Νίκησε την πείνα με τον κανόνα των 20 λεπτών- Πώς λειτουργεί αυτή η δοκιμασμένη μέθοδος
Το να υποκύψεις στον πειρασμό όταν πεινάς πολύ (ναι κρίση πείνας λέγεται) μπορεί να φαίνεται σαν ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσεις, αλλά σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές μελέτες, η επιθυμία για σνακ μπορεί να εξαφανιστεί εάν καταφέρεις να αντισταθείς για μόλις 20 λεπτά, όπως υποδεικνύει και ο αντίστοιχος κανόνας.
Οι κρίσεις πείνας και η ξαφνική λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό είναι σύνθετα φαινόμενα που αφορούν τόσο βιολογικούς όσο και ψυχολογικούς παράγοντες. Από τη μία πλευρά, μια κρίση πείνας μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως η μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων στο σώμα ή η παρουσία ορμονών όπως η γκρελίνη, που είναι γνωστό ότι διεγείρει την όρεξη. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες και το άγχος.
Είναι φυσιολογικό να αναζητάμε άνεση ή ικανοποίηση μέσω του φαγητού όταν είμαστε ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε στρεσογόνες καταστάσεις, το σώμα παράγει κορτιζόλη, γνωστή ως ορμόνη του στρες, ικανή να αυξήσει την αίσθηση της πείνας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη προτίμηση σε τροφές με πολλές θερμίδες και ζάχαρη, καθώς ο εγκέφαλος αναζητά άνεση μέσω της τροφής.
Η αναμονή έστω και μόλις 20 λεπτών πριν ικανοποιηθεί η λαχτάρα για φαγητό σε περιόδους στρες μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά. Εξηγούμε γιατί.
Πώς λειτουργεί ο κανόνας των 20 λεπτών
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κρίσεις πείνας δεν είναι τίποτα άλλο από κύματα συναισθημάτων. Συχνά, αυτές οι παρορμήσεις δεν είναι σήματα ενεργειακής ανεπάρκειας αλλά αντιπροσωπεύουν συναισθηματικές αντιδράσεις σε διάφορα ερεθίσματα. Συναισθήματα όπως το στρες, το άγχος ή η πλήξη μπορεί να πυροδοτήσουν την πείνα, οδηγώντας σε συγκεκριμένες λιγούρες για τρόφιμα που προσφέρουν άνεση ή συναισθηματική ικανοποίηση.
Διάβασε επίσης: Να γιατί πρέπει να το σκέφτεσαι διπλά όταν μαλώνεις έχοντας άδειο στομάχι
Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν επίσης ότι η επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό έρχεται κατά κύματα, αυξάνοντας μέχρι να νιώσουμε ότι πρέπει να υποχωρήσουμε, για να εξαφανιστεί τελείως. Ως εκ τούτου, το να περιμένουμε να υποχωρήσουν οι πιο άγριες επιθυμίες μας αποκαλύπτει ότι αυτό που πιστεύαμε ότι δεν μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς μόλις πριν από 20 λεπτά δεν είναι πλέον ελκυστικό.
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα αν ξοδέψουμε αυτά τα κρίσιμα 20 λεπτά κάνοντας κάτι άλλο. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνετε μια βόλτα, να ακούσετε μουσική ή να καλέσετε έναν φίλο.
Το φαγητό έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη διάθεσή μας, κάτι που μερικές φορές είναι καλό. Ωστόσο, το φαγητό δεν πρέπει να είναι η μόνη στρατηγική σας όταν αισθανόμαστε πεσμένοι.
Η κατανόηση αυτού του συναισθηματικού στοιχείου μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη διαχείριση ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών, ίσως υιοθετώντας πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη συναισθηματικών αναγκών χωρίς να διακυβεύεται η συνολική διατροφή.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|