Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Ας κάνουμε ένα δώρο στην υγεία μας ξεκινώντας από σήμερα
Σήμερα που είναι η Παγκόσμια ήμερα παχυσαρκίας ζητήσαμε από την εξειδικευμένη Ph. D. Κλινική Διαιτολόγο και Αθλητική Διατροφολόγο, Ειρήνη Μπαμπαρούτση, να μας εξηγήσει τι είναι η παχυσαρκία και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Στις 4 Μαρτίου είναι η παγκόσμια μέρα παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί πλέον ένα από τα συχνότερα και πιο σημαντικά διατροφικά προβλήματα υγείας. Μάλιστα η χώρα μας καταλαμβάνει πρωταρχική θέση στην κατάταξη καθώς, σύμφωνα με δεδομένα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην Ελλάδα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.
Πάμε να δούμε όμως τι εννοούμε με τον όρο παχυσαρκία. Πρόκειται, λοιπόν, για μία κλινική κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και είναι πιθανό να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις και νοσηρότητα στην υγεία. Πιο αναλυτικά, με βάση τον παγκόσμιο οργανισμό παχύσαρκα θεωρούνται τα άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ≥ 30 kg/m2. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος 2 φορές με το ύψος (σωματικό βάρος/ ύψος2 ) και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους και την κατηγοριοποίησή του σε ελλιποπβαρή, φυσιολογικά, υπέρβαρα ή παχύσαρκα επίπεδα.
Ένας ακόμα προγνωστικός δείκτης που χρησιμοποιείται και για τον προσδιορισμό της σπλαχνικής παχυσαρκίας και αποτελεί κακό προγνωστικό δείκτη για καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η περιφέρεια μέσης. Αν, λοιπόν, η περιφέρεια μέσης για τις γυναίκες είναι μεγαλύτερη από 88 εκατοστά και για τους άντρες μεγαλύτερη από 102 εκατοστά τότε υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος για τα προαναφερθέντα προβλήματα. Επιπλέον, όμως η παχυσαρκία επηρεάζει και πτυχές της καθημερινότητάς όπως είναι η ποιότητα του ύπνου, η μειωμένη αντοχή και δυσκινησία , ο πόνος σε κόκκαλα και αρθρώσεις καθώς και ψυχολογικές επιπτώσεις που επηρεάζονται από την εικόνα του σώματος και το αυξημένο βάρος.
Σε πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν και με το πέρας της ηλικίας συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία, τα οποία μάλιστα αν παραμεληθούν μπορεί να οδηγήσουν και σε κάποια καρδιαγγειακό συμβάν όπως κάποιο έμφραγμα ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Τέλος, η παχυσαρκία έχει άμεση συσχέτιση με κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού. Όλα τα παραπάνω, μας βοηθούν να καταλάβουμε την αναγκαιότητα αλλαγής και λήψης μέτρων για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Ποιες είναι όμως πρακτικά οι αλλαγές που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε;
Αρχικά, θα πρέπει κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τα αίτια που οδήγησαν στην κατάσταση της παχυσαρκίας και να εντοπίζουμε τα σημεία που μπορούμε να βελτιώσουμε. Ωστόσο, κάποιες γενικές οδηγίες είναι οι παρακάτω:
-Υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής. Ακόμα, και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα όπως είναι η χρήση της σκάλας αντί για το ασανσέρ ή η χρήση ποδηλάτου ή τα πόδια σε μετακίνηση κοντινών αποστάσεων, μπορούν να επιφέρουν μεγάλη αλλαγή.
-Καλή ενυδάτωση και επαρκής κατανάλωση υγρών τα οποία βοηθούν και στον κορεσμό.
– Ισορροπημένη διατροφή.
Πιο αναλυτικά:
– Εμπλουτισμός της διατροφής με ποικιλία λαχανικών, τα οποία είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στον κορεσμό.
– Επιλογή καλών πηγών πρωτεϊνών, όπως είναι το ψάρι ,τα γαλακτοκομικά , τα αυγά , τα όσπρια καθώς χορταίνουν γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
– Προτίμηση δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία αποτελούν καλές πηγές υδατανθράκων και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
– Προσοχή στην ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται.
– Προτίμηση σπιτικών σνακ και γλυκών και αποφυγή εύκολων και έτοιμων επιλογών απέξω.
Συμπερασματικά, κάθε μικρή αλλαγή στην καθημερινότητα μας μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο βάρος , στην υγεία και κατά συνέπεια και στην διάθεσή μας. Με αφορμή , λοιπόν, την σημερινή ημέρα και ας πάρουμε την απόφαση και ας κάνουμε ο καθένας από ένα δώρο στην υγεία μας ξεκινώντας από σήμερα.
Ευχαριστούμε πολύ την Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Ph. D. Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος- Διατροφολόγος Εθνικής Ομάδας Στίβου / www.thermida.com
Διάβασε επίσης:
Πως μπορείς να φας χωρίς τύψεις νηστίσιμα σύμφωνα με διατροφολόγο
Η Καθαρά Δευτέρα, ή αλλιώς η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής ή εναλλακτικά ή πρώτη Δευτέρα της Άνοιξης, έχει συνδυαστεί σε όλα τα παραδοσιακά τραπέζια με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, μεταξύ των οποίων ψάρια, θαλασσινά, λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χαλβάς, ελιές, όσπρια, λαχανικά.
Πολλές φορές οι μέρες αυτές είναι εκείνες που έχει φανεί ότι η νηστεία προσθέτει 1-2 κιλάκια παραπάνω. Βέβαια η νηστεία συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας, μιας και κατά τη διάρκεια τήρησης της μειώνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η πρόσληψη φυτικών ινών, μέσω της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Με τη σωστή διαχείριση και καθοδήγηση είναι εφικτό να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους.
Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας που είναι μία μέρα νηστείας θα πρέπει να ξεκινάει με ένα ελαφρύ πρωινό. Ως δεκατιανό και λίγο πριν να πετάξεις τον πολύχρωμο χαρταετό σου μπορείς να καταναλώσεις 30γρ. χαλβά. Προτίμησε τους απλούς χαλβάδες με γεύση βανίλιας ή κακάο και εκείνους με χαμηλή περιεκτικότητα ή και μηδενική σε ζάχαρη.
Τα κύρια γεύματα φρόντισε να περιέχουν ποικιλία τροφίμων και κυρίως άφθονα λαχανικά (το μισό πιάτο) σε οποιαδήποτε μορφή πχ. ωμά, βραστά, ψητά, τουρσί. Εννοείται θα καταναλώσεις τη λαγάνα που λαχταράς εκείνη την ημέρα.
Μία φέτα λαγάνα είναι αρκετή. Κατανάλωσε με μέτρο τη λαγάνα μιας και ισοδυναμεί με μία φέτα ψωμιού.
Επίλεξε ψητά ή μαγειρεμένα θαλασσινά και όχι τηγανητά. Η κατανάλωση τους εξασφαλίζει την κάλυψη της πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε από το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά που λείπουν εκείνη την ημέρα.
Διάβασε τη συνέχεια εδώ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|