Kάνει καλό το παγωμένο μπάνιο ή είναι μια επικίνδυνη τάση; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αμφιλεγόμενη πρακτική
Το παγόλουτρο είναι μια πολύ δημοφιλής πρακτική ευεξίας, αλλά τι γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις του; Εδώ είναι όλα όσα θέλεις να ξέρεις.
Κάθε μέρα, μερικές φορές δύο φορές την ημέρα, το 45χρονο μοντέλο Vivien Solari, κολυμπά σε υπέροχα καθαρά, κρύα νερά περίπου 8 έως 10 βαθμών Κελσίου, ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Η Βρετανίδα καλλονή, που λατρεύει το κολύμπι στο κρύο νερό, είναι γνωστό για τις επισκέψεις της σε λίμνες – συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Linnhe, όπου είχε τρέξει με μερικές φώκιες – αλλά πιο συχνά μπορεί να βρεθεί να σερφάρει στα κύματα στη νότια ακτή κοντά στο Solent, το στενό που χωρίζει το Isle of Wight από την ηπειρωτική Αγγλία, όπου ζει 22 χρόνια τώρα.
Το δέρμα της έχει τέτοια λάμψη που φαίνεται σαν να έχει τροφοδοτηθεί ενδοφλεβίως με ρόφημα κολλαγόνου. Είναι δυνατή, ανθεκτική, με αυτοπεποίθηση. Νιώθει αναζωογονημένη. «Το να βυθίζεσαι σε κάτι ισχυρό και άγριο είναι συχνά μια ταπεινωτική εμπειρία – το νερό απαιτεί τον σεβασμό σου – αλλά ταυτόχρονα σε τρέφει. Με βοηθάει να επανασυνδεθώ με τη φύση μέσα μου».
Το μπάνιο σε παγωμένο νερό, η βύθιση στο κρύο, η σκόπιμη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι Βίκινγκς το έκαναν, οι Ρωμαίοι το έκαναν, ο Έλληνας γιατρός Κλαύδιος Γαληνός το υποστήριξε ως θεραπεία για τον πυρετό και, για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι εντελώς νέο. Σύμφωνα με τον αριθμό των προβολών στο TikTok των λουτρών κρύου νερού, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι έχουν σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να το τολμήσουν.
Τα οφέλη του παγόλουτρου
-Η σκόπιμη έκθεση στο κρύο μπορεί να βοηθήσει στοιχεία όπως η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη, βοηθώντας τη συγκέντρωση και το κίνητρο
-βελτιώνει την ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας και της κυκλοφορίας
-μειώνει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα
-βελτιώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη και τη μεταβολική υγεία
-μειώνει τους δείκτες αίματος που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
-βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς
-βελτιώνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό
-βοηθά τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία
Διάβασε επίσης: Σουηδικό ντους: 5 απλοί κανόνες για να ξεκινήσεις τη μέρα σου γεμίζοντας ενέργεια
Είναι επικίνδυνο το μπάνιο σε κρύο νερό; Οι κίνδυνοι του παγόλουτρου
Άλλοι δεν είναι τόσο θετικοί. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς την απόκριση στο κρύο νερό, όπως επισημαίνει η Δρ Stacy Sims, φυσιολόγος άσκησης και επιστήμονας διατροφής που εστιάζει την έρευνά της σε αυτές τις διαφορές. Για αρχή, οι γυναίκες έχουν ελαφρώς περισσότερο καφέ λιπώδη ιστό από τους άνδρες, ο οποίος «ενεργοποιείται» στη θερμογένεση χωρίς ρίγη. «Οι γυναίκες δεν χρειάζονται παγωμένο νερό: μια θερμοκρασία νερού γύρω στους 14-16 βαθμούς Κελσίου είναι ιδανική».
Ορισμένοι οπαδοί της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής πιστεύουν ότι αυτή η πρακτική είναι επιβλαβής για τη μακροπρόθεσμη υγεία , ειδικά για τις γυναίκες με έμμηνο ρύση ή εκείνες με εύθραυστο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνιες ασθένειες. Σύμφωνα με τη Sandra Lanshin Chiu, μια βελονιστή, «επίσημες ερευνητικές μελέτες δεν έχουν ακόμη επικυρώσει αυτή τη διατριβή, αλλά είναι ευρέως αποδεκτή στην Ασία». Η αίσθησή του είναι ότι ενώ η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν οφέλη, όπως η βελτίωση της διάθεσης, η ανακούφιση της κατάθλιψης και η μείωση της φλεγμονής, αυτά μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα. Μπορεί να σας φανεί αναζωογονητικό στην αρχή, αλλά να είστε προσεκτικοί εάν με την πάροδο του χρόνου αισθάνεστε περισσότερο – παρά λιγότερο – στραγγισμένοι από ενέργεια.
Όχι μόνο στη Βόρεια Θάλασσα, το μπάνιο με πάγο μπορεί να γίνει και στο σπίτι στη φουσκωτή μπανιέρα
Ναι, το μπάνιο με πάγο μπορεί να γίνει και στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή μπανιέρα. Ακολουθούν μερικές οδηγίες για το πώς να το κάνεις με ασφάλεια:
- Επιλογή Φουσκωτής Μπανιέρας: Βεβαιωθείτε ότι η φουσκωτή μπανιέρα είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει άνετα το σώμα σας και είναι ανθεκτική για να αντέξει το βάρος του νερού και του πάγου.
- Προετοιμασία της Μπανιέρας: Τοποθετήστε τη φουσκωτή μπανιέρα σε ένα ασφαλές και επίπεδο μέρος, κατά προτίμηση στο μπάνιο ή σε εξωτερικό χώρο αν ο καιρός το επιτρέπει. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να την τρυπήσουν.
- Γεμίστε με Νερό: Γεμίστε τη μπανιέρα με κρύο νερό μέχρι τη μέση περίπου.
- Προσθέστε Πάγο: Προσθέστε αρκετό πάγο στο νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγάκια από την κατάψυξη ή να αγοράσετε παγοκύστες από το κατάστημα.
- Έλεγχος Θερμοκρασίας: Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού δεν είναι υπερβολικά χαμηλή. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι γύρω στους 10-15°C. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία.
- Διάρκεια Μπάνιου: Ξεκινήστε με μικρές χρονικές περιόδους, όπως 1-2 λεπτά, και αυξήστε σταδιακά το χρόνο καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται. Μην υπερβαίνετε τα 10-15 λεπτά για λόγους ασφάλειας.
- Ασφάλεια: Έχετε κάποιον κοντά σας για να σας επιβλέπει, ιδιαίτερα τις πρώτες φορές που δοκιμάζετε το μπάνιο με πάγο. Αν αισθανθείτε οποιαδήποτε δυσφορία ή υπερβολικό κρύο, βγείτε αμέσως από την μπανιέρα.
- Αντιμετώπιση Μετά το Μπάνιο: Μετά το μπάνιο με πάγο, στεγνώστε το σώμα σας και ντυθείτε ζεστά. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ζεστό ντους για να επαναφέρετε τη θερμοκρασία του σώματός σας σταδιακά.
Το μπάνιο με πάγο μπορεί να είναι μια αναζωογονητική εμπειρία και να προσφέρει πολλά οφέλη, όπως μείωση φλεγμονών και ταχύτερη ανάρρωση από τραυματισμούς, αλλά είναι σημαντικό να γίνεται με προσοχή και ασφάλεια.
Διάβασε επίσης: Ζεστό μπάνιο: Όλα τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|