την προσοχή σου με ψυχαγωγία και άσκοπες δραστηριότητες όπως ψώνια, παιχνίδια ή τζόγο
Γ. να καταπραΰνεις τον εαυτό σου με ουσίες όπως φαγητό, αλκοόλ, ναρκωτικά, φάρμακα ή καπνό
Δ. να επιλέγεις να μην κάνεις πράγματα και να μην πηγαίνεις σε μέρη
Ε. να επιδίδεσαι σε αυτοτραυματισμούς
Εγκλωβίζεσαι στον «κύκλο της πάλης», βρίσκοντας βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μόνο και μόνο για να νιώσεις χειρότερα μόλις περάσει η ανακούφιση. Αποφεύγεις και ελέγχεις την αγωνία σου επειδή αυτό λειτουργεί. Το Netflix, το σεξ, το αλκοόλ και τα γλύκα θα σε βοηθήσουν να νιώσεις λιγότερο άσχημα, αλλά μέχρι εκεί. Μόλις η θετική κατάσταση που προκαλείται από τις στρατηγικές αποφυγής και ελέγχου εξασθενίσει, επιστρέφεις και πάλι στη δυστυχία, αλλά με νέα πρόσθετα προβλήματα. Συνήθως, τα πράγματα που κάνουμε για να αποφύγουμε και να ελέγξουμε τη δυστυχία μας θα κάνουν τη ζωή μας χειρότερη μακροπρόθεσμα. Μας κοστίζουν χρόνο, χρήμα και την υγεία μας. Και αυτά τα προβλήματα θα μας κοστίσουν τελικά τις σχέσεις μας.
Πιστεύεις ότι πρέπει να απαλλαγείς από τη στενοχώρια σου πριν προχωρήσεις ξανά μπροστά. Υποθέτουμε ότι η ευτυχία είναι μια φυσιολογική, συνεχής κατάσταση της ζωής και ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς αν δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Υποθέτουμε επίσης ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και ότι πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά πριν προχωρήσουμε μπροστά. Αυτή η νοοτροπία είναι που κρατάει τον «κύκλο του αγώνα» να περιστρέφεται. Προσπαθούμε να ελέγξουμε και να αποφύγουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας με τρόπους που μόνο χειροτερεύουν τα πράγματα, όχι τα βελτιώνουν.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να μην είναι άτομα που φαίνονται θλιμμένα, ή ξαπλώνουν όλη μέρα ή μιλούν αρνητικά. Αλλά αντίθετα είναι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά, γονείς που αγωνίζονται να κρατήσουν τις οικογένειές τους ενωμένες, δάσκαλοι που ρίχνουν ασχολούνται ενεργά με τις ζωές των μαθητών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν θετικοί για τους ίδιους και τους άλλους. Ωστόσο, όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του «κύκλου του αγώνα», οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι έχουν κολλήσει «στον τροχό του χάμστερ» της κατάθλιψης και πρέπει να βγουν από αυτόν.
Βήματα προς την αλλαγή
Αν αυτά τα σημάδια κατάθλιψης εμφανίζονται στη ζωή σου, να είσαι σίγουρη ότι δεν είσαι μόνη. Όλοι μας κολλάμε στον «κύκλο του αγώνα» σε κάποιο σημείο της ζωής μας. Το πρώτο βήμα για να απελευθερωθείς και να διαχειριστείς την κατάθλιψή σου μπορεί να ακούγεται υπερβολικά απλό, αλλά η συμπόνια για τον εαυτό σου είναι σημαντική. Το μυαλό μας είναι αριστοτέχνης στο να μας δέρνει, αλλά όχι τόσο καλός στο να συμπονά ή να βλέπει το καλό μέσα μας. Δεύτερον, αναρωτήσου αν οι συνήθειες σου σε βοηθάνε να αποφεύγεις και να ελέγχεις τη στεναχώρια, είναι χρήσιμες ή όχι. Σε κινούν προς την κατεύθυνση που θέλεις να ακολουθήσεις; Πιθανόν όχι. Στη συνέχεια, εκτίμησε με ειλικρίνεια τι σου κοστίζουν οι συνήθειες αποφυγής και ελέγχου.
Τέλος, άφησε τις προσπάθειές σου να ελέγξεις τη στενοχώρια σου. Αντίθετα, πάρε την αγωνία σου και τους φόβους σου μαζί σου καθώς κάνεις μικρά βήματα προς την κατεύθυνση που θέλεις να κατευθυνθείς. Αυτό θα σε βοηθήσει. Θυμήσου, δεν είσαι εσύ οι σκέψεις σου δεν χρειάζεται να ελέγχεις αυτά που σου λένε. Εσύ είσαι ο συγγραφέας της ιστορίας σου και η πρωταγωνίστρια, όχι το θύμα της.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θέλετε να είσαι πιο ευτυχισμένη; Η ευγνωμοσύνη είναι η κατάλληλη στάση ζωής που μπορείς να υιοθετήσεις. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η πιο γιορτινή και μαγική εποχή του χρόνου. Μας προσκαλεί να συνδεθούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, να αναλογιστούμε τη χρονιά που πέρασε και να εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη για τα μαθήματα και τις εμπειρίες που μας διαμόρφωσαν σε αυτό που είμαστε.
Ωστόσο, η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης δεν πρέπει να προορίζεται μόνο στη περίοδο των γιορτών, η εξάσκηση της στην καθημερινή σου ζωή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στο γιατί η ευγνωμοσύνη κάνει καλό και θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να είσαι πιο ευγνώμων στη ζωή σου.
Γιατί το να είσαι ευγνώμων κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία;
Το να δείχνεις ευγνωμοσύνη και να έχεις μια συνολικά θετική στάση απέναντι στη ζωή μπορεί απλώς να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Αλλά μαζί με αυτό το θετικό συναίσθημα, το να είσαι ευγνώμων μπορεί να έχει πραγματικά, απτά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική σου υγεία. Δες τι μπορεί να κάνει η ευγνωμοσύνη για σένα.
- Μειώνει το στρες: Η ευγνωμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος. Τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης ενεργοποιούν τον εγκέφαλό μας να απελευθερώσει ντοπαμίνη και σεροτονίνη, δύο χημικές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεσή μας. Αν η διάθεσή σου βελτιώνεται, είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεσαι αγχωμένη.
- Ενισχύει τη διάθεση: Για τον ίδιο λόγο που η ευγνωμοσύνη μειώνει το στρες, ενισχύει τη διάθεσή μας λόγω της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης που απελευθερώνονται όταν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|