Να είσαι ευγνώμων! Οι επιστήμονες έχουν βρει τον τρόπο που βελτιώνει την ψυχική σου υγεία
Τη νέα χρονιά αποφάσισε να εκδηλώνεις την ευγνωμοσύνη σου με διάφορους τρόπους που θα βοηθήσουν την ψυχική σου υγεία και θα σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένη.
Θέλετε να είσαι πιο ευτυχισμένη; Η ευγνωμοσύνη είναι η κατάλληλη στάση ζωής που μπορείς να υιοθετήσεις. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η πιο γιορτινή και μαγική εποχή του χρόνου. Μας προσκαλεί να συνδεθούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, να αναλογιστούμε τη χρονιά που πέρασε και να εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη για τα μαθήματα και τις εμπειρίες που μας διαμόρφωσαν σε αυτό που είμαστε.
Ωστόσο, η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης δεν πρέπει να προορίζεται μόνο στη περίοδο των γιορτών, η εξάσκηση της στην καθημερινή σου ζωή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στο γιατί η ευγνωμοσύνη κάνει καλό και θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να είσαι πιο ευγνώμων στη ζωή σου.
Γιατί το να είσαι ευγνώμων κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία;
Το να δείχνεις ευγνωμοσύνη και να έχεις μια συνολικά θετική στάση απέναντι στη ζωή μπορεί απλώς να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Αλλά μαζί με αυτό το θετικό συναίσθημα, το να είσαι ευγνώμων μπορεί να έχει πραγματικά, απτά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική σου υγεία. Δες τι μπορεί να κάνει η ευγνωμοσύνη για σένα.
- Μειώνει το στρες: Η ευγνωμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος. Τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης ενεργοποιούν τον εγκέφαλό μας να απελευθερώσει ντοπαμίνη και σεροτονίνη, δύο χημικές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεσή μας. Αν η διάθεσή σου βελτιώνεται, είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεσαι αγχωμένη.
- Ενισχύει τη διάθεση: Για τον ίδιο λόγο που η ευγνωμοσύνη μειώνει το στρες, ενισχύει τη διάθεσή μας λόγω της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης που απελευθερώνονται όταν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη.
- Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης: Μελέτες έχουν συνδέσει τους ανθρώπους που νιώθουν περισσότερη ευγνωμοσύνη με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης έχει διερευνηθεί ακόμη και ως μέθοδος θεραπείας για τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
- Βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις: Όταν εκφράζεις εξωτερικά την ευγνωμοσύνη σου στους ανθρώπους, μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σου μαζί τους, επειδή έχουν αντιληφθεί την εκτίμησή σου. Παρόλο που η έκφραση αυτών των συναισθημάτων δεν είναι πάντα εύκολη, μπορεί να βελτιώσει τις φιλίες και τις ρομαντικές σχέσεις ξεκαθαρίζοντας τα συναισθήματά σου.
- Καλύτερος ύπνος: Η επίδειξη ευγνωμοσύνης μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τον ύπνο σου. Με βελτιωμένο ύπνο, μπορείς επίσης να φροντίσεις τη συνολική σου υγεία, καθώς ο ύπνος αποτελεί σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Συμβουλές για να ξεκινήσεις να είσαι ευγνώμων. Αυτές είναι οι συμβουλές μας για να καλωσορίσουμε περισσότερη ευγνωμοσύνη στη ζωή μας. Ξεκίνησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και συνέχισε να γράφεις καθημερινά.
Ένας τρόπος για να δείξεις περισσότερη ευγνωμοσύνη είναι να την καταγράφεις καθημερινά. Ξεκίνησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να καταγράφεις αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων. Δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με το πού θα καταγράφεις όλα εκείνα για τα όποια αισθάνεσαι ευγνώμων! Όταν ξεκινάς, ίσως να θέλεις να έχεις το ημερολόγιό σου πρόχειρο και να γράφεις πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τα σκέφτεσαι, και καθώς συνηθίζεις περισσότερο να απολαμβάνεις την ευγνωμοσύνη σου, μπορείς να τα γράφεις όλα στο τέλος ή στην αρχή της ημέρας.
Με ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, μη φοβάσαι να καταγράφεις κάθε μικρό πράγμα για το οποίο είσαι ευγνώμων. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να είσαι ευγνώμων που ξύπνησες εκείνο το πρωί και σηκώθηκες από το κρεβάτι, γιατί για κάποιους ανθρώπους αυτό δεν είναι εφικτό. Να είσαι ευγνώμων που έχεις τρόφιμα για πρωινό, ένα γεύμα για μεσημεριανό και ένα γεύμα για βραδινό. Γράψε την ευγνωμοσύνη σου για το ότι έχεις δουλειά. Αυτά είναι πράγματα που έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ που συχνά ξεχνάμε να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά. Γράψτε τα, ώστε να μπορείς να δεις πόσα πολλά έχεις για να είστε ευγνώμων.
Χρησιμοποίησε οπτικές υπενθυμίσεις
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φέρεις περισσότερη ευγνωμοσύνη στη ζωή σου είναι να την έχεις σε οπτική επαφή. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να γράψεις στον εαυτό σου σημειώσεις και να τις έχεις γύρω από το σπίτι σου. Πάρε ένα Post-It και γράψε πάνω του μια υπενθύμιση ευγνωμοσύνης και κόλλησε το στον καθρέφτη του μπάνιου. Όπως οι θετικές επιβεβαιώσεις, έτσι και αυτές οι σημειώσεις μπορούν να σου υπενθυμίζουν να δείχνεις ευγνωμοσύνη.
Ένας άλλος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να βάλεις μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σου έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αγκαλιάζεις την ευγνωμοσύνη. Θα μπορούσες να ορίσεις μια υπενθύμιση το μεσημέρι για να θυμηθείς να γράψεις στο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης σου, μια άλλη υπενθύμιση για να σκεφτείς για τι είσαι ευγνώμων και μια ακόμη υπενθύμιση για να πεις σε κάποιον για τι είσαι ευγνώμων. Όλα αυτά τα πράγματα θα σε κάνουν να σκέφτεσαι περισσότερο την ευγνωμοσύνη, και αν τη σκέφτεσαι περισσότερο, είναι πιθανό να συνεχίσεις τα νιώθεις τα αισθήματα ευγνωμοσύνης.
1.Προσπάθησε να αναδιαμορφώσεις την αρνητική σκέψη
Το πρώτο βήμα για την αναπλαισίωση των αρνητικών σκέψεων είναι ο εντοπισμός των σκέψεων και των λόγων για τους οποίους συμβαίνουν. Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να περιλαμβάνουν συνεχή απαισιοδοξία -όπου βλέπεις πάντα τα αρνητικά των πραγμάτων-, να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα πάντα ή να υποθέτεις ότι πάντα θα συμβαίνει το χειρότερο αποτέλεσμα. Θα πρέπει επίσης να εντοπίσεις τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκεσαι όταν συμβαίνουν αυτές οι αρνητικές σκέψεις. Είναι όταν βρίσκεσαι γύρω από μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων; Είναι όταν βρίσκεσαι στη δουλειά; Μόλις εντοπίσεις τι συμβαίνει, μπορείς να εργαστείς πάνω σε αυτό για να αναδιαμορφώσεις αυτές τις σκέψεις σε πιο θετικές.
Δεν πειράζει να δουλέψεις αργά αλλά σταθερά επάνω σε αυτό το θέμα. Για παράδειγμα, αν κατηγορείς πάντα τον εαυτό σου για τη δουλειά και υποθέτεις το χειρότερο, ξεκίνησε στοχεύοντας σε ένα πράγμα, όπως η επίρριψη ευθυνών. Αντί να κατηγορείς τον εαυτό σου για οτιδήποτε δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο, βοήθησε τον εαυτό σου να δει τι έκανες σωστά. Αν ένα έργο δεν ήταν 100% επιτυχημένο, εντόπισε τα πράγματα που έκανες σωστά και εξήγησε στον εαυτό σου πώς μπορείς να βελτιωθείς, όλα αυτά με θετική διάθεση. Στη συνέχεια, δούλεψε από εκεί και πέρα.
2. Βρες χρόνο για αυτοκριτική
Πολλά από όσα συζητήσαμε προηγουμένως εμπίπτουν στον κάδο της «αυτο-αναστοχασμού». Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης σου, η θετική σκέψη και οι χρήσιμες υπενθυμίσεις είναι όλοι τρόποι για να αναστοχαστείτε τα καλά πράγματα στη ζωή σας. Αυτά είναι σημαντικά πράγματα για τα οποία πρέπει να βρείτε χρόνο για να αυξήσετε τη νοητική σας ικανότητα για ευγνωμοσύνη. Αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα που μπορείτε να κάνετε στο μέτωπο του αυτο-αναστοχασμού.
Ο αυτοστοχασμός περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία τρόπων για να φέρνετε ειρήνη στο μυαλό σας. Ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν και οι δύο να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε τον εαυτό σας και να φέρετε τη θετικότητα και την ευγνωμοσύνη στο προσκήνιο των σκέψεων σας.
Στο τέλος της ημέρας, ό,τι κι αν κάνεις για αυτο-αναστοχασμό, ο σκοπός είναι να βρεις χρόνο για να σκεφτείς πραγματικά τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας και για τα οποία είστε ευγνώμονες. Μόλις γίνει ρουτίνα, θα είναι πιθανώς πιο εύκολο να σκέφτεσαι την ευγνωμοσύνη σας χωρίς να λέτε στον εαυτό σας να το σκεφτεί.
3. Μοιράσου την ευγνωμοσύνη σας
Υπάρχει κάτι που μπορεί να ειπωθεί για το να μοιράζεσαι τη χαρά σου με τους γύρω σου. Αν αισθάνεσαι ιδιαίτερα ευγνώμων, δίαδωσε το. Αν νιώθεις ευγνωμοσύνη για τους φίλους σου, πες τους το. Αυτό μπορεί να ενδυναμώσει τον δεσμό σας και να βελτιώσει τη διάθεσή τους, ειδικά αν αισθάνονται πεσμένοι ή έχουν αμφιβολίες για τον εαυτό τους. Είναι πάντα ωραίο να γνωρίζεις ότι οι αγαπημένοι σας άνθρωποι σας εκτιμούν, γι’ αυτό μην ντρέπεστε να τους λέτε ότι είστε ευγνώμονες γι’ αυτούς κάθε μέρα.
Το συμπέρασμα
Πιθανότατα, νιώθεις ευγνωμοσύνη για πράγματα στη ζωή, αλλά πιθανώς υπάρχουν ακόμη περισσότερα πράγματα για τα οποία πρέπει να νιώθεις ευγνωμοσύνη και ακόμη περισσότεροι τρόποι για να δείξεις ανοιχτά την ευγνωμοσύνη σου. Το να μοιράζεσαι ευγνωμοσύνη με τους ανθρώπους γύρω σου και να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου και να σε κάνει συνολικά πιο ευτυχισμένο άνθρωπο. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να είσαι ευγνώμων, ίσως απλώς χρειάζεται λίγος χρόνος για να το συνηθίσεις, καθώς απαιτεί συγκεκριμένα συναισθήματα. Τώρα που ξέρεις πώς η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ευημερία σου και πώς να εξασκήσεις ευγνωμοσύνη, μπορείς να την ενσωματώσεις στην καθημερινή σου ζωή.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|