Μια είναι η συνήθεια που θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα και είναι τόσο απλή
Οι γιατροί λένε ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε καλύτερα αλλά να ενισχύσουμε και την ενέργεια μας.
Η ξεκούραση και ο ύπνος γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι για την υγεία μας. Ο ύπνος είναι ωφέλιμος όχι μόνο για τη σωστή απόδοση του εγκεφάλου μας και τη διάθεση αλλά και για την υγεία του εντέρου μας και όχι μόνο. Παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά ζωτικά συστατικά της ευεξίας μας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διασφαλίζουμε ότι θα κάνουμε έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο.
Υπάρχει όμως ένα κομμάτι που παραλείπουμε και το παραβλέπουμε αν δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε, να παραμείνουμε κοιμισμένες και να ξυπνήσουμε γεμάτες ενέργεια το πρωί. Ποιο είναι αυτό; Είτε το πιστεύεις είτε όχι, έχει να κάνει με την πρωινή σου ρουτίνα και πιο συγκεκριμένα να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε πρωί.
Τι μας συμβουλεύει ο ειδικός-ψυχολόγος
Ο Dan Ford, ψυχολόγος ύπνου από την Κλινική Καλύτερου Ύπνου, μιλώντας στο shefinds.com για να μάθουμε και να βελτιώσουμε περισσότερα σχετικά με τις καλύτερες συνήθειες για τον ύπνο μας αλλά και για την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, μας είπε ότι το να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε πρωί είναι ζωτικής σημασίας. Η ώρα αφύπνισης παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας και στην απελευθέρωση σημαντικών ορμονών για τον ύπνο.
Ξύπνα την ίδια ώρα κάθε μέρα
Οι καλές συνήθειες του ύπνου, που μπορεί να σκέφτεσαι πριν πας για ύπνο, είναι – π.χ. να κλείνεις τις ηλεκτρονικές συσκευές, να χαλαρώνεις πίνοντας ένα αφέψημα κ.λπ. Και ενώ όλα αυτά τα πράγματα είναι σίγουρα σπουδαίες συνήθειες για την προώθηση του καλύτερου ύπνου, ο Dr. Ford λέει ότι μια καλή ρουτίνα αφύπνισης μπορεί επίσης να αλλάξει τα δεδομένα. «Ενώ κάθε δεύτερο διαδικτυακό άρθρο συνιστά να έχουμε μια ρουτίνα ύπνου, η ειρωνεία είναι ότι η πιο σημαντική συνήθεια σε όλη την ιατρική του ύπνου είναι να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να προσπαθείτε να μην τη διαφοροποιείτε περισσότερο από 1 ώρα», λέει.
Ο Dr. Ford μας λέει ότι το να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα είναι ευεργετικό για 2 λόγους. «Πρώτον, όταν ξυπνάτε την ίδια ώρα, αυτό βοηθά στην δημιουργία συνήθειας του κιρκάδιου ρυθμού ή του ρολογιού του σώματός σας», εξηγεί. Αυτό είναι το «κύριο ρολόι» στον εγκέφαλο μας που λαμβάνει ενδείξεις από την ποσότητα του φωτός που δέχεται το σώμα μας προκειμένου να ρυθμίσει τα ρολόγια του σώματος μας. Από εκεί και πέρα, το σώμα μας χρησιμοποιεί αυτά τα «ρολόγια» για να γνωρίζει πότε να απελευθερώσει ορμόνες, καθώς και πότε να πραγματοποιήσει μια σειρά από άλλες σημαντικές διαδικασίες. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον κύκλο του ύπνου μας να διατηρούμε αυτά τα ρολόγια σε σωστή πορεία. «Όταν μετατοπίζετε την ώρα αφύπνισης, αλλάζετε τα σήματα του κύκλου φωτός-σκοταδιού προς το ρολόι του σώματος σας, το βγάζετε εκτός συγχρονισμού και το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με το τζετ λαγκ -συμπτώματα κόπωσης, ναυτίας, έλλειψης ενέργειας κ.λπ.», λέει ο Dr. Ford. Αυτό σημαίνει ότι, είτε το πιστεύεις είτε όχι, το να κοιμάσαι και να ξυπνάς αργότερα από ό,τι έχει συνηθίσει το σώμα σου μπορεί στην πραγματικότητα να σου προκαλέσει λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αλλά δεν είναι μόνο τα επίπεδα ενέργειας που μπορεί να βελτιώσει μια σταθερή ώρα αφύπνισης. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα τη νύχτα. «Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η διάρκεια του χρόνου που είστε ξύπνιοι καθορίζει τη συσσώρευση της χημικής ουσίας αδενοσίνης στο σώμα σας», συνεχίζει ο Dr. Ford. «Η συσσώρευση αδενοσίνης επηρεάζει το πόσο νυσταγμένοι αισθάνεστε και πόσο βαθιά κοιμάστε τη νύχτα». Και όσο περισσότερο ώρα είσαι ξύπνια, τόσο περισσότερη αδενοσίνη μπορείς να συσσωρεύσεις – και τόσο πιο εύκολο θα είναι να αποκοιμηθείς και να παραμείνεις κοιμισμένη. Εναλλακτικά, αν κοιμηθείς για να προσπαθήσεις να «προλάβετε τον ύπνο», η μέρα σου θα είναι μικρότερη από το συνηθισμένο και πιθανότατα θα δυσκολευτείς να κοιμηθείς – πράγμα που σημαίνει ότι θα έχεις επίσης λιγότερη ενέργεια το πρωί. «Οι περισσότεροι ενήλικες θα χρειαστούν περίπου 16-17 ώρες εγρήγορσης προτού συσσωρευτεί επαρκής ποσότητα αδενοσίνης για να κοιμηθούν σταθερά 7 ώρες (η υγιέστερη ποσότητα ύπνου για έναν ενήλικα)», σημειώνει ο Dr. Ford.
Έτσι, όπως αποδεικνύεται, ένας ξεκούραστος, γεμάτος ενέργεια ύπνος έχει να κάνει με κάτι περισσότερο από το να πέφτεις για ύπνο σε μια αξιοπρεπή ώρα και να έχεις μια καλή ρουτίνα χαλάρωσης. Το πρωινό σου μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά. Γι’ αυτό φρόντισε να βάλεις το ξυπνητήρι -και μην πατάς πολλές φορές το κουμπί του snooze!
Διάβασε επίσης:
Ο πιο υγιεινός ύπνος είναι πριν από τα μεσάνυχτα (μετά γίνεται ανθυγιεινός)
Μπορεί να μην το πιστεύεις ή να μην θέλεις να το παραδεχτείς αλλά το πότε πέφτεις για ύπνο επηρεάζει τις ώρες που ξυπνάς.
Βγαίνοντας έξω από τον κιρκάδιο ρυθμό μας, ή διαταράσσοντάς τον, μπορούμε ενδεχομένως να ανατρέψουμε το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι και επομένως να επηρεάσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Δες πώς λειτουργεί αυτό και όλα τα οφέλη του ύπνου που μπορείς να χάσεις αν συνηθίζεις να πηγαίνεις για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα.
Αυτός είναι ο ύπνος που χρειάζεσαι κάθε βράδυ, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Δες εδώ τι λένε οι ειδικοί.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|