Μήπως η σχέση σου πάσχει από OCD; Αναγνώρισε τα συμπτώματα και διορθώστε τα λάθη που κάνετε μαζί
Κι όμως μπορεί και η σχέση με τον σύντροφο σου να παρουσιάσει OCD (ROCD) και μπορεί να γίνει διάγνωση. Δες αν η παρεμβατική αμφιβολία και το άγχος μπορεί να καταβροχθίσουν τη σχέση σου.
Έχεις κοιτάξει ποτέ τον αγαπημένο σου και να σκέφτηκες, «Κι αν δεν είσαι εσύ;» Πιθανότατα να το έχεις γιατί οι φευγαλέες στιγμές αμφιβολίας για τη σχέση σου ή τα αμφιταλαντευόμενα επίπεδα έλξης για τον σύντροφό σου είναι συνηθισμένες εμπειρίες. Αλλά, εάν αισθάνεσαι ότι κατέχεσαι από αβεβαιότητα και άγχος που εστιάζεται στη σχέση – και αυτά τα συναισθήματα είναι συχνά και διάχυτα – μπορεί να έχεις ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσεων (ROCD). Ναι, αυτή είναι μια πραγματική διάγνωση. «Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν περιστασιακές αμφιβολίες για τις σχέσεις, αλλά για τους ανθρώπους που βιώνουν OCD σε σχέση, το άγχος και η αμφιβολία καταστρέφουν τις σχέσεις τους», δήλωσε ο Misti Nicholson, PsyD, διευθυντής και κλινικός ψυχολόγος στο Austin Anxiety and OCD Specialists.
Τι είναι η Σχέση με ιδεοψυχαναγκασική διαταραχή (ROCD)
Η ΙΨΔ της σχέσης είναι ένας κοινός τύπος ΙΨΔ, είπε η Kristin Bianchi, PhD, αδειούχος κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία αγχωδών διαταραχών και ΙΨΔ. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή, είπε η Bianchi, έχουν ανεπιθύμητες ενοχλητικές αμφιβολίες για τους ερωτικούς τους συντρόφους. Ακριβώς όπως οι αιτίες της γενικής ΙΨΔ δεν είναι απολύτως βέβαιες – αν και πιστεύεται ότι η γενετική, οι ανωμαλίες του εγκεφάλου και το περιβάλλον ενός ατόμου μπορεί να ευθύνονται εν μέρει, σύμφωνα με την Ιατρική Johns Hopkins – έτσι ισχύει και για τις αιτίες της ROCD. Υπάρχουν δύο συνήθεις τύποι ROCD. «Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα που επικεντρώνονται στη σχέση, άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα εστιασμένα στον σύντροφο και πολλοί θα εμφανίσουν και τους δύο τύπους», είπε ο Nicholson.
Οι αμφιβολίες που επικεντρώνονται γύρω από τη σχέση – το να ανησυχείς αν είσαι αληθινά ερωτευμένος, αν ο σύντροφός σου είναι ερωτευμένος και αν αυτή είναι η «σωστή» σχέση – δείχνουν συμπτώματα που επικεντρώνονται στη σχέση, είπε. Το ROCD που εστιάζεται στον συνεργάτη εκδηλώνεται με αμφιβολίες για τα χαρακτηριστικά του συντρόφου σου. Παρά τα συναισθήματα αγάπης, είπε ο Nicholson, τα άτομα με ROCD μπορεί να αμφισβητήσουν την ελκυστικότητα, την ευφυΐα και άλλες ιδιότητες του συντρόφου. Εάν έχεις βγει ραντεβού ή έχεις μια σοβαρή σχέση, αυτά τα συμπτώματα πιθανότατα έχουν ένα οικείο κοίνο. «Οι αμφιβολίες και οι διακυμάνσεις σε φαινόμενα όπως η έλξη και τα συναισθήματα αγάπης είναι αναπόφευκτες σε όλες τις σχέσεις», είπε η Dr. Bianchi, η οποία πρόσθεσε ότι για τα άτομα με ROCD, αυτές οι αμφιβολίες ξεπερνούν πολύ την τυπική αβεβαιότητα.Εδώ είναι η διαφορά: Οι άνθρωποι που έχουν ROCD ερμηνεύουν αυτές τις συνηθισμένες αμφιβολίες ότι σημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σχέση, είπε.
Σημάδια Σχέσης ΙΨΔ
Μια άλλη διαφορά: Τα άτομα με ROCD απαντούν στις αμφιβολίες με ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. «Σε μια προσπάθεια να αισθανθούν ανακούφιση από το άγχος που σχετίζεται με αυτές τις ενοχλητικές σκέψεις, τα άτομα με ROCD συχνά εμπλέκονται σε τελετουργίες ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές γνωστές ως καταναγκασμοί», εξήγησε ο Dr. Nicholson.
Εδώ είναι μερικοί συνηθισμένοι καταναγκασμοί στη σχέση OCD:
Αναζητώντας επιβεβαίωση: Η καταναγκαστική διαβούλευση με άλλους για τη σχέση σου είναι ένας κοινός δείκτης ROCD, είπε ο Nicholson. Μερικές φορές αυτό παίρνει τη μορφή αναζήτησης επιβεβαίωσης από έναν σύντροφο, πρόσθεσε η Bianchi.
Ερεύνα για αποδεικτικά στοιχεία: Όπως οι ντετέκτιβ, έτσι και τα άτομα με ROCD αναζητούν στοιχεία -για το ότι ο σύντροφος ταιριάζει, για τα επίπεδα έλξης, για να ποσοτικοποιήσουν την αγάπη του συντρόφου- για να επιβεβαιώσουν τη σχέση, είπε η Bianchi.
Κάνοντας συγκρίσεις: Ένας άλλος δείκτης του ROCD είναι η καταναγκαστική σύγκριση της σχέσης σου με τις σχέσεις άλλων ανθρώπων—από φίλους και οικογένειες μέχρι φανταστικούς χαρακτήρες στην τηλεόραση, είπε ο Nicholson. Οι συγκρίσεις μπορούν επίσης να είναι μεταξύ των τρεχουσών και των προηγούμενων σχέσεων σου, πρόσθεσε η Dr. Bianchi.
Διανοητικά τελετουργικά: Τα άτομα με ROCD μπορούν να περνούν ώρες παρακολουθώντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους γύρω από τη σχέση, είπε o Dr. Nicholson. Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι παραγωγικές και δεν θα αμβλύνουν τις αμφιβολίες για τη σχέση μακροπρόθεσμα. «Το πρόβλημα με τους καταναγκασμούς είναι ότι παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση και εν τέλει ενισχύουν το άγχος, καθιστώντας το χειρότερο με την πάροδο του χρόνου», είπε o Dr. Nicholson.
Επιπλέον, τα συμπτώματα του ROCD έχουν συσχετιστεί με διαφορετικούς τύπους δυσφορίας, σύμφωνα με ένα άρθρο του Απριλίου 2016 στο Frontiers in Psychiatry. Οι προσωπικές στενοχώριες και οι στενοχώριες της σχέσης περιλαμβάνουν:
Γενικά συμπτώματα ΙΨΔ:
Αρνητική επίδραση
Χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ικανοποίηση από τη σχέση
Έλλειψη ασφάλειας σχετικά με την προσκόλληση
Προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας
Θεραπείες για Σχέση ΙΨΔ (ROCD)
Όπως μπορείς να φανταστείς, τα συμπτώματα και οι καταναγκασμοί που συνοδεύουν το ROCD δεν οδηγούν σε υγιείς σχέσεις, είπε η Dr. Bianchi. Και συχνά, οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μια διαταραχή. «Οι άνθρωποι θα απορρίψουν τα συμπτώματά τους και θα αυτοχαρακτηριστούν ως «πολύ επιλεκτικοί» ή «ανησυχούν» ή «κακοί στις σχέσεις». Λοιπόν, πώς μπορείς να καταλάβεις εάν είσαι «κακή στις σχέσεις» ή εάν μπορεί η σχέση σου να πάσχει από ROCD; Ο χρόνος είναι ένας παράγοντας, είπε ο Dr. Nicholson, παρακολούθησε εάν οι ιδεοληψίες ή οι ψυχαναγκασμοί σου τρώνε περισσότερο από μία ώρα την ημέρα. Για να διαγνωστεί με ΙΨΔ στη σχέση, οι σκέψεις και οι καταναγκασμοί πρέπει επίσης να σου προκαλούν σημαντική στενοχώρια ή να βλάψουν τη σχέση σου, την εργασία σου ή άλλους τομείς της ζωής σου, πρόσθεσε.
Αλλά τα καλά νέα, είναι ότι «Η ΙΨΔ είναι πολύ θεραπεύσιμη». Η Johns Hopkins Medicine λέει ότι η θεραπεία θα ποικίλλει ανάλογα με τους ακόλουθους παράγοντες για ένα άτομο:
Την ηλικία
Η υγεία και το ιατρικό ιστορικό
Πόσο άρρωστος είναι κάποιος
Πόσο καλά είναι ανεκτά συγκεκριμένα φάρμακα, διαδικασίες ή θεραπείες
Πόσο παρατεταμένη μπορεί να είναι η κατάσταση
Η γνώμη ή η προτίμηση του ατόμου
Οι θεραπευτές συνήθως στρέφονται σε δύο τακτικές: τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και την έκθεση και την τελετουργική πρόληψη (Ex/RP). Με αυτές τις θεραπείες, οι θεραπευτές κάνουν τους ασθενείς να παραιτηθούν από ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Η Dr. Bianchi πρόσθεσε, «Ταυτόχρονα, τους βάζουμε να εκτίθενται σε σταδιακή έκθεση στις επίφοβες ενοχλητικές σκέψεις τους». Κάνοντας αυτό, εξήγησε, μειώνει την καταναγκαστική απόκριση στις σκέψεις και βοηθά τους ανθρώπους να δουν ότι το να έχουν αμφιβολίες σε μια σχέση ή να βλέπουν επίπεδα έλξης είναι σύνηθες φαινόμενο και όχι ένα σημάδι ότι η σχέση αποτυγχάνει.
Μια μικρή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με φοιτητές έδειξε ότι μια εφαρμογή μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία ROCD. Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, οι ερευνητές έβαλαν μαθητές με υποκλινικό ROCD (είχαν τις εμμονές ή/και τους καταναγκασμούς του ROCD χωρίς λειτουργική βλάβη) να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή που περιείχε «σύντομες, καθημερινές γνωστικές παρεμβάσεις που θυμίζουν παιχνίδι». Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση στα συμπτώματα ROCD και ακόμη και αύξηση της αυτοεκτίμησης μετά από 15 ημέρες χρήσης της εφαρμογής (λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος μόλις 50, οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα με μεγαλύτερους κλινικούς πληθυσμούς).
Με σοβαρά συμπτώματα, η πιο χρήσιμη θεραπεία είναι συνήθως ένας συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SRIs) και οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της ΙΨΔ.
Συμπέρασμα
Σχέση OCD, ή ROCD, είναι η εμπειρία της αβεβαιότητας και του άγχους που σχετίζεται με τη σχέση. Τα σημάδια ότι κάποιος έχει ROCD μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση διαβεβαίωσης ότι η σχέση ή ο σύντροφος είναι κατάλληλος για εκείνον ή η πραγματοποίηση συγκρίσεων μεταξύ της σχέσης του και των άλλων. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι εστιασμένα στον σύντροφο, στη σχέση ή και στα δύο.
Διάβασε επίσης:
4 λέξεις που μπορούν να σταματήσουν τους καβγάδες στη σχέση σου για πάντα
Οι άσκοποι ή επαναλαμβανόμενοι καυγάδες μπορεί να γίνουν λιγότερο σαν καυγάδες και περισσότερο σαν καυγάδες, αν συνεχίζονται για πολύ καιρό ή αν συμβαίνουν πολύ τακτικά. Αυτή η τακτική ένταση δημιουργεί διαφωνίες που μπορούν να γίνουν άσχημες με το καλημέρα και να αφήσουν μια πικρή επίγευση για ώρες ή μέρες. Η συχνή επανάληψη αυτού του κύκλου μπορεί να μετατρέψει μια σχέση σε τοξική. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σου ένα μνημονικό κόλπο που χρησιμοποιείται συχνά από ψυχολόγους προς τους θεραπευτές που εκπαιδεύονται . Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πολλών από τους καβγάδες και κυρίως τους καυγάδες που επιβαρύνουν σοβαρά τις σχέσεις.
Πώς να σταματήσεις τους καβγάδες με ένα ακρωνύμιο 4 γραμμάτων:
Όταν τα πράγματα οξύνονται, προσπάθησε να θυμάσαι τις παρακάτω λέξεις του παρακάτω ακρωνύμιου «C.C.A.A.» και στη συνέχεια να συμπεριφέρσου σύμφωνα με αυτές:
Cooperate -Συνεργαστείτε
Collaborate- Συνεργαστείτε επάνω σε ένα κοινό στόχο
Accommodate -Συμβιβάσου
Advocate- Συνηγόρησε -Υπερασπίσου
Το να κάνεις μια παύση για λίγο για να σκεφτείς αν δίνεις προτεραιότητα σε αυτές τις ενέργειες και να αναλογιστείς το νόημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις μπορεί να βοηθήσει κάθε ζευγάρι να μετατρέψει τις διαφωνίες του σε δομικά στοιχεία που κάνουν τη σχέση σας ισχυρότερη και πιο ανθεκτική. Κάθε ζευγάρι διαφωνεί, αλλά μερικοί καυγάδες διαβρώνουν την εμπιστοσύνη. Οι επίμονοι καβγάδες που μετατρέπονται σε μεγάλες διαμάχες αποδυναμώνουν τη σχέση μεταξύ σας, αν το πρόβλημα δεν αποκατασταθεί γρήγορα. Η επιδιόρθωση μπορεί να γίνει, αλλά μια διαφωνία σε πρώιμο στάδιο μπορεί συχνά να βραχυκυκλωθεί πριν καν χρειαστεί επιδιόρθωση. Διαφωνούμε για να αποδείξουμε ένα επιχείρημα ή για να επιμείνουμε στο δίκιο μας. Οι διαφωνίες ξεκινούν όταν πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ή να κατηγορήσουμε ένα άλλο άτομο.
Δες εδώ πώς μπορείς να σταματήσεις τους καβγάδες
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|