Οι 6 κοινές συνήθειες που τροφοδοτούν το άγχος σου
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές που κρυφά σου προκαλούν περισσότερο άγχος.
Το άγχος είναι ένα πολύ φυσιολογικό αλλά ένα πολύ άβολο συναίσθημα. Οι περισσότερες από εμάς θα επιλέγαμε να μην το έχουμε στη ζωή μας αν μπορούσαμε. Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν «συναγερμός καπνού», είπε η Natasha Reynolds, ψυχοθεραπεύτρια. «Αυτός ο “ανιχνευτής καπνού” σας ειδοποιεί για τον πραγματικό κίνδυνο και σας επιτρέπει να βγείτε από το σπίτι σας με ασφάλεια, αλλά σας ειδοποιεί επίσης για πράγματα που δεν είναι πραγματικά επικίνδυνα. Ομοίως, αυτό το τμήμα ανίχνευσης απειλών του εγκεφάλου μας μπορεί να σβήσει σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως απειλή, αλλά δεν είναι πραγματικά επικίνδυνο για εμάς», είπεη ψυχοθεραπεύτρια στο Huffpost.
Όταν αυτός ο «συναγερμός καπνού» χτυπά συχνά σε πράγματα που δεν είναι επικίνδυνα, μπορεί να είναι σημάδι αναζήτησης υποστήριξης και ανάπτυξης εργαλείων για την πλοήγηση σε αυτήν την απόκριση στο στρες. Επιπλέον, κοινές σκέψεις, συμπεριφορές και ενέργειες κάνουν τον «συναγερμό καπνού του άγχους» να χτυπά πιο συχνά από όσο θα έπρεπε.
Κοινές σκέψεις και συμπεριφορές που ενεργοποιούν το άγχος
1. Ασπρόμαυρη σκέψη
«Ένα κοινό μοτίβο σκέψης που δεν βοηθάει μπορεί να ονομαστεί ασπρόμαυρη σκέψη ή επίσης γνωστή ως σκέψη «όλα ή τίποτα», είπε η Reynolds. Αυτό το είδος μπορεί να σημαίνει να βλέπεις τις καταστάσεις ως καλές ή κακές και να μην λαμβάνεις υπόψη τις γκρίζες περιοχές. Αυτές οι σκέψεις μπορούν να σε απογοητεύσουν και ακόμη και να κάνουν τις μελλοντικές επικοινωνίες πραγματικά αγχωτικές, προκαλώντας άγχος να επικρατεί κάθε φορά που πρέπει να στείλεις email σε κάποιο άτομο ή ακόμα και να σε κάνει να σταματήσεις να στέλνεις email εντελώς.
2. Αποφυγή
«Η Νο. 1 συμπεριφορά, πιστεύω, που κάνει το άγχος χειρότερο είναι η αποφυγή», είπε η Jennifer Anders, ψυχολόγος. «Αυτό είναι στην πραγματικότητα αντίθετο με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Το άγχος γίνεται χειρότερο όταν αποφεύγεις την κατάσταση, το μέρος ή τους ανθρώπους που προκαλούν το άγχος σου».
3. Αναζητώντας επιβεβαίωση
«Το να ζητάτε συνεχώς τα σχόλια των άλλων για μια κατάσταση ή ακόμα και το να γκουγκλάρετε τα συμπτώματα της υγείας σας συμβάλλει επίσης στο άγχος σας», είπε η Anders. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές είναι γνωστές ως αναζήτηση επιβεβαίωσης.
4. Καταστροφολογία
Αυτό είναι γνωστό ως καταστροφολογία, που είναι να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο και να πιστεύουμε ότι αυτό το σενάριο είναι αυτό που είναι πιο πιθανό να συμβεί, σύμφωνα με τον Reynolds. Όπως μπορείτε να περιμένετε, η καταστροφολογία συμβάλλει στο άγχος.
5. Αρνητικοί χαρακτηρισμοί στο εαυτό σου
Αποδεικνύεται ότι το να λες στον εαυτό σου ότι δεν είσαι αρκετά καλός ή ότι κάτι δεν θα πάει καλά είναι κάτι παραπάνω από κακό, προσθέτει στο άγχος σου.
6. Ευχαριστώντας τους άλλους
Σύμφωνα με την Anders, το να ευχαριστείς τους ανθρώπους μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει το άγχος σου. «Σκεφτείτε το, όταν βάζετε συνεχώς τις ανάγκες και τις απόψεις των άλλων πάνω από τις δικές σας, δημιουργείτε κάποια άβολα συναισθήματα για τον εαυτό σας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι σε κάνει να νιώθεις ότι παραμελείς τον εαυτό σου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άγχος.
Τρόποι αντιμετώπισης αυτών των συνηθειών που προκαλούν άγχος
Για την καταπολέμηση αυτών των συμπεριφορών, «οι δεξιότητες γείωσης μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμες», είπε η Justine Grosso,ψυχολόγος. Οι δραστηριότητες γείωσης περιλαμβάνουν τη βόλτα και ή την προπόνηση. Επιπλέον και οι δεξιότητες ενσυνειδητότητας μπορούν επίσης να βοηθήσουν. «Όπως το να συνειδητοποιούμε τις 5 αισθήσεις μας – γεύση, αφή, όραση, όσφρηση, ήχος – και ο λόγος για τον οποίο η σύνδεση με τις 5 αισθήσεις μας είναι γείωση είναι επειδή κυριολεκτικά μας οδηγεί στην παρούσα στιγμή», είπε η Grosso.
Διάβασε επίσης: Τα κοινά συμπτώματα που έχουν όλες οι γυναίκες όταν στρεσάρονται
Επιπλέον, η Reynolds είπε ότι της αρέσει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν κοιλιακή αναπνοή, κάτι που δίνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο και βοηθά να έχεις μια αίσθηση ηρεμίας. Τέλος, είναι βοηθητικό να κατονομάζεις τη συμπεριφορά που σου προκαλεί άγχος. «Για παράδειγμα, όταν σε πιάνει η καταστροφολογία να λες στον εαυτό σου “Να πάλι καταστροφολογώ”» λέει η Grosso.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|