Καρμική σχέση: Πότε να μείνεις και πότε να φύγεις
Πολλές φορές θεωρώντας πως έχουμε μια καρμική σχέση δύσκολα φεύγουμε ακόμη κι αν είναι δυσλειτουργική, μάθε πότε να μένεις ή να φεύγεις.
Από τη στιγμή που θα συναντηθείτε, νιώθεις σαν να τον έχεις γνωρίσει από πριν. Υπάρχει μια στιγμιαία σύνδεση, σχεδόν σα να σε παρασύρει μια αόρατη δύναμη. Είναι μεθυστική, εθιστική και καταναλώνει τα πάντα και σε κάνει να αναρωτιέσαι: Είναι αυτό το άτομο η αδελφή ψυχή μου; Η μοναδική μου αληθινή αγάπη; Η δίδυμη φλόγα μου;
Αυτός ο τύπος σχέσης είναι αυτό που πολλοί στη Νέα Εποχή και στις μεταφυσικές κοινότητες αποκαλούν «καρμική σχέση». Αυτές οι σχέσεις συνήθως χαρακτηρίζονται από μια απίστευτα ισχυρή αρχική έλξη που τη νιώθουμε «μοιραία», αλλά τελικά γίνεται δύσκολη, ασταθής ή – τουλάχιστον – βαθιά μπερδεμένη. Τι είναι όμως μια καρμική σχέση; Θέλουμε τελικά να βιώσουμε μια τέτοια σχέση;
Ο νόμος του κάρμα
Ενώ ο όρος «καρμική σχέση» δεν χρησιμοποιείται επίσημα στην ψυχοθεραπεία ή ακόμα και στη θρησκεία, έχει αρχαίες πνευματικές ρίζες. Ο όρος προέρχεται από την έννοια του κάρμα στις ανατολικές θρησκείες όπως ο Βουδισμός και ο Ινδουισμός. Με απλά λόγια, το κάρμα είναι η πεποίθηση ότι οι πράξεις και οι συμπεριφορές έχουν συνέπειες – και σε ορισμένες ανατολικές θρησκείες, πιστεύεται ότι αυτές οι συνέπειες θα σας επηρεάσουν όχι μόνο σε αυτή τη ζωή, αλλά και στην επόμενη. Ως εκ τούτου, πολλοί πιστεύουν ότι μια καρμική σχέση είναι η εκδήλωση μιας ημιτελούς δουλειάς από μια προηγούμενη ζωή – δύο ψυχές που συναντιούνται ξανά για να κλείσουν ό,τι δεν είχε γίνει προηγουμένως. Άλλοι πιστεύουν ότι μια καρμική σχέση είναι απλώς να θερίζουμε αυτό που έχουμε σπείρει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, «πρόκειται για το νόμο της δράσης και της αντίδρασης», εξηγεί η Priscila Lima de Charbonnieres, αστρολόγος, συγγραφέας, life coach και ιδρύτρια της εφαρμογής Soulloop στη Vogue. «Για κάθε ενέργεια, προσελκύουμε μια συμβατή αντίδραση, είτε θετική είτε αρνητική».
Τι είναι μια καρμική σχέση;
Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός μιας καρμικής σχέσης – ο όρος έγινε δημοφιλής μόνο τις τελευταίες δεκαετίες και δεν μπορεί να εντοπιστεί σε μία μόνο πηγή. Δεν συμφωνούν όλοι όσοι χρησιμοποιούν τον όρο για την ακριβή έννοια – ή ότι όλες οι καρμικές σχέσεις είναι έστω και απαραίτητα «κακές». Μάλιστα, πολλοί ειδικοί λένε ότι κάθε σχέση που έχουμε θα μπορούσε να θεωρηθεί καρμική. «Κανείς δεν μπαίνει στη ζωή μας τυχαία», λέει η Lima de Charbonnieres. «Προελκύουμε ανθρώπους με συμβατές και συμπληρωματικές συχνότητες στο ενεργειακό μας πεδίο. Οι καρμικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα του νόμου της έλξης – και κάθε σχέση έχει καρμικά στοιχεία σε διαφορετικά επίπεδα». Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τον όρο, ωστόσο, συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι καρμικές σχέσεις έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε. «Το άτομο που έχετε προσελκύσει είναι εκεί για να σας βοηθήσει να περάσετε ένα συγκεκριμένο μάθημα σε αυτή τη ζωή.Έχετε βρει ο ένας τον άλλον εύκολα σε αυτή τη ζωή, επειδή υπάρχει ένα μάθημα που παίζεται έξω» συνεχίζει η Lima de Charbonnieres.
Αν αυτό ακούγεται πολύ μακρινό, σκέψου το εξής: οι ψυχολόγοι λένε ότι οι περισσότερες από τις δυσκολίες που βιώνουμε στις σχέσεις προέρχονται από μη επουλωμένες πληγές του παρελθόντος και, τις περισσότερες φορές, μας ελκύουν οι σύντροφοι που υποσυνείδητα ενεργοποιούν αυτές τις πληγές. «Η ιδέα της “ημιτελούς δουλειάς” από προηγούμενες ζωές είναι αληθινή ψυχολογικά επειδή το παρελθόν ζει πολύ στο παρόν», εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Steven Floyd, ο οποίος έχει μελετήσει τον Βουδισμό και συχνά ενσωματώνει τις διδασκαλίες του στη θεραπευτική του εργασία με ζευγάρια. «Οι πρώτες μας εμπειρίες προσκόλλησης θέτουν το σκηνικό για τις μελλοντικές μας σχέσεις». Για το σκοπό αυτό, λέει ότι η παιδική μας ηλικία είναι η πρώτη «προηγούμενη ζωή» που πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις ενήλικες σχέσεις μας είναι συχνά ένας σημαντικός καταλύτης για να κάνουμε ακριβώς αυτό. «Συνάπτουμε σχέσεις αναγνωρίζοντας, σε βαθύ επίπεδο, ότι ο σύντροφός μας κατέχει το κλειδί για την ανάπτυξή μας», λέει.
Καρμικό ή τοξικό;
Φυσικά, η ανάπτυξη δεν είναι ποτέ εύκολη – και, μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των προκλήσεων της κανονικής σχέσης και μιας μη υγιούς δυναμικής. «Μια καρμική σχέση μπορεί να μοιάζει πολύ με μια τοξική ή δυσλειτουργική σχέση», λέει ο Dr Candice Cooper-Lovett, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. «Είναι παρόμοια στο ότι υπάρχουν πολύ υψηλά και πολύ χαμηλά χαμηλά standards». Και συνεχίζει: «Ένα άλλο σημάδι που χαρακτηρίζει τις καρμικές σχέσεις είναι ο “εθισμός” εστους κύκλους του πάθους και του δράματος που διαδραματίζονται. Αυτές οι σχέσεις είναι σαν τρενάκι του λούνα παρκ, που χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενα μοτίβα και συναισθηματικούς κύκλους που τους καθιστούν δύσκολο να φύγουν». Για να γίνουν τα πράγματα πιο θολά, ένα άτομο μπορεί να έχει πρόβλημα να εγκαταλείψει έναν κύκλο τοξικότητας ακριβώς επειδή πιστεύει ότι η σχέση του είναι προορισμένη ή γραμμένη στα αστέρια. «Οι καρμικές σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολο να εγκαταλειφθούν λόγω της έντονης φυσικής χημείας και της αίσθησης ότι μια προηγούμενη ζωή σας κρατά συνδεδεμένους με τον άλλον», λέει ο Cooper-Lovett. Έχοντας αυτό κατά νου, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να εξετάσεις πώς σε κάνει να νιώθεις η σχέση αντί να την κατηγοριοποιήσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου: ευδοκιμώ σε αυτή τη σχέση ή μόλις που επιβιώνω; Μαθαίνω ή νιώθω εξαντλημένη; Είσαι εσύ και ο σύντροφός σου πρόθυμοι να εξελιχθείτε;
Διάβασε επίσης: 4 σημάδια ότι έχεις ήδη βρει την παντοτινή «αδελφή ψυχή» σου
«Ο πραγματικός διαφοροποιητής είναι ότι μια καρμική σχέση θεωρείται συνήθως ως όχημα ανάπτυξης και μάθησης, ακόμα κι αν είναι επώδυνο να περάσει κανείς από τα στάδια», λέει ο ψυχοθεραπευτής Ken Fierheller, «Ο σκοπός μιας καρμικής σχέσης, σε πιο πνευματικό και θεωρητικό επίπεδο, είναι να διδάξει και στους δύο συντρόφους σημαντικά μαθήματα – συχνά για την αυτοεκτίμηση, τα όρια ή τις άλυτες συναισθηματικές πληγές». Με άλλα λόγια, μια καρμική σχέση συνήθως γίνεται δυσλειτουργική μόνο εάν εσύ και ο σύντροφός σου αποτύχετε να αναγνωρίσετε τα ανθυγιεινά σας πρότυπα και να αποφύγετε να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για να τα αντιμετωπίσετε και να τα τερματίσετε μαζί. «Η σύγκρουση σε μια σχέση είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθούμε σε τομείς όπου είμαστε υπανάπτυκτοι», εξηγεί ο Floyd. «Αλλά αυτή η ανάπτυξη μπορεί να συμβεί μόνο εάν και οι δύο σύντροφοι έχουν επίγνωση στη σχέση τους. Διαφορετικά, βρισκόμαστε σε συνεχή κατάσταση βομβαρδισμού. Μια υγιής σχέση δεν είναι χωρίς συγκρούσεις, αλλά προσεκτική. Βασίζεται στην ασφάλεια, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη χάρη να αναγνωρίσουμε ότι οι συνεργάτες μας ενεργούν με τρόπους που είναι λογικοί γι’ αυτούς και όχι από κακόβουλη πρόθεση».
Να μείνω ή να φύγω
«Το να μάθετε πότε να φύγετε θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα το όλο θέμα. Η αποχώρηση από μια καρμική σχέση μπορεί να είναι μια διαδικασία μεταμόρφωσης ή ένα μάθημα από μόνη της», λέει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Nathalie Rosado. «Μπορεί να προσφέρει θεραπεία και προσωπική ανάπτυξη από μόνο του». Το να μάθουμε να μεταμορφώνουμε τα ανθυγιεινά μας πρότυπα είναι πραγματικά το κλειδί. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για τον εαυτό μας. «Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας είναι να αναλάβουμε την ευθύνη για την προσέλκυση και τη συνδημιουργία της πραγματικότητάς μας», εξηγεί η Lima de Charbonnieres. «Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, αναλαμβάνουμε τη δύναμη να υπερβούμε τα πρότυπα των σχέσεών μας. Το να τερματίσουμε απλώς τη σχέση χωρίς να αλλάξουμε τον εαυτό μας θα μας οδηγήσει μόνο στο να προσελκύσουμε μια άλλη κατάσταση ή σχέση με το ίδιο μοτίβο». Ο ίδιος ο ορισμός του να είσαι κολλημένος σε έναν καρμικό βρόχο!
Για να το αποφύγουμε – με άλλα λόγια πρέπει να καθαρίσουμε το κάρμα μας, να γιατρέψουμε τις πληγές μας και νααλλάξαμε τα μοτίβα μας – πρέπει επίσης να μάθουμε να δίνουμε στον εαυτό μας αυτό που ο Cooper-Lovett αποκαλεί «άνευ όρων αγάπη και σεβασμό, πρώτα και κύρια». Μερικές φορές, το πιο γενναίο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας είναι να πούμε «όχι άλλο» και να αφήσουμε μια σχέση που δεν μας εξυπηρετεί πλέον. Μπορεί να είναι ένα φαινομενικά αδύνατο έργο, αλλά έρχεται επίσης με το δώρο της εμβάθυνσης της πιο σημαντικής σχέσης όλων σε αυτή τη ζωή: αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας.
Διάβασε επίσης: Αν αναρωτιέσαι γιατί κάποιος σου κάνει «κλικ» φταίει ο μεταιχμιακός συντονισμός σου
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|