Now Reading
Οι 2 cardio ασκήσεις που είναι πραγματικά επικίνδυνες αν είσαι πάνω από 50

Οι 2 cardio ασκήσεις που είναι πραγματικά επικίνδυνες αν είσαι πάνω από 50

Avatar photo
-α

Η γυμναστική μας κάνει καλό αλλά προπονητές μας αναφέρουν πως καλό είναι μετά τα 50 να αποφεύγουμε 2 ασκήσεις.

Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, για άτομα άνω των 50 ετών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν την κινητικότητα, τη δύναμη και την καρδιαγγειακή υγεία.

Ενώ η δραστήρια προπόνηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ορισμένες ασκήσεις μπορεί να ενέχουν κινδύνους και ενδεχομένως να είναι επικίνδυνες για άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας και πιο συγκεκριμένα κάποιες cardio. Ο Andrew White, personal trainer και συνιδρυτή του garagegympro.com, μοιράζεται ποιες προπονήσεις πρέπει να αποφεύγουν άτομα άνω των 50 ετών λόγω αυξημένου κινδύνου τραυματισμού και άλλων παραγόντων.

Οι 2 cardio ασκήσεις που είναι πραγματικά επικίνδυνες αν είσαι πάνω από 501. Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) σε διάδρομο

Οι προπονήσεις HIIT ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς γρήγορα και έντονα. Για άτομα άνω των 50 ετών, ειδικά εκείνα με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή που δεν είναι συνηθισμένα στην άσκηση υψηλής έντασης, αυτό το ξαφνικό καρδιαγγειακό στρες μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ο υψηλός αντίκτυπος και οι γρήγορες αλλαγές ρυθμού που εμπλέκονται στο HIIT μπορούν επίσης να επιβαρύνουν σημαντικά τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα τα γόνατα και τους αστραγάλους, τα οποία μπορεί ήδη να είναι επιρρεπή σε φθορά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. «Το HIIT περιλαμβάνει εκρήξεις άσκησης υψηλής έντασης που ακολουθούνται από περιόδους ανάπαυσης ή χαμηλής έντασης κινήσεων. Για άτομα άνω των 50, οι ξαφνικές αλλαγές στην ταχύτητα και την ένταση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσεων, στρες στις αρθρώσεις ή καρδιαγγειακά προβλήματα. Περίπου 10-15% των ηλικιωμένων ατόμων αντιμετωπίζουν τραυματισμούς στις αρθρώσεις από δραστηριότητες υψηλής πρόσκρουσης κάθε χρόνο», λέει ο White στο She Finds. Αντίθετα, ο White προτείνει μια καλύτερη εναλλακτική που δεν θα βάλει κανέναν σε κίνδυνο τραυματισμών. Ασφαλέστερη εναλλακτική, ή γρήγορο περπάτημα ή σταθερό περπάτημα σε διάδρομο με ήπια κλίση. Αυτό παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη χωρίς τον υψηλό αντίκτυπο και τις ξαφνικές αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Διάβασε επίσης: 6 απολαυστικοί τρόποι για να κάψεις 100 θερμίδες ανάλογα με τη διάθεσή σου

Οι 2 cardio ασκήσεις που είναι πραγματικά επικίνδυνες αν είσαι πάνω από 502. Κωπηλασία εσωτερικού χώρου σε υψηλή ένταση

Η επαναλαμβανόμενη, υψηλής έντασης κίνηση κωπηλασίας μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα τους ώμους, τους αγκώνες και τα γόνατα, τα οποία μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο White αναλύει περαιτέρω και λέει: «Ενώ η κωπηλασία είναι γενικά μια εξαιρετική άσκηση χαμηλού κινδύνου, η εκτέλεσή της σε υψηλές εντάσεις μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση και υπερένταση της πλάτης. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για εκείνους με προϋπάρχοντα προβλήματα πλάτης, τα οποία είναι πιο κοινά σε άτομα άνω των 50». Για μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, ο White προτείνει την κωπηλασία χαμηλής έντασης που εστιάζει στη σωστή φόρμα ή η ποδηλασία με ξαπλωμένο ποδήλατο για την ελαχιστοποίηση της καταπόνησης της πλάτης μπορεί να είναι αποτελεσματικές επιλογές άσκησης. Ο White καταλήγει προσθέτοντας: «Για τα άτομα άνω των 50 ετών, η ενσωμάτωση cardio ασκήσεων χαμηλής έντασης που διατηρούν την υγεία της καρδιάς χωρίς να καταπονούν το σώμα είναι ζωτικής σημασίας. Ασκήσεις όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και το περπάτημα είναι εξαιρετικές για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης χωρίς τον υψηλό κίνδυνο τραυματισμού που σχετίζεται με πιο έντονες δραστηριότητες».

Διάβασε επίσης: Για καλύτερη αποκατάσταση μετά την προπόνηση ακολούθησε 6 κινήσεις

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer