Να στρώνεις ή όχι το κρεβάτι το πρωί; Δες πώς και γιατί επηρεάζει την ψυχική σου υγεία
Κάποιοι βλέπουν αυτήν την πρωινή «δουλειά» παρουσιάζεται ως ένα ουσιαστικό αντανακλαστικό για την ψυχολογική μας ευεξία κάθε πρωί, ενώ άλλοι τονίζουν την δυνητικά επιβλαβή επίδρασή της στη σωματική μας και ψυχική μας υγεία.
Είναι ένα από τα θέματα που χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που στρώνουν ξανά τα κρεβάτια τους το πρωί, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, και εκείνους που αφήνουν τα πάντα πίσω τους πριν φύγουν, όπως την ώρα που ξύπνησαν. Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις αυτής της διαφοράς στη συμπεριφορά στην ψυχική μας ευεξία και στη σωματική μας υγεία; Φαίνεται ότι αυτό το ερώτημα δεν το κάνουμε μόνο εμείς.
Υπέρ: όφελος για την ψυχική υγεία
Το 2014, κατά τη διάρκεια μιας τελετής αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, κάποιος William H. McRaven – πρώην ναύαρχος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών – είπε μια πρόταση που έδωσε φως στη συζήτηση. . Επιβεβαίωσε ευθαρσώς τον ευεργετικό ρόλο ενός καλοστρωμένου κρεβατιού για την ψυχική υγεία. «Αν στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί, θα έχετε ήδη ολοκληρώσει το πρώτο καθήκον της ημέρας σας. Στρώνοντας το κρεβάτι σας, επιβεβαιώνετε ότι τα μικρά πράγματα στη ζωή είναι σημαντικά. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα μικρά πράγματα, πώς θα μπορέσετε να πετύχετε μεγάλα πράγματα; Θα βρείτε υπερηφάνεια και ενθάρρυνση αναλαμβάνοντας άλλες υποχρεώσεις, τη μία μετά την άλλη», είπε ο ναύαρχος McRaven, συνεχίζοντας, «στο τέλος της ημέρας, αυτό το μικρό έργο που επιτεύχθηκε θα έχει πολλαπλασιαστεί σε πολλές δραστηριότητες που έχουν ολοκληρωθεί. Στρώνοντας το κρεβάτι σου, βεβαιώνεις ότι στη ζωή μετράνε οι μικρές χειρονομίες».
Στρώσιμο του κρεβατιού: τα θετικά σημεία
Η μέρα ξεκινάει καλύτερα
Ενσταλάζει μια αίσθηση πειθαρχίας
Ζούμε σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον πιο ευνοϊκό για συλλογισμό και συγκεντρωμένη σκέψη
Κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ, σε σεντόνια που δεν είναι τσαλακωμένα, γιατί όπως λέει και η παροιμία «όσο στρώνεις το κρεβάτι σου πηγαίνεις για ύπνο».
Υπάρχει όμως και το απέναντι στρατόπεδο, με εκείνους που υποστηρίζουν ότι αυτή η χειρονομία πειθαρχίας θα ήταν πραγματικά επιβλαβής για τη σωματική μας υγεία. Δεν μιλάμε εδώ για την προσπάθεια να ισιώσουμε τα σεντόνια και παπλώματα. Στην πραγματικότητα, το να στρώνεις το κρεβάτι σου το πρωί θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο επειδή ένα καλοφτιαγμένο κρεβάτι παρέχει ένα ιδανικό μέρος για να πολλαπλασιαστούν τα ακάρεα της σκόνης. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Kingston στο Λονδίνο λένε αυτό, επιβεβαιώνοντας ότι ένα καλοφτιαγμένο κρεβάτι, με σφιχτά τεντωμένα σεντόνια, διατηρεί ένα επίπεδο υγρασίας απαραίτητο για την επιβίωση των ακάρεων της σκόνης. Αυτά τα μικρά πλάσματα απορροφούν πράγματι νερό από το εξωτερικό τους περιβάλλον και όταν το κρεβάτι είναι τέλεια στρωμένο, η πιθανότητα να παραμείνει παγιδευμένη υγρασία κάτω από τα σεντόνια είναι μεγαλύτερη, παρέχοντας έτσι πιο άφθονη τροφή για τα ακάρεα της σκόνης. Ένα άστρωτο κρεβάτι, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει την εξάτμιση περισσότερης υγρασίας, στερώντας τα ακάρεα σκόνης από την πηγή ενυδάτωσης.
Οπότε τι κάνουμε:
Η απάντηση βρίσκεται σίγουρα στις συνήθειες που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Εάν το στρώνοντας το κρεβάτι σου κάθε μέρα σε βοηθά να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη και να χαλαρώσεις, είναι πολύ καλό για σένα. Αλλά αυτό το τελετουργικό δεν πρέπει να γίνει εμμονή. Μερικές φορές δεν έχουμε χρόνο και αυτό δεν έχει σημασία.
Όταν πρόκειται για ακάρεα σκόνης, η λογική προσφέρει μια έτοιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Αν σου αρέσει να στρώνεις το κρεβάτι σου μόλις ξυπνήσεις, κάντο. Απλώς θυμήσου να αλλάζεις τα σεντόνια τακτικά, ώστε τα ακάρεα της σκόνης να μην βρίσκουν πλέον την πολύτιμη υγρασία που χρειάζονται στο κρεβάτι σου. Και όποια κι αν είναι η επιλογή σου, μην ξεχάσεις να ανοίξεις τα παράθυρά για να φρεσκάρεις τον αέρα και να καθαρίσεις το δωμάτιό.
Διάβασε επίσης:
Πριν πεις όχι στο ξύπνημα στις 5.00 το πρωί διάβασε αυτό το άρθρο και θα αλλάξεις αμέσως γνώμη
Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας είναι θεμελιώδης και αυτό σημαίνει να αφιερώσεις χρόνο για τον εαυτό σου. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσουμε τη μέρα μας με αυτό που μας κάνει πιο ευτυχισμένους, όπως με το να ξυπνάμε καθημερινά στις 5 το πρωί; Αυτή η ιδέα που εφευρέθηκε από τον ειδικό σε θέματα παγκόσμιας ηγεσίας Robin Sharma – ο οποίος μετέτρεψε τη μέθοδό του σε βιβλίο το 2018 – και υιοθετήθηκε από την Anna Wintour, την Gwyneth Paltrow, τον Tim Cook και τη Michelle Obama.Το να ξυπνάς μεταξύ 5 και 6 το πρωί θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις σωστά τη μέρα, να διαχειριστείς το άγχος, να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία και να διατηρήσεις την παραγωγικότητά και την εστίασή σου μακροπρόθεσμα.
Λειτουργεί ,αλλά όχι για όλους
Οι περισσότεροι μπορεί να εκπλήσσονται από το να ξύπνημα στις 5 το πρωί όταν η εργάσιμη μέρα ξεκινά πολύ αργότερα. Αλλά είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνεις αυτό που κάνουν όλοι το απόγευμα. Φυσικά, επειδή αυτή η μέθοδος, που έχει γίνει viral στο TikTok, ταιριάζει σε κάποιους, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει σε όλους. Η αξιοποίηση της πρωινής ενεργειακής αιχμής σου σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου και δεν μιλάμε μόνο στην παραγωγικότητα, αλλά κυρίως στη συναισθηματική ευεξία. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι μέχρι τις 9 το βράδυ, αυτή η ενέργεια έχει αποστραγγιστεί τελείως και το μόνο που θα μπορείς να σκεφτώ είναι να πας για ύπνο. Γιατί όχι, δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις ώρες ύπνου για να βλάψεις τον εαυτό σου, αλλά απλώς να τις κατανείμεις διαφορετικά για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τους βιορυθμούς σου.
Δες εδώ γιατί πρέπει να ξυπνάς πρωί
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|