Καθημερινά αντικείμενα που μεταφέρουν μικρόβια και που πιθανώς κουβαλάς αυτή τη στιγμή
Μην ξεχνάς να απολυμάνεις αυτά τα αντικείμενα που πιθανώς είναι γεμάτα μικρόβια και πιο αηδιαστικά από όσο ό,τι νομίζεις.
Τα μικρόβια βρίσκονται σε κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιούμε και θα πρέπει να ξεκινήσεις να καθαρίζεις τα πάντα. Τα προσωπικά μας αντικείμενα μπορεί να είναι πιο αηδιαστικά από ό,τι νομίζουμε. Και με την πανδημία του κοροναϊού, η απολύμανση και ο περιορισμός της μεταφοράς μικροβίων είναι όχι μόνο στην κορυφή του μυαλού αλλά και απαραίτητη. Παρόλο που μπορεί να μην χρησιμοποιείς όλα αυτά τα αντικείμενα στον απόηχο του Covid-19, αν δεν τα έχεις χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό, υπάρχουν πολλοί μικροβιακοί λόγοι για να τα καθαρίσεις τώρα. Είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο για να καθαρίζεις όλα όσα μπορούν να καθαριστούν, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που δεν σκέφτεσαι.
1.Το τηλέφωνό
Τα κινητά τηλέφωνα παραδίδουν περισσότερα από μηνύματα: Σύμφωνα με τον μικροβιολόγο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Charles Gerba, PhD – γνωστός και ως Dr. Germ – αυτά τα ηλεκτρονικά θαύματα μπορούν να μεταφέρουν τα πάντα, από περιττώματα μέχρι MRSA, τον ανθεκτικό στα αντιβιοτικά ξάδελφο των βακτηρίων σταφυλόκοκκου. «Το να μοιράζεστε το τηλέφωνό σας μπορεί να κάνει το πρόβλημα ακόμη χειρότερο», εξηγεί. «Τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα σας πιθανότατα δεν θα σας αρρωστήσουν, αλλά τα βακτήρια κάποιου άλλου μπορεί να σας αρρωστήσουν, αν τρίψετε το μάτι σας ή φάτε πριν πλύνετε τα χέρια σας». Η λύση; «Σκουπίστε το τηλέφωνό σας με μια πετσέτα με βάση το οινόπνευμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα», συμβουλεύει ο Dr. Gerba. Ναι, υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ένα απολυμαντικό κινητού τηλεφώνου που θα μπορούσε να κάνει θαύματα στο τηλέφωνό.
2.Το πορτοφόλι, το σακίδιό ή η τσάντα σου
Οι τσάντες πάνε όπου πάμε, και τις περισσότερες φορές, πέφτουν στο πάτωμα. Στη συνέχεια, επιστρέφεις στο σπίτι, την πετάς στον πάγκο της κουζίνας ή στα έπιπλα σου και μάντεψε τι έχει αφήσει στον πάγκο και τα έπιπλα που θα κάθισεις με τις πιτζάμες σου ή θα φας στον πάγκο. Ο Dr. Gerba λέει ότι πιθανότατα ένα αηδιαστικό χάος από E. coli και άλλα μικρόβια.
3.Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες
Θυμήθηκες να πάρεις τις δικές σου σακούλες για τα ψώνια, συγχαρητήρια! Τώρα, πότε ήταν η τελευταία φορά που τις καθάρισες; Αν δεν μπορείς να θυμηθείς, μην αισθάνεστε άσχημα: Ο Dr. Gerba μοιράζεται ότι μόλις το 3% των ανθρώπων πλένουν τις δικές τους τακτικά. «Το κρέας διαρρέει, δεν το αντιλαμβάνεστε, και μετά πίσω οι σακούλες πάνε στο ζεστό, σκοτεινό πορτ-μπαγκάζ σας», εξηγεί. «Δύο ημέρες αργότερα, βάζετε ένα μαρούλι στην ίδια σακούλα. Τώρα έχετε τα υλικά για σαλάτα με σαλμονέλα». Είναι εύκολη λύση ρίξε τις σακούλες σας στο πλυντήριο ή ψέκασε τις με ένα καθαριστικό με βάση τη χλωρίνη μετά από κάθε χρήση. Προτίμησε ένα από αυτά τα προϊόντα καθαρισμού που έχουν καταγραφεί από την EPA για τους κοροναϊούς.
4.Το κάθισμα αυτοκινήτου του παιδιού
Τα καθίσματα αυτοκινήτου δεν είναι μόνο για την ασφάλεια του μωρού. Σύμφωνα με τον Dr. Gerba, αποτελούν επίσης καταφύγιο για μούχλα, κοπρανώδη βακτήρια και άλλες δυσάρεστες ουσίες. «Τα παιδιά αγγίζουν το πρόσωπό τους κατά μέσο όρο 60 φορές την ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν οτιδήποτε αγγίζουν μπαίνει στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους, τα οποία είναι τα σημεία εισόδου για τα βακτήρια», εξηγεί. «Κρατήστε το κάθισμά τους καθαρό και σκουπίστε τα χέρια τους με απολυμαντικό μόλις τα βγάλετε από το αυτοκίνητο».
5.Το στρώμα γιόγκα
«Πες το και θα το βρεις σε ένα πάτωμα», λέει ο Philip Tierno, PhD, μικροβιολόγος στο NYU Langone Health. «Όταν τυλίγετε το στρώμα γιόγκα σας, οτιδήποτε έχει μαζέψει μεταφέρεται από το πάτωμα στα χέρια σας και στην άλλη πλευρά του στρώματος». Η λύση; Αφιέρωσε χρόνο για να απολυμαίνεις το στρώμα μετά από κάθε χρήση.
6.Φακοί επαφής
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα βακτήρια που συναντάμε είναι ωφέλιμα, αλλά όταν πρόκειται για τα μάτια μας, είναι καλύτερο να παραμείνουν πεντακάθαρα. «Οι φακοί επαφής μπορεί να βγαίνουν αποστειρωμένοι από τη θήκη, αλλά αν τους βάζετε στα μάτια σας με ένα βρώμικο δάχτυλο, κινδυνεύετε από επιπεφυκίτιδα μέχρι μόλυνση του κερατοειδούς», λέει ο William Schaffner, PhD, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων και δημόσιας υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Vanderbilt. «Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά και θα εκπλαγείτε με το πόσο υγιείς θα παραμείνετε».
7.Τα παπούτσια
Είναι γεγονός: Περίπου το 90 % των παπουτσιών που φοράμε έχουν κάποιο βαθμό E. coli στις σόλες. «Πλύνετε τα χέρια σας αφού φορέσετε τα παπούτσια σας και φροντίστε να χρησιμοποιείτε σακούλες παπουτσιών όταν συσκευάζετε μια βαλίτσα», λέει η Elizabeth Hirsch, PharmD, επίκουρη καθηγήτρια στο University of Minnesota College of Pharmacy. «Η καλύτερη άμυνα κατά των υπερβακτηρίων όπως ο MRSA -που μπορεί να είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά- είναι να χρησιμοποιείτε καλή υγιεινή των χεριών και να πλένετε συχνά τα χέρια σας, ειδικά μετά τη χρήση δημόσιων χώρων ή τουαλέτες».
8.Η βαλίτσα
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, η βαλίτσα κυλάει σε πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λόμπι ξενοδοχείων και άλλα δυνητικά βρώμικα μέρη, όπως αυτά τα πιο βρώμικα σημεία του αεροδρομίου. Πιθανότατα την παίρνεις επίσης στην τουαλέτα του αεροδρομίου, όπου πιάνεις το χερούλι πριν πλύνεις τα χέρια σου. «Πάντα σκέφτομαι το χερούλι όταν βρίσκομαι στην τουαλέτα του αεροδρομίου», λέει ο Dr. Hirsch. «Προσπαθήστε να το πιάνετε με χαρτί υγείας και σκουπίστε το οπωσδήποτε μετά από κάθε ταξίδι. Πρόκειται περισσότερο για τον παράγοντα σιχαμάρας παρά για τη μετάδοση ασθενειών, αλλά πλένω τα χέρια μου αφού πιάσω τη βαλίτσα μου».
Διάβασε επίσης:
Πρέπει πάντα να βγάζεις τα παπούτσια σου μόλις μπαίνεις στο σπίτι και όχι μόνο για τα μικρόβια
Από την αποφυγή των τοξινών και των βακτηρίων μέχρι τη βρωμιά και το θόρυβο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους όποιους θα πρέπει να συνηθίσεις η πρώτη σου κίνηση μόλις μπαίνει μέσα στο σπίτι να είναι το να βγάλεις τα παπούτσια σου. Δυστυχώς αν και δεν είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος υποδοχής, θα πρέπει και να ζητάς και από τους επισκέπτες σου να κάνουν το ίδιο, και αν δεν θέλουν να περπατήσουν με τις κάλτσες τους ή ξυπόλυτοι, φρόντισε να μπορείς να τους παρέχεις παντόφλες ή ποδονάρια. Δεν θα πρέπει να περπατάς μέσα στο σπίτι σου με τα παπούτσια και οι λόγοι έχουν να κάνουν με κάθε πτυχή της υγείας σου και των ανθρώπων που αγαπάς. Επίσης αν στο σπίτι υπάρχει μικρό παιδί, τότε είναι ακόμα πιο αναγκαίο να αποχωριστείς τα παπούτσια σου, μόλις βάλεις το κλειδί στην πόρτα.
Δες εδώ γιατί στο σπίτι πρέπει να βγάζεις τα παπούτσια σου
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|