Κλάψε! 10 τρόποι με τους οποίους ένα καλό κλάμα επηρεάζει το σώμα και το μυαλό σου
Κλαίμε όταν είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι και συγκινημένοι… αλλά γιατί;
Αλήθεια, έχεις σκεφτεί τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κλαίμε; Και δεν εννοούμε μόνο τη συγκίνηση που νιώθουμε και τα δάκρυα που βλέπουμε να τρέχουν από τα μάτια μας, αλλά τις εσωτερικές διαδικασίες τις οποίες βιώνει ο οργανισμός και ο ψυχισμός μας. Συγκινητικές ταινίες, αγχωτικά γεγονότα στο σπίτι ή τη δουλειά, ακόμη και καλά νέα, όπως ένας γάμος ή ένα μωρό, μπορεί να φέρουν δάκρυα, άλλοτε χαράς κι άλλοτε λύπης. Μερικές φορές, χρειάζεται απλώς να αφήσεις τα δάκρυα να κυλήσουν. Αλλά μπορεί να μην ξέρεις ότι το κλάμα μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο σώμα και το μυαλό μας απ’ ό,τι πραγματικά γνωρίζεις.
10 τρόποι με τους οποίους επηρεάζει το κλάμα τον οργανισμό μας
1.Ανακουφίζει από το άγχος
Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος που κλαίει από τα συναισθήματα, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πώς ακριβώς συνδέεται η φυσική πράξη του κλάματος με τα συναισθήματά μας. Γιατί κλαίμε όταν είμαστε λυπημένοι; Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι ότι βοηθά στην ανακούφιση από τη σωματική ένταση του αισθήματος αναστάτωσης. Tο κλάμα εμφανίζεται καθώς το σώμα μας επιστρέφει από μια κατάσταση διέγερσης, «μάχης ή φυγής» σε μια ήρεμη κατάσταση «ξεκούρασης και ηρεμίας».
2.Τονώνει τη διάθεση
Σε έρευνες περίπου τα 2/3 των ανθρώπων γενικά αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα μετά το κλάμα. Και το πώς αντιδρούν οι άλλοι στο κλάμα μας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τον καθορισμό του πώς νιώθουμε μετά. Σε πολλές περιπτώσεις, η καλύτερη διάθεση μετά το κλάμα είναι συνέπεια της συναισθηματικής υποστήριξης και παρηγοριάς.
3.Σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα κάποιες φορές
Το να κλάψεις στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή ή γύρω από άτομα που αντιδρούν αρνητικά στο κλάμα σου μπορεί σίγουρα να σε κάνει να νιώσεις χειρότερα. Αν και το κλάμα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα μακροπρόθεσμα, μελέτες δείχνουν ότι οι άμεσες συνέπειες του κλάματος μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν τη διάθεσή μας. Σε μια εργαστηριακή μελέτη με άτομα που παρακολουθούν μια θλιβερή ταινία, χρειάζεται λίγος χρόνος για να νιώσουν καλύτερα οι άνθρωποι αφού έχουν κλάψει», λέει ο Δρ. Vingerhoets στο TheHealthy. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα του κλάματος που τονώνουν τη διάθεση.
Διάβασε επίσης: Σταμάτα το κλάμα του παιδιού σου με 3 αποτελεσματικούς τρόπους- Θα ηρεμήσει αμέσως
4.Σφυρηλατεί δεσμούς
Όταν επικοινωνούμε με τους άλλους μέσα από δάκρυα, αποκαλύπτουμε τη δική μας ευπάθεια. Με υποστηρικτικά άτομα, μπορεί να δημιουργήσει ένα αυξημένο αίσθημα δεσμού και σύνδεσης. Εμπιστεύεσαι αρκετά το άτομο για να κλάψεις γύρω του. Το κλάμα είναι, επομένως, ένα σήμα ότι νιώθουμε κοντά σε κάποιον, και αυτό μπορεί να προωθήσει μια ενσυναίσθηση και μια συναισθηματική σύνδεση.
5.Βοηθά να πάρουμε αυτό που θέλουμε
Tα δάκρυα μπορούν να είναι ένας τρόπος να προκαλέσουμε μια συγκεκριμένη αντίδραση που λειτουργεί υπέρ μας. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύουμε συνειδητά να χειραγωγήσουμε, το κλάμα μας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εξουδετερώνει τον θυμό και να κάνει τους άλλους να αισθάνονται ένοχοι ή να έχουν μεγαλύτερη τάση να λυγίζουν στη θέλησή μας.
6.Είναι μια προσωπική απελευθέρωση
Αν το κλάμα είναι ένα τόσο σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας, γιατί κλαίμε όταν είμαστε μόνοι; Το κλάμα όταν είσαι μόνος/η μπορεί να είναι ακόμα ένας τρόπος για να προσεγγίσουμε το σύμπαν. Συχνά όταν οι άνθρωποι κλαίνε ιδιωτικά, στην πραγματικότητα εξακολουθούν να κάνουν έκκληση για βοήθεια, όπως να ζητούν βοήθεια από τον Θεό, λένε οι ειδικοί.
7.Μπορεί να διώξει τις τοξίνες
Ο βιοχημικός William Frey πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή έρευνα με τα κλάματα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 που υποδηλώνουν ότι τα δάκρυα βοηθούν να απελευθερωθεί το σώμα από τις ανεπιθύμητες τοξίνες. «Σύγκρινε τα ερεθιστικά δάκρυα όπως από το κόψιμο του κρεμμυδιού]με τα συναισθηματικά δάκρυα και βρήκε κάποιες χημικές διαφορές, όπως υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένες πρωτεΐνες στα συναισθηματικά δάκρυα, που μπορεί να οφείλονται στην απελευθέρωση παραπροϊόντων του στρες», εξηγεί ο Δρ Bylsma στο TheHealthy.
8.Μπορεί να είναι ένα φυσικό απολυμαντικό
Ένα άλλο από τα υποτιθέμενα οφέλη του κλάματος είναι ότι βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων. Είναι αλήθεια ότι τα δάκρυα περιέχουν λυσοζύμη, μια πρωτεΐνη που μπορεί να καταστρέψει επιβλαβή μόρια.
9.Τα δάκρυα βοηθούν τα μάτια μας
Τα δάκρυα υγραίνουν τα μάτια και τα κρατούν υγιή. «Η βιολογική λειτουργία των δακρύων είναι να διατηρεί το μάτι υγρό ή να το προστατεύει από αναθυμιάσεις ή υπολείμματα που εισέρχονται στο μάτι», λέει ο Δρ Bylsma. «Τα συναισθηματικά δάκρυα φαινόταν να έχουν εξελιχθεί από αυτή τη βασική βιολογική διαδικασία σε κάτι πιο περίπλοκο στους ανθρώπους που μπορεί να συμβεί για καθαρά συναισθηματικούς και όχι φυσικούς λόγους». Παρόλα αυτά, τα άτομα που δεν ενυδατώνονται από δάκρυα μπορεί να εμφανίσουν «ξηροφθαλμία», η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και ακόμη και να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.
10.Το κλάμα συνδέεται με τις ορμόνες του φύλου
Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να σημαίνει ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να κλάψουν. «Υπάρχουν κυρίως ανέκδοτες ενδείξεις –σε τρανσέξουαλ άτομα και άνδρες με καρκίνο του προστάτη που λαμβάνουν αντιορμόνες, αλλά και κάποιες μελέτες σε ζώα – ότι η τεστοστερόνη έχει ανασταλτική επίδραση στο κλάμα», λέει ο Δρ. Vingerhoets στο TheHealthy . Για τις γυναίκες, μια αλλαγή στο επίπεδο των οιστρογόνων μπορεί να αυξήσει το κλάμα κατά τη διάρκεια του PMS και μετά τον τοκετό. Όμως, το πόσο συχνά κλαίνε άντρες και γυναίκες έχει επίσης μια πολιτιστική συνιστώσα. «Η διαδικασία του κλάματος είναι σωματικά η ίδια από όσο έχουμε μετρήσει, αλλά οι γυναίκες κλαίνε πολύ πιο συχνά από τους άνδρες», λέει η Δρ Bylsma. «Οι άντρες συχνά συγκρατούν τα δάκρυα φοβούμενοι ότι η κοινωνία δεν θα τους φανεί τόσο δυνατούς ή ισχυρούς—είναι ρυθμισμένοι να ντρέπονται με δάκρυα», λέει ο Δρ Ορλοφ. «Στην κουλτούρα μας οι γυναίκες έχουν περισσότερη άδεια να κλαίνε από τους άνδρες, επομένως είμαστε πιο ελεύθεροι με αυτό».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|