Ο μεσογειακός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι δεν χρειάζεται να μετακομίσεις στην Ικαρία ή στη Σαρδηνία για να ενισχύσεις τη μακροζωίας σου.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η περιοχή της Μεσογείου φιλοξενεί μερικούς από τους πιο ευτυχισμένους, υγιείς και μακροβιότερους ανθρώπους στη Γη. Στην πραγματικότητα, η δική μας Ικαρία και η Σαρδηνία της Ιταλίας έχουν ονομαστεί δύο από τις «Μπλε Ζώνες» του δημοσιογράφου και ερευνητή Dan Buettner —τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο των οποίων οι πληθυσμοί ανέρχονται σε εκατοντάδες. Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα τις ευεργετικές συσχετίσεις μεταξύ του τρόπου ζωής τους –ειδικά της διατροφής, των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και της κοινωνικής τους ζωής– και των εντυπωσιακά χαμηλών ποσοστών χρόνιων ασθενειών, πρόωρων θανάτων, διαταραχών γνωστικής και ψυχικής υγείας και πολλά άλλα.
Η μελέτη συνδέει τον μεσογειακό τρόπο ζωής με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών και θανάτου.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, από το La Universidad Autónoma de Madrid και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard TH Chan, αποκαλύπτει ακόμη περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη της—και ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να γεννηθείς και να μεγαλώσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα να επωφεληθεις από έναν παρόμοιο τρόπο ζωής.
Η μελέτη ανέλυσε 110.799 υγιή άτομα (χωρίς καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο) μεταξύ 40 και 75 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ 2009 και 2012. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μετρήσουν τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους σε σχέση με τον δείκτη Μεσογειακού τρόπου ζωής (MEDLIFE), που περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες:
Ειδική κατανάλωση τροφής: Αν κατανάλωναν ορισμένα τρόφιμα/ποτά που θεωρούνται μέρος της μεσογειακής διατροφής.
Διατροφικές συνήθειες και τελετουργίες: Είτε ακολούθησαν διατροφικές και διατροφικές συμπεριφορές MEDLIFE, όπως ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης.
Σωματική δραστηριότητα, ξεκούραση, κοινωνικές συνήθειες και επίπεδα φιλικότητα: Είτε έκαναν πράγματα όπως να κοιμούνται τακτικά και να κοιμούνται επαρκώς, να ασκούνται τακτικά, να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να περνούν χρόνο με φίλους.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτήν την ομάδα το 2021. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν πιο στενά έναν μεσογειακό τρόπο ζωής είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και άλλες αιτίες. Όσοι είχαν υψηλότερες βαθμολογίες MEDLIFE είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 28% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερους βαθμούς MEDLIFE, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ TH Chan .
Τρώγοντας Μεσογειακά
Η μεσογειακή διατροφή —τόσο τα φαγητά και τα ποτά που απολαμβάνουμε όσο και ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται και προσεγγίζεται το φαγητό—είναι μια βασική πτυχή αυτού του ολοκληρωμένου τρόπου ζωής. Δίνεται έμφαση στην κατανάλωση φυτών, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι πηγές πρωτεΐνης είναι άπαχες και καταναλώνονται με μέτρο—πολλά ψάρια και λίγο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Τα υγιή λίπη είναι επίσης βασικά – το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι και, πάλι, τα λιπαρά ψάρια. Οι ώρες των γευμάτων μοιράζονται με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, τα φλεγμονώδη πρόσθετα σάκχαρα και το αλάτι χρησιμοποιούνται με φειδώ και το αλκοόλ είναι για να πίνεις αργά και κοινωνικά.
Μετακίνηση, Ξεκούραση, Συγκέντρωση
Η τήρηση αυτών των μεσογειακών διατροφικών συνηθειών δεν είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας του τρόπου ζωής που επηρεάζει τα αποτελέσματα της υγείας. Εκείνοι που έδωσαν επίσης προτεραιότητα σε υγιεινές συνήθειες, όπως η ανάπαυση και ο ύπνος, το να περνούν χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να παραμείνουν δραστήριοι (συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης), καρπώθηκαν τις περισσότερες υγιεινές ανταμοιβές. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, «η κατηγορία “σωματική δραστηριότητα, ανάπαυση και κοινωνικές συνήθειες και ευχαρίστηση” συσχετίστηκε πιο έντονα με αυτούς τους μειωμένους κινδύνους και επιπλέον συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα».
Διάβασε επίσης:
Οι 6 χρυσοί κανόνες της διατροφής για μακροζωία, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν περάσει τα 100
Οι Μπλε Ζώνες είναι οι πέντε περιοχές του κόσμου που έχουν τους μακροβιότερους και υγιέστερους πληθυσμούς: Οκινάουα, Ιαπωνία – Σαρδηνία, Ιταλία – Nicoya, Κόστα Ρίκα – Ικαρία, Ελλάδα – Loma Linda, Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το Well + Good, διαπιστώθηκε ότι είχαν εννέα κοινά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους τρόπους με τους οποίους τρώνε, παρά τα χιλιάδες μίλια που τους χωρίζουν.
Ενώ μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους στη μακροζωία εξαρτάται από το πού και το πώς ζουν, υπάρχουν ορισμένες βασικές διατροφικές προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στον τρόπο ζωής σου χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Σε ένα σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Global Wellness Summit, ο Dan Buettner, δημοσιογράφος και ειδικός στις Μπλε Ζώνες, μοιράστηκε μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές του για τη διατροφή για τη μακροζωία που προέκυψε από χρόνια έρευνας για το πώς ζουν αυτές οι κοινότητες.
Δες εδώ τους 6 χρυσούς κανόνες
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|