Now Reading
Μακροζωία: Αυτή η πρωινή ρουτίνα θα σε βοηθήσει να ζήσεις μέχρι τα 100

Μακροζωία: Αυτή η πρωινή ρουτίνα θα σε βοηθήσει να ζήσεις μέχρι τα 100

Avatar photo
Μακροζωία: Αυτή η πρωινή ρουτίνα θα σε βοηθήσει να ζήσεις μέχρι τα 100

Το κλειδί της μακροζωίας κρύβεται στην πρωινή σου ρουτίνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το να ζήσεις πολλά χρόνια εξαρτάται εν μέρει από τα γονίδια και λίγη τύχη, όμως, σύμφωνα με τον Dr. Jeffrey Egler, ιατρό Οικογενειακής και Λειτουργικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, οι συνήθειες που υιοθετείς κάθε πρωί παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ όσο νομίζεις στη μακροζωία.

«Οι πρωινές ρουτίνες βοηθούν στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας, που είναι απαραίτητος για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ορμονών, ο μεταβολισμός και οι κύκλοι ύπνου-αφύπνισης. Οι σταθερές και υγιεινές πρωινές συνήθειες ενισχύουν αυτές τις λειτουργίες, βελτιώνοντας τη σωματική και ψυχική υγεία με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε στην Express.

Ο Andrew Hogue, συν-διευθύνων σύμβουλος της NEUROFIT, συμπληρώνει: «Σκέψου το σαν να ρυθμίζεις την πορεία ενός πλοίου στη θάλασσα. Αν από την αρχή είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι πολύ πιο εύκολο να μείνει στη σωστή διαδρομή για το υπόλοιπο της ημέρας».

Ακολουθεί μια απλή πρωινή ρουτίνα 6 βημάτων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις τα 100!

Διάβασε επίσης: Πώς να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου για ευκολότερη απώλεια βάρους και μεγαλύτερη ενέργεια

1. Ενυδατώσου αμέσως

«Το να πίνεις ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσεις βοηθά στην πέψη, υποστηρίζει τον μεταβολισμό και απομακρύνει τις τοξίνες», εξηγεί ο Dr. Egler. Ένας εύκολος τρόπος να βεβαιωθείς ότι θα ενυδατωθείς αμέσως είναι να έχεις ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σου από το βράδυ. Μόλις ξυπνήσεις, πιες το και δες πώς θα επηρεάσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου!

Το νερό μπορεί επίσης να βελτιώσει την ψυχική ισορροπία σου κατά 26%, σύμφωνα με τον Hogue. «Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μια από τις κύριες αιτίες πρωινού “θολώματος” του εγκεφάλου και έλλειψης συγκέντρωσης. Δεν χρειάζεται μεγάλη αφυδάτωση για να νιώσεις τις επιπτώσεις της, ενώ η σωστή ενυδάτωση υποστηρίζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τις μεταβολικές διεργασίες που είναι απαραίτητες για τη μακροζωία».

2. Φάε ένα θρεπτικό πρωινό

«Ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες είναι το κλειδί», τονίζει η διατροφολόγος και ιατρική επιστήμονας Dr. Federica Amati. «Αυτός ο τύπος πρωινού παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δίνει ενέργεια και καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων θερμίδων, αποτελώντας μια εξαιρετική ευκαιρία να βελτιώσεις τη διατροφή σου».

Η Dr. Amati προτείνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως φυσικό γιαούρτι ή βρώμη με μούρα, ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

3. Τέντωσε το σώμα σου

«Το να ξεκινήσεις τη μέρα σου με κάποια μορφή κίνησης, είτε είναι διατάσεις, γιόγκα ή ένας γρήγορος περίπατος, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει την ευλυγισία και ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό σου, ειδικά αν μπορείς να εκτεθείς στο φυσικό φως», λέει η Dr. Amati.

Μεταξύ του βουρτσίσματος των δοντιών και του πρωινού, αφιέρωσε 5-10 λεπτά σε φυσική δραστηριότητα. Τέντωσε τα πόδια σου, κάνε μια οπίσθια κάμψη ή βγες για έναν μικρό περίπατο στη γειτονιά σου.

Διάβασε επίσης: Ποιο είναι το φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης

4. Ενεργοποίησε το νευρικό σου σύστημα για να μειώσεις το άγχος

Ο Hogue προτείνει να κάνεις μια «γρήγορη σωματική άσκηση τριών λεπτών, όπως το χτύπημα του σώματος με τις γροθιές σου. Αυτή η πρακτική ενεργοποιεί το νευρικό σου σύστημα, βοηθά στη ρύθμιση του πνευμονογαστρικού νεύρου και βελτιώνει την αντοχή στο στρες και την κυτταρική υγεία».

Μια ακόμη συμβουλή του Hogue για μακροζωία είναι να αποκτήσεις επίγνωση του σώματός σου, δηλαδή να αναγνωρίσεις πού αποθηκεύεται η ένταση – αν, για παράδειγμα, νιώθεις σφιγμένο τον αυχένα ή πόνο στο κόκκυγα. «Παραδόξως, αυτή η εσωτερική επίγνωση, που ονομάζεται “διαισθητική αίσθηση” (interoception), μπορεί από μόνη της να μειώσει τα επίπεδα του στρες».

5. Εξασκήσου στη συνειδητότητα

Η Dr. Amati προτείνει να ενσωματώσεις τη συνειδητότητα και την ευγνωμοσύνη στην πρωινή σου ρουτίνα, μέσω του journaling, της βαθιάς αναπνοής ή του διαλογισμού. «Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο βελτιώνουν την πνευματική διαύγεια και την ψυχική ευεξία αλλά προστατεύουν επίσης το σώμα από τις βλαβερές επιδράσεις του χρόνιου στρες, το οποίο συνδέεται με διάφορες ασθένειες», εξηγεί.

Δεν χρειάζεται να αφιερώσεις πολύ χρόνο ή να πιεστείς. Βρες αυτό που σου ταιριάζει και σου προσφέρει ευχαρίστηση!

6. Θέσε τους στόχους σου για την ημέρα

Ακόμα κι αν γνωρίζεις ήδη τι έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα, το να θέτεις προθέσεις σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις πώς ακριβώς θα προσεγγίσεις τις υποχρεώσεις σου.

«Το να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να καθορίσεις τους στόχους και τις προτεραιότητές σου μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα, ενισχύοντας το αίσθημα του σκοπού», λέει ο Dr. Egler.

Μπορείς να το κάνεις νοερά, αλλά αν σε βοηθά να τα γράφεις, σημείωσέ τα σε ένα χαρτί και κράτα το μαζί σου όλη μέρα. Μπορεί να γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια!

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
συνηθειες χανεις βαρος



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer