Ιδρώνεις στον ύπνο σου; Δεν είναι μόνο επειδή ζεσταίνεσαι- 7 είναι οι σοβαρές αιτίες
Αν έχεις συνηθίσει να ξυπνάς τα βράδια στον ύπνο σου ιδρωμένη, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις την αιτία.
Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα στη ζωή, αλλά το «Γιατί ιδρώνω στον ύπνο μου;» δεν θα πρέπει να είναι ένα από αυτά. Μια νύχτα την που περνάς στριφογυρίζοντας, ξυπνώντας με βρεγμένα σεντόνια, πιτζάμες που κολλάνε πάνω σου, όλα αυτά είναι σημάδια ότι μπορεί να κάνεις έναν ζεστό ύπνο. Αλλά γιατί; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο εδώ, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν ξυπνάς νωρίς εξαιτίας της νυχτερινής εφίδρωσης, μπορεί να είναι μια αιτία που είναι εύκολο να διορθωθεί, όπως οι πολύ ζεστές πιτζάμες. Αλλά αν βιώνεις εξάψεις τη νύχτα ανεξάρτητα από το τι φοράς στο κρεβάτι, ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσεις στο γιατρό σου.
Όταν ιδρώνεις ενώ κοιμάσαι, το σώμα σου χάνει νερό, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να βρίσκεται σε κατάσταση εξοικονόμησης υγρών, αφού δεν έχεις καμία πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκειά της νύχτας. Ενώ κάποια ελάχιστη εφίδρωση είναι φυσιολογική τη νύχτα, η εφίδρωση που μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή ή ακόμη και να σε ξυπνήσει από τον ύπνο μπορεί να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή. Μπορεί να έχεις υπερίδρωση στον ύπνο σου, δηλαδή υπερβολική νυχτερινή εφίδρωση, με ιατρικούς όρους.
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί επίσης να είναι σημάδια άλλων ιατρικών ζητημάτων, όπως η λοίμωξη, η δυσλειτουργία των επινεφριδίων και ο καρκίνος. Με ένα τόσο ευρύ φάσμα πιθανών αιτιών για τη νυχτερινή εφίδρωση, είναι σημαντικό να μιλήσεις με το γιατρό σου εάν παρατηρήσεις οποιεσδήποτε αλλαγές στους τυπικούς τρόπους με τους οποίους το σώμα σου ιδρώνει τη νύχτα, εάν αρχίζεις να ιδρώνεις πιο συχνά ή εάν η εφίδρωση αυξάνεται σε ένταση.
Υπάρχουν συμβουλές που μπορείς να δοκιμάσεις με τη βοήθεια των εφαρμογών ύπνου που παρακολουθούν τον κύκλο του, αλλά υπάρχουν και κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγεις για να εξασφαλίσεις έναν καλό ύπνο.
Στη συνέχεια θα βρεις συμβουλές από τους ειδικούς να απαντήσουν σε μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με το τι προκαλεί νυχτερινές εφιδρώσεις και πώς να τις λύσεις. Και δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να αναρωτηθείς «Γιατί ιδρώνω στον ύπνο μου;».
Είναι υγιεινό να ιδρώνεις στον ύπνο;
Αν οι νυχτερινές εφιδρώσεις για σένα είναι σπάνιες, μην ιδρώνεις. «Είναι φυσιολογικό να ιδρώνεις περιστασιακά ενώ κοιμάσαι», λέει η Shelby Harris, PsyD, διευθύντρια υγείας ύπνου στο Sleepopolis. Ωστόσο, λέει, οι συχνές νυχτερινές εφιδρώσεις που σε ξυπνούν στη μέση της νύχτας μπορεί να είναι σημάδι άλλων ιατρικών καταστάσεων.
Πότε πρέπει να ανησυχείς για νυχτερινές εφιδρώσεις;
Σύμφωνα με τον Dr. Harris, οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να αποτελούν κόκκινο πανί εάν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός ή απώλεια βάρους ή εάν παρεμβαίνουν συστηματικά στον ύπνο σας τρεις ή περισσότερες νύχτες την εβδομάδα. Αν είναι έτσι, συμβουλεύει να μιλήσεις με τον γιατρό σου ή έναν ειδικό στον ύπνο.
Μπορεί η αφυδάτωση να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις;
Όχι απαραίτητα. «Η εφίδρωση είναι μια εντελώς φυσική λειτουργία του σώματός σας», λέει ο Dr. Harris. «Το σώμα σας εργάζεται συνεχώς για να διασφαλίσει ότι η θερμοκρασία του πυρήνα σας δεν υπερβαίνει περίπου τους 36 βαθμούς Κελσίου. Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός σου και μπορεί να επηρεάσει την ένταση των νυχτερινών σας εφιδρώσεων. Εάν είσαι αφυδατωμένη πριν πας για ύπνο, πιθανότατα θα ιδρώνεις λιγότερο, αλλά θα αισθάνεσαι υπερθέρμανση. Ωστόσο, αν είσαι καλά ενυδατωμένη, πιθανότατα θα ιδρώσεις περισσότερο καθώς το σώμα σου προσπαθεί να κρυώσει».
Γιατί, λοιπόν, ιδρώνεις τόσο πολύ στον ύπνο σου, ακόμη και αν βρίσκεσαι σε ένα κρύο δωμάτιο;
«Τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα ύπνου είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ιδρώνουν στον ύπνο τους», λέει ο Dr. Harris. «Ακόμη και αν η θερμοκρασία του υπνοδωματίου είναι χαμηλή, ο ύπνος σε υλικά που δεν αναπνέουν και δεν προωθούν τη ροή του αέρα μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και νυχτερινό ιδρώτα».
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να σε οδηγήσουν στο να ξυπνήσεις μούσκεμα στον ιδρώτα. Η Dr. Harris λέει ότι η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση είναι τεράστιες αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης για τις γυναίκες. «Η λήψη φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά, η ασπιρίνη ή η ακεταμινοφαίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει σε κάποιον να ιδρώσει κατά τη διάρκεια του ύπνου» προσθέτει. «Το στρες και το άγχος είναι επίσης κοινές αιτίες υπερβολικής εφίδρωσης τη νύχτα. Οι εφιάλτες, οι νυχτερινοί τρόμοι και η υπνική άπνοια μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν την αντίδραση του οργανισμού στο στρες». Υποκείμενα προβλήματα υγείας -όπως ο υπερθυρεοειδισμός, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η ιδιοπαθής υπεριδρωσία ή οι λοιμώξεις- μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε νυχτερινή εφίδρωση.
Ακολουθούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης
Φταίνε οι πιτζάμες
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις τις πιτζάμες σου, λέει η Breus. Είναι κατασκευασμένες από πολυεστέρα, ένα ύφασμα που μπορεί να συγκρατεί τη θερμότητα του σώματος; Τι γίνεται με τις κάλτσες; Μπορούν να παγιδεύσουν επιπλέον θερμότητα του σώματος και είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης.
Τι να κάνεις γι’ αυτό: Βγάλε τις κάλτσες σου και άλλαξε σε ένα ελαφρύτερο, πιο «αναπνεύσιμο» ύφασμα, όπως το βαμβάκι.
-
Το δωμάτιό σου είναι πολύ ζεστό
Αυτό μπορεί να δηλώνει το προφανές, αλλά το υπνοδωμάτιό σου πρέπει να είναι άνετα δροσερό. «Η βέλτιστη θερμοκρασία κρεβατοκάμαρας είναι περίπου 19° Κελσίου», συμβουλεύει ο Dr. Raymann. Ο πρώτος έλεγχος του περιβάλλοντός που κοιμάσαι είναι ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσεις τι λειτουργεί και τι όχι, ώστε να ξέρεις πότε πρέπει να ανησυχείς για τις νυχτερινές εφιδρώσεις.
Τι να κάνεις γι’ αυτό: Η λύση εδώ είναι απλή: Χαμήλωσε τη θερμοκρασία στο δωμάτιό σου. Περίπου 30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο, κατέβασε το θερμόμετρο στους 19 βαθμούς.
-
Έφαγες ένα γεύμα αργά το βράδυ
Αυτά τα νάτσος μπορεί να φαίνονται ωραία, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν νυχτερινό ιδρώτα, τα πικάντικα γεύματα μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση στον ιδρώτα, λέει ο Dr. Raymann.
Τι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό: Μην τρως ένα πλήρες γεύμα κοντά στην ώρα του ύπνου. Ιδανικά, λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να τρως τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσεις για ύπνο. Αυτό θα σε βοηθήσει επίσης να διασφαλίσεις ότι ένα αναστατωμένο στομάχι ή μια δυσπεψία δεν θα σε κρατήσει ξύπνια τη νύχτα.
-
Έχεις πολύ άγχος
Εάν αισθάνεσαι πολύ άγχος και στρες, μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση τη νύχτα που κάνει τον ύπνο σου άβολο, λέει η Breus. Μαζί με τις πολύ έντονες καταστάσεις, το άγχος και άλλες παρόμοιες διαταραχές της διάθεσης μπορούν να διαταράξουν τόσο τον κύκλο του ιδρώτα όσο και τον κύκλο του ύπνου σου. «Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να κλιμακώσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας και να σας προκαλέσει εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας», προσθέτει η Dr. Harris.
Τι να κάνετε γι’ αυτό: Δώσε προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία και καθιέρωσε μια ηρεμιστική νυχτερινή ρουτίνα, όπως το να κρατάς ημερολόγιο, να διαβάζεις ή να κάνεις διαλογισμό ύπνου πριν από τον ύπνο, ώστε να βρίσκεσαι σε μια αυξημένη κατάσταση χαλάρωσης πριν κλείσεις τα μάτια σου τη νύχτα. Η καταπραϋντική μουσική ύπνου μπορεί επίσης να βοηθήσει.
-
Η φαρμακευτική σου αγωγή προκαλεί παρενέργειες
Εκτός από τις επιλογές του τρόπου ζωής, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις, λέει ο Dr. Raymann. Συνήθεις ένοχοι είναι τα στεροειδή, ορισμένα αντικαταθλιπτικά, η ασπιρίνη και τα φάρμακα ορμονοθεραπείας.
-
Διανύεις περιεμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση ή έχεις ορμονική ανισορροπία
Οι διαταραχές στο ορμονικό σου σύστημα, λένε και οι δύο ειδικοί, θα επηρεάσουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σου. Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει τόσο εξάψεις όσο και νυχτερινές εφιδρώσεις.
-
Έχεις υπνική άπνοια.
«Κατά την άπνοια ύπνου, η αναπνοή περιορίζεται ή παρεμποδίζεται και λόγω της έλλειψης οξυγόνου και της σχετικής διέγερσης, μπορεί να προκληθεί εφίδρωση», λέει ο Dr. Raymann.
Τι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό: Πώς να σταματήσεις την εφίδρωση σε κατάσταση ύπνου; Επισκέψου τον γιατρό σου για αυτό το θέμα. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να είναι σοβαρή. Επομένως, και πάλι, αν έχεις προβλήματα στον ύπνο, μίλησε με έναν ειδικό γιατρό, ώστε να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει.
-
Έχεις καρδιακό πρόβλημα
«Η εφίδρωση, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακού προβλήματος ή πάθησης», λέει ο Dr. Harris. «Συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος ή γρήγορος καρδιακός ρυθμός. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνο στο στήθος μπορεί να εμφανίσουν κρύο ιδρώτα, ο οποίος μπορεί να συμβεί όταν είναι ξύπνιοι ή όταν κοιμούνται».
Τι να κάνεις γι’ αυτό: Συνοδεύονται οι νυχτερινές εφιδρώσεις σου από άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος ή ταχυκαρδία; Αντιμετωπίζεις επίσης το αίσθημα του κρύου ιδρώτα κατά τη διάρκεια της ημέρας; Εάν ναι, μίλησε αμέσως με τον γιατρό σου. Εάν όχι, είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι άλλο.
Διάβασε επίσης:
Κοιμάσαι στον καναπέ; Οι ειδικοί εξηγούν γιατί ο ύπνος εκεί αποτελεί «ένοχη» απόλαυση
άραγμα στον καναπέ μετά από μια κουραστική μέρα είναι πραγματικά απόλαυση. Αλλά να κοιμάσαι εκεί κάθε βράδυ μπορεί να σου προκαλέσει πρόβλημα;
Παρόλο που ο καναπές μπορεί να φαίνεται ευνοϊκός για ξεκούραση, ο χώρος που θέλεις να ξαπλώσεις δεν είναι καλός για τον ύπνο ή τη σπονδυλική σου στήλη, λένε οι ειδικοί. Δες τι μπορεί να συμβεί όταν το κάνεις τακτικά, καθώς και τι μπορείς να κάνεις για να κόψεις τη συνήθεια.
Ο καναπές δεν είναι στην πραγματικότητα ένας χώρος πιο φιλικός για τον ύπνο από το κρεβάτι. Αλλά μερικές φορές μπορεί να αισθάνεσαι έτσι.
«Είναι το τέλος της ημέρας, είσαι σπίτι από τη δουλειά, έχεις φάει δείπνο και έχεις ανοιχτή την τηλεόραση και κοιμάσαι επειδή είσαι ξαπλωμένος και είσαι κουρασμένος», λέει ο Kunal Kumar, MD, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο Αϊνστάιν στη Φιλαδέλφεια.
Ο εγκέφαλός σου μπορεί επίσης να συνδέσει τον καναπέ με τον ύπνο, αν το snoozing στον καναπέ είναι συνηθισμένο πράγμα για εσένα. Παρόλο που ο καναπές μπορεί να μοιάζει σαν ο χώρος που σε νανουρίζει να κοιμηθείς όσο κανένας άλλος, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποφύγεις, να τον αφήσεις να γίνει η αυτοσχέδια κρεβατοκάμαρά σου.
Μερικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
- Προγραμματισμένη ώρα για ύπνο
Η ώρα του πρώτου ύπνου στον καναπέ μπορεί να είναι οκτώ ή εννέα το βράδυ, αφού έχεις δειπνήσει και κάθεσαι στον καναπέ για να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου εκπομπή, επισημαίνει ο Δρ Kumar. Το πρόβλημα είναι ότι η ώρα οκτώ ή εννιά δεν είναι στην πραγματικότητα ώρα για ύπνο – στην πραγματικότητα απλώς παίρνεις έναν υπνάκο πριν υποτίθεται ότι πρέπει να πας για το βράδυ. «Επομένως, όταν ξυπνάς μια ή δύο ώρες αργότερα και πηγαίνεις στην κρεβατοκάμαρά σου, καταλήγεις να μην σε πτοούν επειδή απλώς κοιμόσουν», λέει.
Δες εδώ για τον ύπνο στον καναπέ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|