Καθηγητής Χάρβαρντ: Οι 3 προτεραιότητες που έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι


Ο κοινωνικός επιστήμονας Arthur C. Brooks, που διδάσκει μάθημα ευτυχίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αναζητά εδώ και δεκαετίες τις απαντήσεις για το τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Στο πρόσφατο βιβλίο του με την Oprah Winfrey, οι δυο τους εξηγούν ότι ο στόχος σου στη ζωή δεν θα πρέπει να είναι η απόλυτη ευτυχία, αλλά η συνεχής επιδίωξη μιας «καλύτερης ευτυχίας». Ο Brooks τονίζει συχνά ότι η ευτυχία δεν είναι προορισμός, αλλά κατεύθυνση – κάτι που πρέπει να επιδιώκεις να αυξήσεις, χωρίς να εστιάζεις σε ένα τελικό σημείο.
«Δεν είναι απλώς ‘γίνε πιο ευτυχισμένος’. Αυτό είναι πολύ γενικό», είπε ο Brooks σε ένα νέο επεισόδιο του podcast “Ten Percent Happier with Dan Harris”. «Μιλάω για τις υποκατηγορίες, τα μακροθρεπτικά συστατικά της ευτυχίας».
«Όταν γνωρίζω κάποιον, μπορώ να καταλάβω γρήγορα πού η ‘διατροφή’ του δεν είναι ισορροπημένη, πού του λείπουν τα μακροθρεπτικά συστατικά της ευτυχίας και μπορούμε να δουλέψουμε πάνω στις επιμέρους διαστάσεις», πρόσθεσε.
Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι «απολαμβάνουν τη ζωή τους. Αντλούν ικανοποίηση από τις δραστηριότητές τους και έχουν μια αίσθηση σκοπού για το γιατί είναι ζωντανοί», είπε ο Brooks στο podcast. «Αυτά είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά της ευτυχίας».
Διάβασε επίσης: Καθηγήτρια Ψυχολογίας αποκαλύπτει: Οι 3 συνήθειες που έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι
Οι 3 προτεραιότητες που έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι
Απόλαυση
Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι η απόλαυση είναι απλώς ευχαρίστηση, είπε ο Brooks, αλλά αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να τη σκέφτεσαι. Το να κυνηγάς συνεχώς καθαρά ευχάριστες εμπειρίες «είναι ένας απαίσιος τρόπος να ζήσεις μια γεμάτη ζωή», εξήγησε.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να απαλλαγούμε από τις πηγές ευχαρίστησης, αλλά να προσθέσουμε δύο στοιχεία που θα τις κάνουν πιο ανθρώπινες».
Μπορείς να βιώσεις πραγματική απόλαυση όταν παίρνεις μια πηγή ευχαρίστησης και προσθέτεις ανθρώπους και αναμνήσεις στη διαδικασία, είπε ο Brooks: «Αν κάνεις κάτι που είναι ευχάριστο και μπορεί να γίνει εθιστικό, αλλά δεν το κάνεις μόνος σου, τότε μπορείς να νιώσεις απόλαυση, που είναι πηγή αυθεντικής και διαρκούς ευτυχίας».
Υπάρχουν εμπειρίες που μπορείς να απολαύσεις και μόνος σου, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, ο διαλογισμός ή η ακρόαση μουσικής, αλλά πρότεινε να συμμετέχεις και σε κοινωνικές δραστηριότητες, όπως το να βγεις για ποτό ή να δεις αστεία βίντεο στα social media με άτομα που σου αρέσει να περνάς χρόνο μαζί τους.
Διάβασε επίσης: 4 συμβουλές του Πλάτωνα για την αγάπη
Ικανοποίηση
«Η ικανοποίηση είναι η χαρά, η ανταμοιβή που νιώθεις αφού έχεις παλέψει για κάτι», είπε ο Brooks. «Ως άνθρωποι, έχουμε ανάγκη να αγωνιζόμαστε, να προσπαθούμε, να θυσιάζουμε, ακόμα και να νιώθουμε πόνο, γιατί έτσι αποκτούμε πραγματική αξία στα πράγματα».
Όταν νιώθεις ότι κάτι που έχεις είναι κάτι που κέρδισες με την προσπάθειά σου, τότε αποκτά μεγαλύτερη σημασία για σένα, πρόσθεσε.
Ο Brooks μοιράστηκε μια αναλογία από τον πεθερό του που εξηγεί τέλεια την έννοια της ικανοποίησης: «Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι όσο θα μπορούσαν, είναι γιατί δεν απολαμβάνουν το δείπνο τους», είπε. «Γιατί δεν πεινάνε ποτέ».
Έδωσε επίσης το παράδειγμα των φοιτητών του στο Χάρβαρντ, λέγοντας ότι δεν θα ένιωθαν την ίδια ικανοποίηση αν πετύχαιναν σε ένα τεστ με αντιγραφή, αντί να μελετήσουν σκληρά για αυτό. «Θέλουμε να αναβάλλουμε την ανταμοιβή μας για πραγματικές επιβραβεύσεις», εξήγησε.
Σκοπός
Ο σκοπός είναι η αίσθηση ότι η ζωή σου έχει νόημα, είπε ο Brooks. Από όλα τα «μακροθρεπτικά συστατικά», ο σκοπός είναι αυτός που χρειάζεσαι περισσότερο.
Ο Brooks εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις υποκατηγορίες που συνθέτουν το νόημα:
- Συνοχή: Γιατί συμβαίνουν τα πράγματα με τον τρόπο που συμβαίνουν;
- Σκοπός: Γιατί η ζωή μου εξελίσσεται έτσι; Ποιοι είναι οι στόχοι μου και ποια η κατεύθυνσή μου;
- Σημασία: Γιατί έχει σημασία το ότι είμαι ζωντανός;
Δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, είπε, γιατί οι απαντήσεις είναι διαφορετικές για τον καθένα. Το μόνο λάθος είναι να μην έχεις καμία απάντηση. «Και αυτό δεν είναι αποτυχία. Είναι ένα καλό αποτέλεσμα, γιατί αν αποτύχεις, τότε ξέρεις από πού να ξεκινήσεις την αναζήτησή σου», πρόσθεσε ο Brooks.
«Χρειάζεται πολλή δουλειά» για να βρεις τον σκοπό σου, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να το σκεφτείς και να έχεις μια αίσθηση κατεύθυνσης.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|