Μην τρως μπροστά στον υπολογιστή αν θες να μειώσεις το αίσθημα της πείνας και να είσαι πιο παραγωγική
Τρώγοντας μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να φαίνεται σαν μια πρακτική λύση για εξοικονόμηση χρόνου, ειδικά κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης εργασιακής ημέρας. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αίσθηση της πείνας και στη συνολική μας διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε αποσπασμένοι, όπως μπροστά από μια οθόνη στο γραφείο, είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες και να νιώσουμε λιγότερο ικανοποιημένοι από το γεύμα μας.
Η έλλειψη προσοχής κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία, καθώς το μυαλό μας δεν καταγράφει πλήρως την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η προσοχή μας είναι διασπασμένη και δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία στα σήματα κορεσμού που στέλνει το σώμα μας. Έτσι, η κατανάλωση φαγητού μπροστά από τον υπολογιστή μπορεί να καταλήξει σε αίσθημα πείνας λίγο μετά το γεύμα, οδηγώντας σε επιπλέον σνακ και θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για να μειώσετε το αίσθημα της πείνας και να βελτιώσετε τη διατροφική σας συμπεριφορά, είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για τα γεύματά σας και να τα απολαμβάνετε μακριά από οθόνες. Η προσεκτική κατανάλωση φαγητού, γνωστή και ως mindful eating, περιλαμβάνει την εστίαση στις γεύσεις, τις υφές και τις μυρωδιές του φαγητού, επιτρέποντας στο μυαλό και το σώμα να συνεργαστούν για να κατανοήσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσετε να τρώτε. Αυτή η πρακτική μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε πιο ικανοποιημένοι από τα γεύματά σας και να διατηρήσετε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής
Γιατί είναι κακή συνήθεια να τρώμε μπροστά στην οθόνη
1. Αυξάνει την όρεξη
«Αυτό που παρατηρώ καθημερινά στη δουλειά μου τονίζεται από διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διεξήχθη από τη Μονάδα Διατροφής και Συμπεριφοράς της Σχολής Πειραματικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ , στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αποκαλύπτει πώς να τρώτε μπροστά σε Η οθόνη του υπολογιστή μπορεί να αυξήσει την όρεξή μας και την ταχύτητα με την οποία τρώμε», λέει στη Vogue.it η Irene Alonso Vaquerizo , ψυχολόγος υγείας με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές σε ενήλικες, «Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι μερικοί άνθρωποι αγχώνονται όταν βλέπουν ειδήσεις στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή τους. Σύμφωνα με τον Jeff Brunstrom , συν-συγγραφέα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition , « η μνήμη και η προσοχή παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και της ποσότητας φαγητού που τρώμε ».
2. Εμποδίζει την πέψη λόγω στρες
Η Laura Jorge , διαιτολόγος και διατροφολόγος, μας υπενθυμίζει ότι το άγχος δεν είναι ποτέ καλός σύντροφος για την υγεία του πεπτικού συστήματος: «Μπορεί να οδηγήσει το πεπτικό μας σύστημα να σωματοποιήσει τη δυσφορία σε χρόνια διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κακή πέψη », λέει. « Το να τρώμε γρήγορα σημαίνει ότι το φαγητό δεν χωνεύεται σωστά και, όπως λέω πάντα στους ασθενείς μου, το στομάχι μας δεν έχει δόντια, οπότε όσο πιο πολύ κάνουμε τη δουλειά του πιο εύκολη, τόσο το καλύτερο». H Jorge συμφωνεί με τη Vaquerizo σχετικά με το γεγονός ότι το φαγητό στον αυτόματο πιλότο μας οδηγεί να προσλαμβάνουμε περισσότερη τροφή από αυτή που χρειάζεται , προκαλώντας συναισθηματική πείνα και γεννώντας τα περίφημα «σνακ».
3. Μας οδηγεί στην κατανάλωση λάθος τροφών
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να θυμάστε είναι η άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φαγητού μπροστά στην οθόνη και της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Στην κακή συνήθεια να μην αφιερώνουμε χρόνο και ευαισθητοποίηση στα γεύματα, προστίθενται οι κακές επιλογές όσον αφορά το φαγητό, που επιδεινώνονται από την καθιστική ζωή. Η Jorge υπογραμμίζει πώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης , δημιουργώντας ευχαρίστηση σε μια στρεσογόνα κατάσταση και μια σχέση εξάρτησης με αυτά τα ίδια τρόφιμα. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο το στομάχι μας που χρειάζεται να φάει, αλλά και το μυαλό μας», λέει ο ειδικός. «Για να νιώσουμε χορτάτοι, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 20 λεπτά, διαφορετικά μπορεί να προκύψει ένα «φαινόμενο ανάκαμψης» με αποτέλεσμα συναισθηματική πείνα».
Τι να κάνεις:
-Μην ασχολείσαι με καμία άλλη δραστηριότητα εκτός από το φαγητό
-Τρώγε αργά
-Πρόσεχε τι και πόσο τρως
-Τρώγε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες , οι οποίες προάγουν την αίσθηση του κορεσμού
-Απόφυγε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα , γιατί προάγουν τον εθισμό και την απώλεια ελέγχου.
Διάβασε επίσης: Πώς να παραμείνεις παραγωγική στη δουλειά όταν ο ζεστός καιρός «φωνάζει το όνομά σου»
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|