Ο καφές χαρίζει ενέργεια για περισσότερο περπάτημα αλλά κοστίζει αλλού
Νέα έρευνα από το New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές καφέ τείνουν να κάνουν περισσότερα βήματα και να κοιμούνται λιγότερο σε καθημερινή βάση.
Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση καφέ μας χαρίζει ενεργεία, αλλά συμφώνα με μία νέα ερεύνα οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά καφέ κάνουν περισσότερα βήματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα περιστατικά πρόωρων κοιλιακών συστολών που προκαλεί ο καφές, προτρέποντας σε περισσότερη ενέργεια και, συνεπώς, σε μια ευκολότερη προσπάθεια που σχετίζεται με πρόσθετα βήματα. Προηγουμένως, η έρευνα έχει συζητήσει επί μακρόν τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της καφεΐνης, σημειώνοντας ότι τα άτομα που έχουν υποκείμενες καρδιακές παθήσεις μπορεί να θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές καφέ κάνουν περισσότερα βήματα, αλλά και κοιμούνται λιγότερο, σε σχέση με τα άτομα που δεν πίνουν καφέ κάθε μέρα.
Ενώ έχουν υπάρξει πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με το πώς ο καφές μπορεί να ωφελήσει και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ανθρώπων, μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine δείχνει ότι υπάρχουν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά της κατανάλωσης του αγαπημένου σας καπουτσίνο ή latte. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά καφέ καταλήγουν να κάνουν περισσότερα βήματα κατά μέσο όρο, συγκεκριμένα 1.000 επιπλέον βήματα την ημέρα σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ. Από την άλλη πλευρά, η μελέτη έδειξε ότι οι λάτρεις του καφέ έχασαν περίπου 36 λεπτά ύπνου τις νύχτες που έπιναν καφέ – και όσο περισσότερο καφέ κατανάλωναν, τόσο περισσότερο ύπνο έχαναν.
«Μεγάλο μέρος των ευρημάτων μας θα πρέπει να θεωρείται καθησυχαστικό. Τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν πολύπλοκες και μεταβλητές επιδράσεις, οι οποίες από μόνες τους είναι ετερογενείς από άτομο σε άτομο», δήλωσε στο Health ο Gregory Marcus, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Η ελπίδα μου είναι ότι οι άνθρωποι θα αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να προσαρμόσουν τη δική τους κατανάλωση καφέ ώστε να ταιριάζει καλύτερα στις δικές τους τάσεις και στους δικούς τους στόχους για την υγεία».
Ο αντίκτυπος της κατανάλωσης καφέ στη συνολική υγεία
Για να κατανοήσουν καλύτερα τις άμεσες επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στην υγεία, ο Marcus και οι συνεργάτες του προσέλκυσαν 100 υγιείς άνδρες και γυναίκες από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο περίπου 39 ετών. Οι συμμετέχοντες φορούσαν Fitbits που παρακολουθούσαν τα βήματά τους και τον ύπνο τους, ένα συνεχές μόνιτορ γλυκόζης που παρακολουθούσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μαζί με συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) που παρακολουθούσαν τους καρδιακούς τους ρυθμούς. Σε όλους τους συμμετέχοντες ανατέθηκε τυχαία να πίνουν όσο καφέ ήθελαν για δύο ημέρες και στη συνέχεια να απέχουν από την καφεΐνη για δύο ημέρες. Αυτές οι αναθέσεις συνεχίστηκαν για δύο εβδομάδες, αλλά, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν κατανάλωσε ή απείχε από τον καφέ για περισσότερες από δύο ημέρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καφέ, έκαναν κατά μέσο όρο 1.058 βήματα περισσότερα από ό,τι τις ημέρες που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Αλλά εκείνες τις ημέρες, δέχτηκαν μειώθηκε ο ύπνος κατά 36 λεπτά περίπου. Ο Dr. Marcus εξήγησε ότι διαπίστωσαν επίσης ότι ο καφές μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά. Τις ημέρες που οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρες κοιλιακές συστολές (PVC), οι οποίες είναι επιπλέον καρδιακοί παλμοί που ξεκινούν σε έναν από τους δύο κατώτερους θαλάμους άντλησης της καρδιάς, γνωστούς και ως κοιλίες.
Άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να είναι ανησυχητική για όσους έχουν μια υπάρχουσα καρδιακή πάθηση ή πρόβλημα, επειδή οι διεγερτικές επιδράσεις της υψηλής κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να κάνουν την καρδιά σας να χτυπάει ακόμη πιο γρήγορα. «Εξετάστηκαν άτομα με φυσιολογική καρδιά χωρίς ενδείξεις ασθένειας και δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο», δήλωσε στο Health ο Hal Skopicki, MD, PhD, επικεφαλής της καρδιολογίας και συνδιευθυντής του Stony Brook Heart Institute, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η καφεΐνη δεν θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμβάντα σε κάποιον που ήδη πάσχει ή έχει έναν καρδιακό μυ που έχει προδιάθεση σε τέτοιου είδους αρρυθμίες».
Η σχέση μεταξύ καφέ, άσκησης και ύπνου
Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο ο καφές μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κάποιου να κοιμηθεί είναι ότι η καφεΐνη απορροφάται γρήγορα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι πιο προσεκτικοί και ξύπνιοι, δήλωσε στο Health ο Wahaj Aman, MD, επεμβατικός καρδιολόγος στο UTHealth Houston και Memorial Hermann στο Τέξας. Μόλις η καφεΐνη απορροφηθεί από το σώμα, μπορεί να μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης, οι οποίοι είναι χημικές ουσίες που προάγουν τον ύπνο και παράγονται στον εγκέφαλο όταν είμαστε ξύπνιοι. Όσο περισσότερο είμαστε ξύπνιοι, τόσο περισσότερη αδενοσίνη συσσωρεύεται και τόσο πιο νυσταγμένοι μπορούμε να γίνουμε, ωστόσο, όταν καταναλώνεται καφεΐνη, μπορεί να μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία και να διαταράξει τον συνολικό ύπνο.
Ο Dr. Skopicki σημείωσε ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια, καθώς και την αντοχή και τη σύσπαση των μυών, γεγονός που αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για το γιατί οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν καφέ είχαν περισσότερα βήματα σε μια ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου. Προσθέτει ότι ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει την αντίληψη ενός ατόμου για το πόση προσπάθεια καταβάλλει πραγματικά όταν ασκείται.
Ο Dr. Marcus εξήγησε ότι ενώ δεν γνωρίζουν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έκαναν περισσότερα βήματα όταν εκτέθηκαν στον καφέ, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τη σωματική απόδοση καθιστώντας την άσκηση ευκολότερη μετά την κατανάλωση καφέ. Ωστόσο, ο Dr. Skopicki και ο Dr. Marcus συμφώνησαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστούν οι επιδράσεις του καφέ στον ύπνο και την άσκηση και πότε η σωματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον καφέ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία.
Πόσο καφέ πρέπει να καταναλώνω καθημερινά
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων λέει ότι μέχρι 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα -περίπου τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ- είναι ασφαλές για υγιείς ενήλικες. Η διοίκηση λέει ότι αυτή η ποσότητα δεν συνδέεται γενικά με επικίνδυνες ή αρνητικές επιδράσεις, ωστόσο, το πόσο καφέ θα καταναλώσεις εξαρτάται από την ευαισθησία και τις αντιδράσεις σου στην καφεΐνη μαζί με το πόσο γρήγορα μπορείς να τη μεταβολίσεις ή να τη διασπάσεις.
Διάβασε επίσης:
Αυτός είναι ο λόγος που ο καφές στην καφετέρια έχει καλύτερη γεύση από εκείνον που φτιάχνεις σπίτι
Όσο φανταχτερό εξοπλισμό κι αν επενδύσουμε για να φτιάξουμε καφέ στο σπίτι, τα παγωμένα lattes που παίρνουμε από την τοπική μας καφετέρια εξακολουθούν πάντα να έχουν λίγο καλύτερη γεύση. Αν και θα μπορούσε να είναι αποκύημα της φαντασίας μας με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι οι επαγγελματίες παρασκευαστές καφέ ξέρουν καλύτερα, γι’ αυτό μάθαμε από έναν τεχνικό καβουρδίσματος και ειδικό στην παρασκευή καφέ γιατί ο καφές από το coffee shop είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον δικό μας.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τις τεχνικές που έχουν κατακτήσει οι ειδικοί του καφέ για να φτιάξουν το τέλειο φλιτζάνι καφέ, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο νόστιμη γεύση έχει ένα φλιτζάνι καφέ. Τα καλά νέα; Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να απογειώσεις το παιχνίδι της παρασκευής καφέ στο σπίτι, ώστε να μη χρειάζεται πάντα να βγαίνεις από το σπίτι σου για να πιείς ένα φλιτζάνι καφέ που θα σου γαληνέψει την ψυχή.
Δες εδώ γιατί στην καφετέρια ο καφές είναι καλύτερος
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|