Now Reading
Μήπως είσαι «Delulu»; Τι σημαίνει η έκφραση και πώς να τη χρησιμοποιείς

Μήπως είσαι «Delulu»; Τι σημαίνει η έκφραση και πώς να τη χρησιμοποιείς

Avatar photo
-α

Πόσο οκ είναι να είσαι «delulu» τελικά!

Το TikTok φιλοξενεί πολλά πράγματα από θετικές επιβεβαιώσεις, ήρεμες συμβουλές μέχρι και κορίτσια που δίνουν διάφορες συμβουλές. Τώρα, πρόσθεσε άλλο ένα hashtag στη λίστα σου. Είναι πιθανό να έχεις ακούσει τη φράση «delulu» στην εφαρμογή. Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υιοθετούν την  νοοτροπία: «το delulu is the new solulu», υποστηρίζοντας ότι το να είσαι παραληρηματικός μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Ενώ μπορεί να διστάζουμε να υιοθετήσουμε συμβουλές ψυχικής υγείας από το TikTok —ή οποιαδήποτε εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης γενικά— υπάρχει κάποια αλήθεια στο να είμαστε delulu ή να ζούμε με παραισθήσεις.

Ο όρος χρησιμοποιείται περισσότερο στην καθομιλουμένη και αναφέρεται σε οποιοδήποτε άτομο, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του, που έχει μια μη ρεαλιστική ιδέα που δεν βασίζεται σε λογική ή γεγονότα. Μια νοοτροπία που, σύμφωνα με το TikTok, μπορεί να «λύσει όλα τα προβλήματά σας». Θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε την « παραληρητική σκέψη » ως μηχανισμό αντιμετώπισης; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί ψυχικής υγείας με το εάν η στρατηγική ψυχικής υγείας που λένε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η ψευδαίσθηση.

παρέα κοριτσιών

Εξερευνώντας τη χρήση του «Delulu» στη λαϊκή κουλτούρα

Η λέξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κουλτούρα των οπαδών της K-pop το 2014 και αναφερόταν σε έναν θαυμαστή ή θαυμαστές που πίστευαν ότι θα συνδέονταν με το είδωλό τους. Αλλά οι Gen Z-ers και οι millennials επέλεξαν τον όρο και τον χρησιμοποιούν ως μορφή εκδήλωσης. Όπως για παράδειγμα η Nicole Doyon, παρουσιάστρια του Girl Therapy που λέει στο TikTok ότι:«Το να είσαι παραληρηματικός είναι μια άλλη μορφή εκδήλωσης και όσο περισσότερο εκδηλώνεσαι (δηλαδή, είσαι παραληρηματικός), τόσο πιο πιθανό είναι οι πεποιθήσεις σου να γίνουν πραγματικότητα». Παρομοιάζει την ιδέα της αυταπάτης με τις επιβεβαιώσεις, εξηγώντας ότι όταν αρχίζεις να ασκείς θετική σκέψη, η ψυχική σου υγεία και η αίσθηση του εαυτού σου βελτιώνονται. Η ίδια έννοια ισχύει και για τη σκέψη «delulu».

Είναι κακό να είσαι Delulu;

Το να είσαι «delulu» δεν είναι εγγενώς κακό, αλλά η Dr. Rachel Hoffman, κοινωνική λειτουργός, προειδοποιεί ότι το να συνδέεις την ψυχική σου υγεία ή την αυτοεκτίμησή σου με την παραληρηματική σκέψη μπορεί να είναι επιβλαβές. Λέει ότι είναι σαν «συναισθηματικός αυνανισμός», όταν βρίσκεσαι σε ένα πρώτο ραντεβού με κάποιον και φαντάζεσαι ήδη τον γάμο σου με το συγκεκριμένο άτομο. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με λίγη φαντασίωση, αλλά αν η αυτοεκτίμησή σας επηρεάζεται σημαντικά όταν τελειώνει η σχέση, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο συναισθηματικός αυνανισμός έχει επιπτώσεις για εσάς» λέει στο Very Well Mind. Εάν η ψυχική σου υγεία υποφέρει επειδή μια αυταπάτη ή μια εκδήλωση δεν εμφανίστηκε, μπορεί να μην είναι υγιές για εσένα να ασκήσεις τη σκέψη «delulu». Λέει επίσης ότι το να βασίζεσαι σε μια νοοτροπία «delulu» μπορεί να είναι επιβλαβές «γιατί μπορεί να αναγκάσει ένα άτομο να αντισταθεί στη λήψη μέτρων είτε για να αλλάξει τις περιστάσεις του είτε για να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του έχοντας τις ρίζες του στην πραγματικότητα αυτού που νιώθει».

Μήπως είσαι «Delulu»; Τι σημαίνει η έκφραση και πώς να τη χρησιμοποιείς

Πόσο καλό είναι τελικά να είσαι delulu;

Όταν γίνεται σωστά, το να είσαι delulu δεν είναι μόνο ασφαλές αλλά και υγιές! Στην πραγματικότητα, η Dr. Χόφμαν συνιστά την εξάσκηση της σκέψης delulu. «Ως  ιατρός, η άποψή μου είναι ότι τα περισσότερα πράγματα είναι υγιή με μέτρο, εφόσον δεν επηρεάζουν τη λειτουργικότητα», λέει. «Ως άνθρωποι, μερικές φορές ονειροπολούμε ή ονειρευόμαστε μεγάλα, και αυτό μπορεί να είναι και έμπνευση και κίνητρο». Είναι απαραίτητο να διατηρούμε τις προοπτικές μας ισορροπημένες. Εάν η εκδήλωση μιας προσφοράς εργασίας σε παρακινεί να κάνεις τις κατάλληλες αλλαγές, όπως η εξάσκηση σε συνεντεύξεις ή η επεξεργασία του βιογραφικού σου, τότε αυτό είναι απολύτως εντάξει. Αλλά καμία εκδήλωση ή αυταπάτη δεν μπορεί να σου προσφέρει μια προσφορά εργασίας χωρίς καμία προσπάθεια. Η δράση συν την παραληρηματική σκέψη είναι μια συνταγή για την επιτυχία στη ζωή.

 



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer