Πώς μπορώ να σταματήσω να είμαι εμμονική; 8 είναι οι τρόποι και τους έχεις στο τσεπάκι
8 χρήσιμες δραστηριότητες για να αποσπούν τις σκέψεις σου και να κατευθύνουν την προσοχή και την ενέργειά σου αλλού.
Προσπαθούμε απεγνωσμένα να έχουμε τον έλεγχο καθημερινά όλων των πραγμάτων, κάτι που μάς δημιουργεί περισσότερο χάος απ’ ότι διαφαίνεται μια λύση στον ορίζοντα! Ενας συνηθισμένος τρόπος που το κάνουμε αυτό είναι ο μηρυκασμός, γνωστός και ως υπερβολική σκέψη. Η υπερβολική σκέψη μάς κάνει να νιώθουμε ότι προετοιμαζόμαστε για οποιαδήποτε πιθανή κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα υπερδιεγείρουμε την περιοχή επεξεργασίας συναισθημάτων και φόβου στον εγκέφαλό μας.
Κατά γενική ομολογία, ο μηρυκασμός είναι ένας μηχανισμός για να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα αλλά δυστυχώς, η «άνεση» που έχουμε είναι προσωρινή. Επιπλέον, η υπερβολική σκέψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης και κάνοντας κακό στην ποιότητα του ύπνου μας. Αυτές οι ανθυγιεινές παρενέργειες οδηγούν στη συνέχεια σε περισσότερη υπερβολική σκέψη (επειδή το κάνουν), καθιστώντας τον έναν φαύλο κύκλο που δεν σταματά ποτέ.
Το αποτέλεσμα; Να είσαι μόνιμα στρεσαρισμένη απ’ όλους κι από όλα, να προσπαθείς να βάλεις τάξη στο μυαλό σου και όλα αυτά να πέφτουν πάντα στο κενό. Το έχεις κάνει ήδη εικόνα σωστά;
Για να μην ξεκινάς και να καταλήγεις πάντα σε εμμονικές σκέψεις και κατ΄ επέκτασιν σε αντίστοιχες συμπεριφορές, σου έχουμε 8 χρήσιμες δραστηριότητες για να αποσπούν τις σκέψεις σου και να κατευθύνουν την προσοχή και την ενέργειά σου αλλού.
1. Διάλεξε ένα χρώμα, μετά πήγαινε μια βόλτα και ονόμασε όλα όσα βλέπεις με αυτό το χρώμα.
2. Δοκίμασε να κάνεις αναπνοές. Βοηθάνε όσο δε φαντάζεσαι!
3. Πήγαινε για τρέξιμο (ή άλλη δραστηριότητα που βασίζεται σε cardio ασκήσεις).
4. Κάνε μια αναδιάταξη στο γραφείο σου ή στα ντουλάπια της κουζίνας σου.
5. Επίλυσε το πρόβλημα και ανάφερε μερικές πιθανές λύσεις.Τα πράγματα πρέπει να λύνονται εδώ και τώρα!
6. Ενεργοποίησε τις άλλες αισθήσεις σου με μια απλή δραστηριότητα, όπως ένα πολύ ζεστό ή πολύ κρύο ντους.
7. Παίξε ένα παιχνίδι που ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σου όπως το Sudoku ή πες το αλφάβητο ανάποδα.
8. Τέντωσε και χαλάρωσε τους μύες σου. H γυμναστική είναι η απόλυτη μέθοδος χαλάρωσης. Α! Και το σέξ! (δεν θα στα λέμε όλα εμείς!)
Διάβασε επίσης:
«Σκέφτομαι άρα υπάρχω»-Ίσως η ευτυχία κρύβεται στο να μη σκέφτεσαι
Μια από τις πιο γνωστές φράσεις της φιλοσοφίας είναι η φράση «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω», από τον Γάλλο φιλόσοφο του 17ου αιώνα René Descartes. Η δήλωση αυτή συνήθως θεωρείται ότι σημαίνει ότι η πράξη της σκέψης δημιουργεί την αίσθηση της ταυτότητας μας και ότι χωρίς τη σκέψη θα παύαμε να υπάρχουμε. Όμως, αυστηρά μιλώντας, ο Descartes υποστήριζε ότι το μόνο πράγμα στον κόσμο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι υπάρχουμε, επειδή έχουμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε.
Μπορούμε να αμφιβάλλουμε για όλα τα άλλα -ακόμη και για το ότι ο ήλιος θα ανατείλει αύριο το πρωί- αλλά όσο σκεφτόμαστε, δε μπορούμε να αμφιβάλλουμε για την ύπαρξη μας. Σύμφωνα με το Psychology Today και του ψυχολόγου Steve Taylor, η άποψη του Descartes ίσως και να είναι λανθασμένη που έδωσε τόση έμφαση στη σκέψη. Γενικότερα, αυτό ισχύει και για τον πολιτισμό μας καθώς οι δυτικοί πολιτισμοί τείνουν να εκθειάζουν την πράξη της σκέψης, αποτιμώντας τη σκέψη πάνω από το ένστικτο και τη λογική πάνω από τη διαίσθηση.
Δεν παύουμε να υπάρχουμε όταν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε
Δεν παύουμε να υπάρχουμε όταν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε, στην πραγματικότητα, υπάρχουμε με μια πιο αυθεντική έννοια. Η ακατάπαυστη σκέψη δημιουργεί μια επιφανειακή και ακόμη και απατηλή αίσθηση ταυτότητας. Η σκέψη συσκοτίζει την ουσιαστική μας φύση και την ευημερία και την αυθόρμητη δημιουργικότητα που απορρέουν από αυτήν. Το να έχουμε συνείδηση χωρίς σκέψη είναι μια ιδανική κατάσταση, την οποία θα πρέπει να επιδιώκουμε.
Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|