Πώς να αντιμετωπίσεις τη σχέση με έναν σύντροφο που σε θέλει αλλά δεν θέλει να δεσμευτεί
Σίγουρα έχεις περάσει από αυτό το σενάριο και δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις κάποιον που ενεργεί σαν σύντροφός σας χωρίς να δεσμευτεί σε μια κανονική σχέση.
Οι σχέσεις είναι μια δουλειά για δύο άτομα και αυτό κάνει τα πάντα δύσκολα. Τα συναισθήματα και οι πράξεις σας επηρεάζουν ξαφνικά κάποιον άλλον, και τα δικά του βρίσκονται απροσδόκητα στο δρόμο σου. Μπορεί να είναι απογοητευτικό και το καταλαβαίνουμε. Είναι ένα επικίνδυνο έδαφος και κανείς δεν είναι ποτέ πραγματικά προετοιμασμένος. Τι συμβαίνει όταν είσαι σε μια ψευδο-σχέση; Όταν ο άλλος φέρεται σαν σύντροφός σου αλλά ποτέ δεν δεσμεύεται πραγματικά; Όταν συμβαίνει αυτό, είναι εύκολο να χάσεις την πίστη σου όχι μόνο στις σχέσεις και τους ανθρώπους αλλά και στην αγάπη. Θα νιώσεις ότι σε χειραγωγούν, δεν σε σέβονται, σε προδίδουν και σε χρησιμοποιούν. Αν, λοιπόν, βρίσκεσαι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός για σένα.
Η κατανόηση των κινήτρων του συντρόφου σου, η επικοινωνία των αναγκών σου, ο καθορισμός των ορίων, η αναγνώριση της αλήθειας σου, ο προβληματισμός σχετικά με τις πράξεις του συντρόφου σου και, τέλος, η απόφαση για το αν θα μείνεις ή θα φύγεις εγγυάται έναν υγιή τρόπο επεξεργασίας μιας κατάστασης. Πρόκειται για έναν πρόχειρο απολογισμό που θα σε βοηθήσει να περιηγηθείς στον λαβύρινθο της σχέσης και να κινηθείς αναλόγως.
1.Κατανόηση των κινήτρων του
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το πεις αυτό, αλλά αν ο σύντροφός σου δεν δεσμεύεται για μια σχέση, πιθανότατα έχει διαφορετικά κίνητρα. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τις προθέσεις τους είναι να τον ρωτήσεις ευθέως. Όμως, οι πιθανότητες ένας χειριστής να πει ότι προσπαθεί να σε εκμεταλλευτεί είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Έτσι, πιθανότατα θα πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις τα κίνητρά του από τις πράξεις του. Να θυμάσαι ότι οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια.
Αν κάνουν ρομαντικά πράγματα για σένα, αλλά ποτέ δεν σε συστήνει πραγματικά στους φίλους του ως «κοπέλα» ή «σχέση» του, έχουμε ένα αναποφάσιστο άτομο ανάμεσά μας. Αν συμβαίνει αυτό, πιθανότατα σε χρησιμοποιεί για τα προνόμια της σχέσης, όπως η οικειότητα και η συντροφικότητα, χωρίς να δεσμεύεται για σχέση. Ένα άλλο κίνητρο που είναι αρκετά συνηθισμένο μεταξύ των «μη δεσμευμένων» είναι να σε χρησιμοποιούν για οικονομικό κέρδος. Έτσι, αν κάποιος παριστάνει τον ερωτευμένο σύντροφο ακριβώς πριν σου ζητήσει λεφτά, αποχαιρέτησε την πιθανότητα μια σχέσης μαζί του.
2.Επικοινώνησε τις ανάγκες σου
Η επικοινωνία είναι το κλειδί όταν πρόκειται για σχέσεις. Όσο πιο γρήγορα καταλάβεις ότι ο σύντροφός σου δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου, τόσο το καλύτερο για τη σχέση σας. Αν δεν είσαι πρόθυμη να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και το πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι οι πράξεις του συντρόφου σου, δεν θα δεις καμία πρόοδο. Αν κάποιος με τον οποίο θέλεις να δεσμευτείς, σου στέλνει ανάμεικτα μηνύματα ή αν επιθυμείς το άτομο αυτό να σου αφοσιωθεί, θα πρέπει να του το πεις. Διαφορετικά θα πιστέψει ότι είσαι ευχαριστημένη με την κατάσταση που επικρατεί. Φρόντισε να του πεις πώς οι πράξεις του σε κάνουν να αισθάνεσαι και συμπερίλαβε τις προσδοκίες σου για τη σχέση σου μαζί του. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις: «Δεν καταλαβαίνω πού βρισκόμαστε ή τι σημαίνει ο ένας για τον άλλον, σε παρακαλώ βοηθήσε με να κατανοήσω πώς αισθάνεσαι για τη δέσμευση απέναντί μου και αυτή τη σχέση».
3.Θέτοντας όρια
Όταν αντιμετωπίζεις τέτοιες καταστάσεις, είναι σημαντικό να θέτεις όρια. Ειδικά αν έχεις εντοπίσει τα απώτερα κίνητρά του. Για παράδειγμα, αν σε χρησιμοποιεί για οικονομικό όφελος, για σωματική οικειότητα ή ως δωρεάν συνεδρία θεραπείας, είναι σημαντικό να χαράξεις κάποια όρια το συντομότερο δυνατό. Το να δίνεις τελεσίγραφα δεν είναι ποτέ ευχάριστο, αλλά αν τα ανάμεικτα μηνύματα επιβαρύνουν την ψυχική σου υγεία, ο καθορισμός ορίων είναι μια μορφή αναγκαίας αυτοφροντίδας.
4.Κατανοώντας τι θέλεις
Η κατανόηση του τι θέλεις και τι αισθάνεσαι σε μια περίπλοκη κατάσταση που αφορά ένα άλλο άτομο είναι σημαντική. Για αυτό καλό είναι να αφιερώσεις χρόνο για να σκεφτείς τα συναισθήματά σου. Προσπάθησε να απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις;», «Πώς με κάνει αυτό το άτομο να αισθάνομαι;», «Πώς θα ένιωθα αν πραγματικά δεσμευόταν απέναντί μου;», «Αξίζει αυτό το άτομο τα ανάμεικτα μηνύματα;», «Τι θέλω από αυτόν;». Αφιέρωσε χρόνο στο να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και προσπάθησε με κάθε τρόπο να κατανοήσεις τι θέλεις από έναν ιδανικό σύντροφο.
Η μεγάλη απόφαση
Πρέπει να μείνεις ή πρέπει να φύγεις; Αν εσύ ψάχνεις για δέσμευση και αν εκείνος ψάχνει για άλλα πράγματα, και αν δεν υπάρχει συνάντηση των απόψεων, η μεγάλη απόφαση θα πρέπει να σου είναι εύκολη. Αλλά είναι σίγουρα πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.
Οι άνθρωποι αποφασίζουν να μείνουν με ασυμβίβαστους ανθρώπους για πολλούς λόγους, κάποιοι είναι πολύ ανασφαλείς για να φύγουν, κάποιοι έχουν προβλήματα προσκόλλησης και κάποιοι είναι απελπιστικά ερωτευμένοι. Όλα αυτά κάνουν τη λήψη της μεγάλης απόφασης είναι πολύ δύσκολη όταν έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις σαν αυτές. Και ξέρουμε ότι ακούγεται κλισέ, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις είναι να γράψεις μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά και να είσαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική. Στο τέλος της ημέρας, οι σχέσεις έχουν να κάνουν με το να ακολουθείς το ένστικτό σου και κάνεις αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη.
Διάβασε επίσης:
Αν θες την τέλεια σχέση αυτό είναι το μοναδικό πράγματα που θα την κρατήσει ζωντανή
Ο Dr. John Gottman και η Dr. Julie Schawartz Gottman στα 50 χρόνια που εργαζόνται ως ψυχολόγοι, έχουν μελετήσει περισσότερους από 40.000 συντρόφους που πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία ειδική για ζευγάρια. Η έρευνά τους όχι μόνο τους βοήθησε να παραμείνουν ευτυχισμένα παντρεμένοι για 35 χρόνια, αλλά τους έμαθε επίσης πώς να αναγνωρίζουν πότε μια σχέση οδεύει προς την καταστροφή. Σε μια μελέτη, μπορέσαν να προβλέψουν με ακρίβεια 94% αν μια σχέση θα κρατήσει ή όχι, αν παρατηρήσουν ένα ζευγάρι για μόλις 15 λεπτά.
Τελικά, διαπιστώσαν ότι υπάρχει ένα πράγμα που δεν κάνουν ποτέ τα επιτυχημένα ζευγάρια: να θεωρούν ο ένας τον άλλον δεδομένο.
Η έλλειψη εκτίμησης μπορεί να καταστρέψει μια σχέση
Το να λες «ευχαριστώ» βοηθάει, αλλά η οικοδόμηση μιας κουλτούρας εκτίμησης απαιτεί πολύ περισσότερα από αυτό. Πρέπει να αναζητάς ενεργά τι κάνει σωστά ο σύντροφός σου, να βρεις το καλό που κρύβεται και παραβλέπεται και να το επισημάνεις το.
Δες εδώ πώς θα αποκτήσεις την τέλεια σχέση
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|