Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για φαγητό- Πώς επηρεάζει την υγεία μας
Δύο έρευνες αποδεικνύουν ότι υπάρχει ιδανικό χρονικό διάστημα για φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism απέδειξαν πως όταν την ημέρα επιλέγουμε να τρώμε νωρίς, αυτό βοηθάει στην απώλεια βάρους και διατηρεί τα γεύματα σε διάστημα 10 ωρών. Έτσι βελτιώνονται τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.
Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι το να τρώμε αργότερα μας κάνει να πεινάμε ξανά σε διάστημα 24 ωρών ακόμη και αν επιλέξουμε να φάμε το οτιδήποτε. Η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού οδήγησε τους συμμετέχοντες στη μελέτη να κάψουν θερμίδες με πιο αργό ρυθμό και ο λιπώδης ιστός τους φαινόταν να αποθηκεύει περισσότερες θερμίδες. Συμπερασματικά, αν έχουμε ένα μεταγενέστερο πρόγραμμα διατροφής μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας.
Η δεύτερη μελέτη, που έγινε σε μια ομάδα πυροσβεστών, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε ένα πρόγραμμα 10 ωρών συρρικνώνει τα σωματίδια της «κακής χοληστερόλης» υποδηλώνοντας μια πιθανή μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτό το πρόγραμμα διατροφής βελτίωσε επίσης την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μεταξύ των πυροσβεστών με υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.
Να σημειώσουμε ότι οι πυροσβέστες κατέγραψαν τα γεύματά τους σε μια εφαρμογή και φορούσαν φορητές συσκευές για να βοηθήσουν τους ερευνητές να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην ομάδα των 10 ωρών έτρωγαν μεταξύ των ωρών 8 ή 9 π.μ. και 6 ή 7 μ.μ.
Ποια είναι η σωστή ώρα για κατανάλωση φαγητού
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Alabama στο Birmingham, Courtney Peterson αναφέρθηκε στις «καλύτερες» ώρες της ημέρας που μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα γεύμα ή να το σταματήσουμε. «Έχετε ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που σας κάνει καλύτερους στο να κάνετε διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Φαίνεται ότι η καλύτερη στιγμή για τον μεταβολισμό στους περισσότερους ανθρώπους είναι το μεσημέρι έως αργά το πρωί», είπε ο Peterson.
Προηγούμενη έρευνα αποδείξει ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί (το εσωτερικό ρολόι του σώματος που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της εγρήγορσης) μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη, το μεταβολισμό και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ανθρώπων.
Πότε λαχταράμε τροφές με περισσότερη ενέργεια
Τα γεύματα που κατανάλωναν όλοι από την πρώτη μελέτη ήταν πανομοιότυπα και η ποσότητα των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών ήταν σταθερή και στα δύο προγράμματα φαγητού, σύμφωνα με τον Frank Scheer, συγγραφέα της μελέτης και διευθυντή του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας στο Brigham and Women’s Hospital. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν αργά είχαν αυξημένη επιθυμία για αμυλούχα και αλμυρά τρόφιμα, καθώς και κρέας, γαλακτοκομικά και λαχανικά. Ο Scheer είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι λαχταρούν τροφές με περισσότερη ενέργεια όταν είναι πιο πεινασμένοι. Τέλος, τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν αργά έκαιγαν περίπου 60 λιγότερες θερμίδες από εκείνους που έτρωγαν νωρίς την ημέρα.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|