Now Reading
Μήπως βρίσκεσαι σε δυσλειτουργική σχέση αλλά φοβάσαι τη μοναξιά; Έτσι θα το καταλάβεις

Μήπως βρίσκεσαι σε δυσλειτουργική σχέση αλλά φοβάσαι τη μοναξιά; Έτσι θα το καταλάβεις

Avatar photo
Μήπως βρίσκεσαι σε δυσλειτουργική, τοξική σχέση φοβούμενη τη μοναξιά; 3 στοιχεία να το αναγνωρίσεις

Η ανάγκη σου να μη μείνεις μόνη πολλές φορές σε οδηγεί να παραμένεις σε μια σχέση που έχει τελειώσει.

Πολλές από εμάς έχουμε βρεθεί μέσα σε μια σχέση που προσπαθούμε να καταλάβουμε αν περνάμε μια κρίση και είναι μια περαστική στιγμή ή είναι μια κατάσταση η οποία προορίζεται να τελειώσει διότι βιώνουμε μια δυσλειτουργική και τοξική σχέση.

Ο φόβος της μοναξιάς είναι ένα διαδεδομένο συναίσθημα και υπάρχει το ενδεχόμενο στο πλαίσιο αυτό να παραμένεις μέσα σε μια σχέση η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Πώς λοιπόν μπορείς να καταλάβεις αν περνάτε μια κρίση ή οφείλεις στον εαυτό σου να την τελειώσεις; Ο Dr. Η Mattia Cis, ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής ειδικευμένος στα συναισθηματικά τραύματα εξηγεί τους λόγους που μια γυναίκα φοβάται να μείνει μόνη της και πώς να αναγνωρίσει μια δυσλειτουργική σχέση.

ζευγάριΟ φόβος της μοναξιάς

«Είμαστε κοινωνικά ζώα, γεννιόμαστε σε οικογένειες, φυλές, ομάδες. Από τη φύση μας δεν είμαστε μοναχικοί, και αυτό είναι ήδη το αποτύπωμά μας», εξηγεί ο Dr. Cis. «Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει επίσης μια πολιτιστική πίεση, ιδιαίτερα στις γυναίκες, για τις οποίες δεν είναι πάντα δεδομένο να είναι ανεξάρτητες ή ασφαλείς εάν δεν έχουν σχέση. Υπάρχει ένα στίγμα σύμφωνα με το οποίο οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν έλλειψη, είναι ελαττωματικοί, δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν κάτι, και λόγω αυτής της κοινωνικής πίεσης πρέπει να βρούμε πάση θυσία τον άνθρωπο που μας σώζει, τον Γοητευτικό Πρίγκιπα που σώζει τη γυναίκα, που δεν είναι αυτόνομο. Το να φοβόμαστε τη μοναξιά είναι μια πολιτιστική εξαπάτηση με την οποία έχουμε μεγαλώσει και οι γυναίκες είναι τα κύρια θύματα».

Γιατί φοβάσαι να μείνεις μόνη

Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι το να είσαι σε ζευγάρι είναι ανάγκη για πολλούς, αυτή δεν πρέπει να είναι η μόνη μορφή αυτοπραγμάτωσης, χωρίς την οποία δεν είμαστε ευτυχισμένοι ή δεν είμαστε πλήρως οι ίδιοι. «Πρέπει να σκεφτόμαστε ελεύθερα και μετά να επιλέξουμε τελικά τον κατάλληλο σύντροφο για εμάς. Δεν πρέπει να αγχωνόμαστε να μείνουμε μόνοι γιατί τότε ίσως δεν επιλέγουμε πραγματικά ποιον μας αρέσει, αλλά οποιονδήποτε για να μην είμαστε μόνοι. Το να μάθεις να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου είναι το πιο στέρεο έδαφος για να χτίσεις κάτι, ακόμα και μια σχέση», εξηγεί ο ψυχολόγος στη Vogue. Ωστόσο, μερικές φορές συμβαίνει να είμαστε σε μια σχέση και, αντί να νιώθουμε καλά, νιώθουμε άσχημα, δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι, δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, αν βιώνουμε μια προσωρινή κρίση, αν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το προοίμιο ενός οριστικού χωρισμού, ή αν είμαστε μέρος μιας «άρρωστης σχέσης» από την οποία θα πρέπει να ξεφύγουμε το συντομότερο δυνατό. Και εκτός από το ότι δεν καταλαβαίνουμε, αδυνατούμε να αφήσουμε τον άλλον, από φόβο μην το κάνουμε, από φόβο να μείνουμε μόνοι.

πρόβλημα δέσμευσηςΠώς να καταλάβεις αν περνάς μια προσωρινή κρίση ή αν η ιστορία είναι προορισμένη να τελειώσει

«Το να βιώνει στιγμές κρίσης είναι φυσιολογικό για ένα ζευγάρι. Συμβαίνει σε όλους. Τα ανθρώπινα όντα που συναντιούνται δεν είναι συμπληρωματικά δίδυμα, υπάρχει πάντα κάποια ασυμφωνία, παρεξήγηση, απογοήτευση ή χαμένη προσδοκία. Το ζευγάρι δημιουργεί μια σχέση μεταξύ δύο αγνώστων που προσπαθούν να καταλάβουν και να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον μέσω δοκιμής και λάθους. Κάθε στιγμή δυσκολίας είναι μια ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και να πούμε ο ένας στον άλλο πώς νιώσαμε, τι συνέβη και αν μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», λέει ο Cis. «Ο στόχος δεν είναι να νιώθουμε καλά συνέχεια, αλλά να αναπτύσσουμε το εργαλείο του διαλόγου πρώτα με τον εαυτό μας και μετά με τον άλλον, να διασφαλίσουμε ότι η σχέση χτίζεται ακόμη και στις διαφορές και γίνεται σταθερή, έτοιμη να αντιμετωπίσει δυσκολίες, γνωρίζοντας επίσης ότι δεν είναι υποχρέωση να είμαστε μαζί».

Αν καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να είμαστε καλά μαζί, τότε πρέπει να προκύψει η πιθανότητα να χωρίσουμε. «Το μοντέλο για πάντα ζευγάρι δεν είναι τόσο υγιές μοντέλο. Πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι πιθανότατα μπορούμε να χωρίσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα σοβαρό αν τελειώσει μια σχέση, δεν είναι αποτυχία, ούτε μετά από 20 χρόνια γάμου. Δύο άνθρωποι έκαναν μαζί ένα ταξίδι ζωής και μετά διακόπηκε. Αν μια ιστορία δεν είναι για πάντα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πήγε άσχημα. Σχέσεις που δεν λειτουργούν χαρακτηρίζονται από ένα ζευγάρι που συνεχίζει να είναι μαζί, αλλά δεν είναι ευτυχισμένο και δεν μπορεί να χωρίσει. Αυτή είναι η περίπτωση της δυσλειτουργικής συναισθηματικής εξάρτησης, μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος παραμένει σε μια σχέση που βασίζεται περισσότερο στην ταλαιπωρία παρά στην ευτυχία», λέει ο Cis.

Μήπως βρίσκεσαι σε δυσλειτουργική, τοξική σχέση φοβούμενη τη μοναξιά; 3 στοιχεία να το αναγνωρίσειςΠώς να αναγνωρίσεις μια δυσλειτουργική σχέση: Τα 3 χαρακτηριστικά

Μια σχέση συναισθηματικής εξάρτησης μπορεί να αναγνωριστεί με βάση αυτά τα 3 στοιχεία:

1. Όταν η σχέση γίνεται ένα είδος εμμονής στην οποία αφιερώνεται πάρα πολύς χρόνος. Η δουλειά, η οικογένεια και τα χόμπι αρχίζουν να γίνονται λιγότερο σημαντικά από το ζευγάρι ή το άλλο άτομο. Το μυαλό είναι πάντα στραμμένο στο άλλο άτομο. Ή έχεις συμπεριφορές ελέγχου (όπως να ελέγξεις αν είναι συνδεδεμένος στο Whatsapp, να στείλεις ένα μήνυμα για να δεις αν ανταποκρίνεται αμέσως, να θέλεις να μάθεις πού βρίσκεται και τι κάνει ανά πάσα στιγμή). Η σχέση γίνεται εμμονή, που είναι τυπικό θέμα κτητικότητας απέναντι στον άλλο: να έχω τη σιγουριά ότι ο άλλος δεν θα με αφήσει, τείνουμε να αυξάνουμε την κτητικότητα, να ελέγχουμε περισσότερο τον άλλον, να περιορίζουμε την ελευθερία του με βάση τους φόβους του, δημιουργώντας έτσι μια δυσλειτουργική σχέση.

2.Όταν η σχέση είναι ο λόγος ζωής ενός ατόμου. Η ταυτότητα του ενός δεν έχει νόημα χωρίς τον άλλο. Είναι επίσης μια επικίνδυνη κατάσταση, γιατί είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα για να μην χάσουμε τον άλλον, ακόμα και να στερήσουμε οτιδήποτε, ακόμα και να απομονωθούμε από τον κόσμο.

Διάβασε επίσης: 6 συμπεριφορές που εγγυημένα ξενερώνουν αμέσως τους άντρες

3. Όταν οι ανάγκες του άλλου είναι πιο σημαντικές από τις δικές σου. Η σχέση είναι ασύμμετρη και μπορεί να γίνει μια μορφή συναισθηματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακομεταχείρισης, αν οι ανάγκες σου είναι πιο σημαντικές από εκείνες του άλλου, και επομένως αισθάνεσαι ότι δικαιούσαι να κάνεις αυτό που θέλεις και ο άλλος το αποδέχεται.

Μήπως βρίσκεσαι σε δυσλειτουργική, τοξική σχέση φοβούμενη τη μοναξιά; 3 στοιχεία να το αναγνωρίσεις

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer