Μελαγχολείς κι εσύ τις γιορτές; Δεν είσαι μόνη- 5 τρόποι για να το αντιμετωπίσεις
Τα Χριστούγεννα μπορεί να φαντάζουν τέλεια σε κάποιες από εμάς αλλά σε κάποιες άλλες να φέρνουν μελαγχολία.
Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο υπέροχες εποχές του χρόνου, γεμάτες με χαρά, οικογενειακές στιγμές κι με μια εορταστική διάθεση. Όμως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που νιώθουν ακριβώς το αντίθετο την περίοδο των γιορτών. Μπορεί να ζεις μια απώλεια, έναν χωρισμό, ή να αντιμετωπίζεις δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις και να νιώθεις πληγωμένη ή να περνάς τις γιορτές μόνη σου.
Επίσης, μπορεί να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που έχουν μια πολύ χαρούμενη διάθεση, κάτι που σε ενοχλεί όταν εσύ θέλεις να απομονωθείς ή δεν είσαι σε αυτή τη διάθεση. Η μελαγχολία των διακοπών ξεκινάει σε πολλούς ανθρώπους από τις αρχές του Νοέμβρη, αλλά θα σου δώσουμε μερικά «στρατηγικά» hacks για να την αντιμετωπίσεις και να απολαύσεις την περίοδο των γιορτών.
1. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους
Η σύγκριση ποτέ δε βοήθησε κανέναν, ειδικά αν συγκρίνεις και βλέπεις τις ζωές των άλλων μέσα από το διαδίκτυο. Η σύγκριση είναι ο «κλέφτης της καρδιάς», οπότε το να αποφύγεις συνειδητά το παιχνίδι της σύγκρισης αυτήν την περίοδο είναι προς όφελος σου και θα σε βοηθήσει. Μπορεί να νιώθεις ζήλια ή θλίψη επειδή δεν έχεις αυτό που έχουν οι άλλοι, για παράδειγμα τα χρήματα για να ξοδέψεις σε δώρα ή να ξοδέψεις σε μια βόλτα ή σε ένα ταξίδι, ή να μην έχεις τον άνθρωπο που θα φιληθείτε κάτω από το γκι. Σε μια τέτοια περίπτωση, κάνε ένα βήμα πίσω και απενεργοποίησε για λίγες μέρες τα social media.
2. Ξεκίνα νέα πράγματα
Μπορείς να ξεκινήσεις νέα πράγματα όσον αφορά τις παραδόσεις των ημερών, μαζί με τη συμμετοχή και άλλων αν θέλεις, γεγονός που θα σε κάνει να ξεχαστείς και θα σε διασκεδάσει καθώς θα αποσπάσεις την προσοχή σου με κάτι άλλο. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις με την οικογένεια σου, τον άνθρωπο σου ή ακόμη και μόνη σου. Για παράδειγμα μπορείς να ξεκινήσεις σε μια λέσχη βιβλίου για τις γιορτές, να κάνεις μαραθώνιο ταινιών ή ακόμη διαγωνισμό και ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων.
3.Προσφορά
Μελέτες δείχνουν ότι η προσφορά μπορεί να ενισχύσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες εθελοντισμού στις οποίες μπορείς να συμμετάσχεις. Μπορείς να προσφέρεις εθελοντικά σε ένα ίδρυμα μοιράζοντας φαγητό, να «υιοθετήσεις» οικογένειες για να τους ψωνίσεις ή ακόμη και να κάνεις δωρεά σε μια τράπεζα τροφίμων, να συμμετάσχεις σε κάποιο ίδρυμα ως εθελόντρια για τις εορταστικές μέρες, να δωρίσεις ρούχα, να κάνεις συντροφιά σε ηλικιωμένους ανθρώπους κι άλλα. Επίλεξε όποιο κοινοτικό έργο ή οργανισμό νιώθεις πως είναι πιο κοντά στην καρδιά σου και βάλε στόχο πως μπορείς να κάνεις τη διαφορά στη ζωή ανθρώπων που σε χρειάζονται.
4. Θέσε όρια
Ο καθορισμός ορίων μπορεί να σε βοηθήσει στη διαχείριση της όποια θλίψης και άγχους νιώθεις αυτήν την εποχή. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να θέσεις όρια στους κοντινούς σου ανθρώπους. Αν για παράδειγμα περνάς έναν χωρισμό, ενημέρωσε τους κοντινούς σου πως όταν θα βρεθείτε δε θέλεις να γίνει καμία αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Αποφάσισε ποια πρέπει να είναι τα όρια σου κι επικοινώνησε τα με σαφήνεια στους γύρω σου για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης θλίψης.
5. Η υποστήριξη μπορεί να σε βοηθήσει
Ένα σύστημα υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας ανεξάρτητα από το ποια εποχή του χρόνου είναι ή πώς αισθάνεσαι, αλλά είναι ιδιαίτερα ευεργετικό όταν δε νιώθεις καλά. Βεβαιώσου πως έχεις κάποιον με τον οποίο αισθάνεσαι άνετα να μιλάς, αυτός μπορεί να είναι κάποιος από την οικογένεια σου ή ένας φίλος σου ή κάποιος επαγγελματίας ψυχικής υγείας και καλό θα ήταν να μιλάς μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια που νιώθεις έτσι. Αν οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι χρειάζεσαι πρόσθετη υποστήριξη αυτή την περίοδο, καλό θα είναι να τους ανοιχτείς και να τους πεις πως νιώθεις ώστε να μπορέσουν να είναι δίπλα σου και να σου συμπαρασταθούν.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|