Now Reading
Πώς να «αποκτήσουμε» την ψυχολογία ενός πρωταθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων

Πώς να «αποκτήσουμε» την ψυχολογία ενός πρωταθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων

Avatar photo
-α

Ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η ψυχική δύναμη που μπορεί να δουλευτεί και να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή μας ζωή.

Χάρη στην έντονη ψυχική προετοιμασία που δουλεύουν μαζί με επαγγελματίες, οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων καταφέρνουν να «ενδυναμώσουν» το μυαλό τους καθώς δυναμώνουν το σώμα τους. Έτσι, η ανάπτυξη αυτών των νοητικών δεξιοτήτων τους επιτρέπει να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις του στρες και να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων τους.

Ακολουθώντας τις πρακτικές των πρωταθλητών μπορείς κι εσύ να αποκτήσεις την ψυχολογία του νικητή στην καθημερινότητα σου.

-α
instagram @ralphlauren

Σε τι διαφέρει η νοοτροπία ενός πρωταθλητή

Ο εγκέφαλος ενός πρωταθλητή χαρακτηρίζεται από σιδερένια θέληση. Πράγματι, στο ίδιο τεχνικό και φυσικό επίπεδο, ο πρωταθλητής διαφοροποιείται από έναν άλλο αθλητή χάρη στην ικανότητά του να διαχειρίζεται καλύτερα την προσπάθεια. Μια νευροεπιστημονική εξήγηση δόθηκε από τους Mathias Pessiglione και Florent Meyniel, από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Νωτιαίου Μυελού, και υπογραμμίστηκε από την Anaïs Roux στο podcast της NeuroSapiens. Σε μια μελέτη, ο εγκέφαλος είναι ξεκάθαρος στέλνοντας ένα μήνυμα: «ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα».

«Οι σπουδαίοι αθλητές έχουν αναπτύξει την ικανότητα να ξέρουν πώς να λειτουργούν με αυτό το όργανο μέτρησης προσπάθειας και να κυριαρχούν τέλεια τις στιγμές που είναι απαραίτητο να κάνουν διαλείμματα ώστε να μην υπερβαίνουν το μέγιστο επίπεδο ενεργοποίησης», εξηγεί η Anaïs Roux στη Vogue. «Ο εγκέφαλός τους έχει επίγνωση των σωματικών συναισθημάτων και παρακολουθεί τη συσσώρευση προσπάθειας για να πάρουν την απόφαση να κάνουν ένα διάλειμμα την κατάλληλη στιγμή, ούτε πολύ σύντομα, ούτε πολύ αργά, ούτε πολύ, ούτε πολύ σύντομα». Επιπλέον, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ενισχύοντας τα οφέλη έναντι του κόστους της προσπάθειας, αυξάνεται και το μέγιστο επίπεδο δραστηριότητας. Οι ικανότητες προσπάθειας αυξάνονται εν συντομία ως συνάρτηση των ανταμοιβών. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα κίνητρα και οι νοητικές τεχνικές των προπονητών για να το ενισχύσουν.

Πώς να «αποκτήσουμε» την ψυχολογία ενός πρωταθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων

Ακλόνητο κίνητρο

Το κίνητρο είναι αυτό που σε ωθεί να δράσεις. «Το κίνητρο είναι αυτό που σε θέτει σε κίνηση»», εξηγεί ο Dr. Sylvain Baert, διδάκτωρ ψυχολογίας. Το πρώτο, εγγενές κίνητρο, προέρχεται από μέσα, από μια βαθιά επιθυμία. Αυτό που μας οδηγεί ακούγοντας την καρδιά μας. Αυτός που οδήγησε τον Μοχάμεντ Άλι σε όλα τα ύψη, αυτός που διακήρυξε: «Δεν γίνεσαι πρωταθλητής σε ένα γυμνάσιο. Γινόμαστε πρωταθλητές χάρη σε αυτό που νιώθουμε, μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα όραμα». Το δεύτερο, είναι το εξωτερικό κίνητρο, και προέρχεται από έξω, επομένως από στόχους που έθεσαν άλλοι. Το ιδανικό θα ήταν να αναπτύξουμε το πρώτο όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς είναι «πιο ισχυρό, πιο σταθερό, πιο ανθεκτικό» και υπόσχεται να αναπτύξει όχι μόνο την ευημερία, αλλά και την απόδοση. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ψυχολόγος προσφέρει μερικές ιδέες:

«Πρώτον θέστε στόχους ευθυγραμμισμένους με αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς, δεύτερον λάβετε υπόψη τις θεμελιώδεις ψυχολογικές ανάγκες που ανέπτυξε ο Edward L. Deci , καθηγητής και ερευνητής στην ψυχολογία: αυτονομία, ικανότητα και κοινωνικό ανήκειν. Όσο περισσότερο ένα άτομο αισθάνεται ικανό, αυτόνομο και ότι ανήκει σε μια ομάδα , τόσο πιο αυτοκινούμενο θα αισθάνεται. Τρίτον θα το ενεργοποιήσετε ακούγοντας δυναμωτική μουσική πριν από την προπόνηση ή έναν αγώνα, και τέταρτον βρείτε τα νοητικά κλειδιά που σας τονώνουν (τεχνικές θετικής σκέψης, πρωινή ρουτίνα, τεχνικές οπτικοποίησης, σοφολογία κ.λπ.)».

Διάβασε επίσης: 6 ασυνήθιστοι τρόποι για να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη

Πώς να «αποκτήσουμε» την ψυχολογία ενός πρωταθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων
instagram @paris2024

Η τεχνική που υιοθετούν όλοι οι μεγάλοι αθλητές: οπτικοποίηση

1. Οραματίσου τη νίκη

Αν έπρεπε να θυμόμαστε μόνο μία τεχνική που υιοθετήθηκε από μεγάλους αθλητές, αυτή θα ήταν η οπτικοποίηση. Αυτό εμπλέκει άμεσα τον εγκέφαλο και συνίσταται στη διανοητική φαντασία μιας πράξης (μιας κατάστασης ή μιας κίνησης, για παράδειγμα) καθώς και των αισθήσεων που συνδέονται με αυτήν. «Η φαντασία και η εκτέλεση μιας κίνησης έχει μεγάλη εγκεφαλική ισοδυναμία», εξηγεί η Anaïs Roux στο podcast της NeuroSapiens. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο: η σωματική προπόνηση σε συνδυασμό με την οπτικοποίηση βελτιώνει την απόδοση του αθλητή (σε σύγκριση με την απλή φυσική πρακτική). Η επανάληψη μιας τεχνικής χειρονομίας διανοητικά, χωρίς καμία μυϊκή κίνηση, θα ήταν επομένως ένα από τα κλειδιά για την τελειοποίησή της. Ακόμη πιο ισχυρά, οι μελέτες δείχνουν ότι ένας αθλητής που παθαίνει έναν τραυματισμό μπορεί να κάνει τη νοητική απεικόνιση για να επηρεάσει θετικά την επούλωση και να μην χάσει την απόδοση κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης αναγκαστικής ανάπαυσης. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η καλύτερη αντίσταση στην πίεση τις ημέρες του αγώνα. Μέσω της μελλοντικής απεικόνισης, ο αθλητής μπορεί να προβάλει νοητικά τον εαυτό του σε μια κατάσταση που δεν έχει ακόμη συμβεί, για να την κατανοήσει καλύτερα. Το κλειδί είναι να το οραματιστείς με έναν αποκλειστικά θετικό τρόπο: όντας γαλήνιος, συγκεντρωμένος, μαχόμενος, θριαμβευτής… Μπορεί ακόμη και να πάει παραπέρα, όπως συμβουλεύει ο Δρ Sylvain Baert, φανταζόμενος το πριν και το μετά: «Ένας αθλητής μπορεί να οραματιστεί ο ίδιος ανυπόμονος να φτάσει στον διαγωνισμό και φαντάζεται τον εαυτό του να κοιμάται καλά την προηγούμενη μέρα, οπτικοποιώντας την προθέρμανση και τον ανταγωνισμό με θετικό τρόπο. Μπορεί επίσης να φανταστεί τον απόηχο του διαγωνισμού, το γεγονός ότι πέτυχε μια σπουδαία απόδοση (π.χ. του έδωσε συγχαρητήρια από τον προπονητή). Αυτή η οπτικοποίηση θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί καλύτερα το άγχος του, την αυτοπεποίθησή του και επίσης θα ενισχύσει τα κίνητρά του και το μαχητικό του πνεύμα». Το κύριο πράγμα είναι να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Πολλοί αθλητές δεν σταματούν εκεί: όπως οι αστροναύτες της NASA, εξετάζουν επίσης τι μπορεί να πάει στραβά και ποιες λύσεις πρέπει να βάλουν σε εφαρμογή για κάθε σενάριο.

Πώς να «αποκτήσουμε» την ψυχολογία ενός πρωταθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων
instagram @paris2024

2. Η αποτυχία θα σε βοηθήσει να ανακάμψεις

Η συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν και πλεονεκτήματα στην αποτυχία σου επιτρέπει να πολεμήσεις σθεναρά ενάντια στον φόβο της αποτυχίας και να μην αφήσεις τον εαυτό σου να παραλύσει από αυτόν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω και να υιοθετήσεις ένα μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο όραμα: σε κλίμακα σταδιοδρομίας, είναι φυσιολογικό, ακόμη και ευεργετικό, να υποστείς κάποιες αποτυχίες. Κι αν συμβεί ήττα; «Αν και είναι εύκολο να αποδεχτείς τη νίκη, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεις την ήττα με την ίδια ψυχική κατάσταση και την ίδια αφοσίωση», εξηγεί ο Sanjin Burazin, επικεφαλής προπονητής, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. «Φροντίζω ότι οι αθλητές καταλαβαίνουν ότι η ήττα είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της επιτυχίας. Σε αυτή την περίπτωση τους δίνω μια μέρα να αφομοιώσουν την κατάσταση. Την επόμενη μέρα, εξετάζουμε τον αγώνα μαζί, συζητάμε τι πήγε στραβά και εντοπίζουμε τα σημεία θραύσης. Αυτή η διαδικασία τους βοηθά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν καλύτερα την απόδοσή τους. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να αναλογιστούν την εμπειρία. Ο διαλογισμός, η τήρηση ημερολογίου, η οπτικοποίηση είναι όλες οι τεχνικές που ενθαρρύνουμε στους αθλητές».

Διάβασε επίσης: Στρες και δέρμα: Οι ορμόνες που εμπλέκονται όταν είσαι ασχωμένη και επηρεάζουν την επιδερμίδα σου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer