Now Reading
Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη; Τι μπορεί να σημαίνει και πώς θα κερδίσεις πίσω τη χαμένη σου ενέργεια

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη; Τι μπορεί να σημαίνει και πώς θα κερδίσεις πίσω τη χαμένη σου ενέργεια

Avatar photo
γυναικα που κοιμαται σε ενα γραφειο

Αρκετοί από εμάς αισθανόμαστε καθημερινά και σχεδόν όλη την ήμερα κουρασμένοι και ίσως μία έντονη υπνηλία, ευτυχώς υπάρχει τρόπος για να το διορθώσουμε.

Ξέρεις εκείνο το αίσθημα που νιώθεις όταν ξυπνάς μετά από μια μακρά νύχτα ξεκούρασης και όμως συνεχίζεις να αισθάνεσαι κουρασμένη; Η μέρα συνεχίζεται και το αίσθημα συνεχίζει να παρατείνεται, υπάρχει λόγος για αυτό αλλά ευτυχώς υπάρχει και λύση.  

Ο ύπνος είναι μια φυσική κατάσταση ανάπαυσης για το σώμα και το μυαλό, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη συνείδηση και αδράνεια των περισσότερων εκούσιων μυών. Είναι απαραίτητος για την καλή υγεία και ευεξία, καθώς επιτρέπει στο σώμα να επιδιορθωθεί και να αναζωογονηθεί. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες της ημέρας, εδραιώνει τις αναμνήσεις και προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα.

γυναικα που κοιμαται επανω στο γραφειο της

Είναι περιττό να πούμε ότι, αν δεν κοιμάσαι αρκετά, το σώμα σου δεν ξεκουράζεται και η κατάσταση επιδεινώνεται σιγά σιγά. Τι γίνεται όμως αν κοιμάσαι και εξακολουθείς να αισθάνεσαι κουρασμένη, σαν να θέλεις να κοιμάσαι όλο και περισσότερο; Ο Joey Schweitzer μίλησε ακριβώς για αυτό. Ο Schweitzer είναι δημιουργός περιεχομένου στο YouTube και επιχειρηματίας. Ο ίδιος είναι ευρύτερα γνωστός ως Better Ideas, το όνομα του καναλιού του στο YouTube με πάνω από 2,3 εκατομμύρια συνδρομητές. Εκεί παρέχει συμβουλές για τον τρόπο ζωής και κίνητρα για ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέβασε το παρακάτω video όταν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βρισκόταν σε κατάσταση αποκλεισμού, αλλά οι αρχές του ισχύουν ανεξάρτητα από αυτό.

Γιατί είσαι πάντα κουρασμένη

Οι πληροφορίες από τον Schweitzer δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικές συμβουλές. Έκανε τη δική του έρευνα και πειραματίστηκε με μερικές ιδέες και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα. «Διαπίστωσα ότι τα πιο σημαντικά πράγματα είναι κάπως αυτά που ακούς συνέχεια: ύπνος, άσκηση και διατροφή». Το ζήτημα που αντιμετωπίζει ο Joey Schweitzer και τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι να βλέπουν αυτές τις πτυχές του ύπνου, της άσκησης και της δίαιτας ως λίστα ελέγχου. Αντίθετα, τα βασικά είναι τα θεμέλια για το τι μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

γυναικα και παπλωμα

Τι έκανε ο Joey Schweitzer για να τον βοηθήσει να σταματήσει να αισθάνεται συνεχώς κουρασμένος:

1.Σταμάτησε την κατάχρηση καφεΐνης. Μην πίνεις καφεΐνη μετά το μεσημέρι.

2.Βελτίωσε τον ύπνο σου. Σκέψου πόση ώρα σου παίρνει συνήθως να κοιμηθείς ενώ βρίσκεσαι στο κρεβάτι, μην υποθέτεις ότι θα κοιμηθείς αμέσως μόλις πας για ύπνο και αυτές οι ώρες, στο τέλος της εβδομάδας, αθροίζονται όπως και η κούραση.

3.Διορθώσε τον κιρκάδιο ρυθμό σου.

4.Εξέτασε το ενδεχόμενο να έχεις κουρτίνες τύπου blackout για να κρατάς το φως μακριά από το πρόσωπό τις πρώτες πρωινές ώρες.

5.Κινήσου, όσο περισσότερη ενέργεια ξοδεύεις, τόσο υψηλότερη είναι η βασική γραμμή ενέργειας που έχεις να χρησιμοποιήσεις.

6.Επέστρεψε στα βασικά της διατροφής και προσπάθησε να αποφύγεις τα συσκευασμένα τρόφιμα, πιες αρκετό νερό και απέφυγε τη ζάχαρη.

7.Άκουσε ένα ακουστικό βιβλίο ή ένα podcast όταν πηγαίνεις για ύπνο.

γυναικα που κοιμαται σε ενα τραπεζι

Είναι δυνατόν να κοιμάσαι αρκετές ώρες και να εξακολουθείς να αισθάνεσαι κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας; Και όμως είναι δυνατόν και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων:

1.Κακή ποιότητα ύπνου: Ακόμα και αν κοιμάσαι την απαραίτητη ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ, αν η ποιότητα του ύπνου είναι κακή, μπορεί να εξακολουθείς να αισθάνεσαι κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, εάν πάσχεις από άπνοια ύπνου ή ροχαλητό, μπορεί να μην λαμβάνεις αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακής ποιότητας ύπνο.

2.Διαταραχές του ύπνου: Υπάρχουν διάφορες διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία, η ναρκοληψία και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, οδηγώντας σε ημερήσια κόπωση.

3.Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία ή κόπωση ως παρενέργεια, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειάς σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

γυναικα που κοιμαται σε ενα γραφειο

4.Ιατρικές παθήσεις: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός και ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσουν κόπωση και κούραση.

5.Παράγοντες του τρόπου ζωής: Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αισθήματα κόπωσης και κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν αισθάνεσαι μονίμως κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι κοιμάσαι αρκετά τη νύχτα, ίσως αξίζει να μιλήσεις με έναν γιατρό για να προσδιορίσεις την υποκείμενη αιτία και να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.

Διάβασε επίσης:

Ο πιο υγιεινός ύπνος είναι πριν από τα μεσάνυχτα (μετά γίνεται ανθυγιεινός)

Μπορεί να μην το πιστεύεις ή να μην θέλεις να το παραδεχτείς αλλά το πότε πέφτεις για ύπνο επηρεάζει τις ώρες που ξυπνάς. 

Βγαίνοντας έξω από τον κιρκάδιο ρυθμό μας, ή διαταράσσοντάς τον, μπορούμε ενδεχομένως να ανατρέψουμε το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι και επομένως να επηρεάσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Δες πώς λειτουργεί αυτό και όλα τα οφέλη του ύπνου που μπορείς να χάσεις αν συνηθίζεις να πηγαίνεις για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα.

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη; Τι μπορεί να σημαίνει και πώς θα κερδίσεις πίσω τη χαμένη σου ενέργεια

 Αυτός είναι ο ύπνος που χρειάζεσαι κάθε βράδυ, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

1.Το σώμα μας ξέρει τι ώρα είναι 

Ο κιρκάδιος ρυθμός μας, βοηθά τον εγκέφαλό μας να παρακολουθεί πότε πρέπει να είμαστε ξύπνιοι και πότε πρέπει να κοιμόμαστε. Ρυθμίζει τον ύπνο μας, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί πότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πότε να νυστάζουμε με βάση τις αλλαγές του φωτός στο περιβάλλον μας, όπως οι ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα. Αυτή η βιολογική διαδικασία είναι κομμάτι του σώματος μας και διαμορφώνεται από την περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της. Χωρίς τον κιρκάδιο ρυθμό, δεν είμαστε σε θέση να βελτιστοποιήσουμε πόση ενέργεια δαπανά το σώμα μας και πότε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός και βοηθά στη διατήρηση όλων των πτυχών της ζωής μας. 

Δες εδώ πότε είναι ο πιο υγιεινός ύπνος

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer