Όλο ξεχνάς; 5 τροφές που κάνουν καλό στον εγκέφαλό σου και τον κρατούν πάντα νέο
Είμαστε ο, τι τρώμε. Εδώ είναι οι 5 τροφές που μας βοηθούν να βελτιώσουμε την απόδοση του εγκεφάλου μας και να τον διατηρήσουμε υγιή.
Πόσες φορές προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι και είναι σαν να μην το κατέγραψε ποτέ ο εγκέφαλός μας; Πόλλες! Και εκεί αναζητάμε έναν ειδικό γιατί ανησυχούμε πως κάτι δεν πάει καλά με τον εγκέφαλό μας. Πριν αρχίσεις να βάζει χίλιους δυο λόγους στο μυαλό σου, χαλάρωσε. Σε όλους τους ανθρώπους συμβαίνει και μάλιστα ολοένα και πιο συχνά. Είτε προκαλείται από υπερβολικό άγχος είτε από έλλειψη ύπνου, η γνωστική «ομίχλη» μπορεί να μας επηρεάσει όλους. Συνήθως εκδηλώνεται με κακή συγκέντρωση, αργή σκέψη και το αίσθημα ότι ξεχνάς πράγματα.
Συνολικά, η έλλειψη διανοητικής διαύγειας που προκαλείται από τη γνωστική ομίχλη μπορεί να είναι απογοητευτική και, μακροπρόθεσμα, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Επομένως, δεν είναι μια διαταραχή που πρέπει να υποτιμάται. Όπως συμβαίνει σχεδόν με οτιδήποτε σχετίζεται με την υγεία, η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο και σε αυτή την περίπτωση. «Όταν μιλάμε για την ευεξία του εγκεφάλου, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πραγματικά αυτό που τρώμε», λέει η Marie Reynolds, ειδικός σε θέματα περιποίησης και ευεξίας στη Vogue.it .
«Αυτό που τροφοδοτεί το σώμα έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος είναι πάντα πεινασμένος για ενέργεια».
Ποιες είναι οι βασικές τροφές που κάνουν καλό στον εγκέφαλο και τον κρατούν νέο για μεγάλο χρονικό διάστημα;
1. Σκούρα φυλλώδη λαχανικά, για τη βελτίωση των νευρολογικών διεργασιών
Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το σέσκουλο, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση της βλάβης των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
2. Λιπαρά ψάρια, για μείωση της φλεγμονής
Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, λίγα τρόφιμα μπορούν να ανταγωνιστούν τα λιπαρά ψάρια ( σολομός , πέστροφα, τόνος, ξιφίας, ρέγκα, σαρδέλα, γαύρος, σκουμπρί κ.λπ.), λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα . Αν αναλογιστούμε ότι περίπου το 20% του ξηρού βάρους του εγκεφάλου αποτελείται από αυτά τα οξέα, καταλαβαίνουμε γιατί η λήψη τους σε αφθονία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του οργάνου.
3. Ζωικές πρωτεΐνες, για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών
Εκτός από το νερό, οι πρωτεΐνες είναι τα κύρια δομικά στοιχεία του εγκεφάλου. Για να λειτουργήσει σωστά, το όργανο χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αμινοξέων, τα μόρια που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες. Αυτά φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω του κατά τα άλλα αδιαπέραστου αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ενός σημαντικού συστατικού του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο κρατά τις απαραίτητες ουσίες μέσα και τις ανεπιθύμητες ουσίες έξω από τον εγκέφαλο. Τα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφάνης , της τυροσίνης και της αργινίνης, που βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα πουλερικά, χρησιμοποιούνται από τον εγκέφαλο για την παραγωγή και τη ρύθμιση νευροδιαβιβαστών, υπεύθυνους για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και τη γενική γνωστική λειτουργία.
4. Αυγά, για την καταπολέμηση της συρρίκνωσης του εγκεφάλου
Με την ηλικία, ο εγκέφαλος υφίσταται διάφορες λειτουργικές και δομικές αλλαγές. Μετά την ηλικία των 40 ετών, η δραστηριότητα των υποδοχέων επιβραδύνεται, ενώ ο φλοιός λεπταίνει και ο όγκος του εγκεφάλου μειώνεται έως και 5% ανά δεκαετία. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της διάνοιας και της μνήμης. Εκτός από διάφορα άλλα οφέλη, τα αυγά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των Β6, Β12 και Β9 (ή φολικό οξύ), οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που, όταν υπάρχει σε υψηλές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού.
Διάβασε επίσης: Η άσκηση πριν το διάβασμα ενισχύει τη γνωστική λειτουργία
5. Μούρα, για την ενίσχυση της σύνδεσης εγκεφάλου-εντέρου
Τα μούρα όπως τα βατόμουρα έχουν πολλά οφέλη για τη γενική υγεία, αλλά η δυνατότητά τους να υποστηρίζουν και να διατηρούν την υγεία του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Κρυμμένο στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος, το εντερικό νευρικό σύστημα (ENS) είναι γνωστό ως «δεύτερος εγκέφαλος», λόγω της συνεχούς επικοινωνίας του με τον κύριο εγκέφαλο. Επομένως, αυτό που συμβαίνει στο κεφάλι μας επηρεάζει το έντερο και το αντίστροφο. Από αυτή την άποψη, τα μούρα έχουν θεμελιώδη σημασία, καθώς είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, πρεβιοτικές φυτικές ενώσεις που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο και διατηρούν ένα υγιές και ισορροπημένο μικροβίωμα.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|