Πώς να βελτιώσεις με πολύ μικρά πράγματα τις συνήθειες σου για να ζεις καλύτερα
Η ζωή μας βάλλεται από άγχος και στρες, κι όμως υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για μια καλύτερη καθημερινότητα.
Η καθημερινότητα μας έχει πολύ άγχος, στρες, υποχρεώσεις. Το πρόγραμμα μας, καθημερινά γεμίζει από δραστηριότητες και ο χρόνος δε μας φτάνει. Κι όμως επιβάλλεται να κάνουμε πράγματα για εμάς, αν όχι πολλά και τα λίγα αρκούν για να είμαστε καλύτερα με τους εαυτούς μας. Με «μικρές βόμβες» ενέργειας, θα μπορέσουμε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας κι ας νομίσουμε ότι μπορεί να φάνε χρόνο.
Το πρώτιστο είναι να έχουμε ένα καθαρό μυαλό για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές απαιτήσεις. Αν έχεις ένα καθαρό μυαλό θα μπορείς να λειτουργείς με μεγαλύτερη ενέργεια και θα είσαι πιο αποτελεσματική , πρώτα από όλα σε σένα και κατ’ επέκταση στους γύρω σου. Παρακάτω ακολουθούν μερικές προτάσεις, aka hacks, πως να βελτιώσεις με πολύ μικρά πράγματα τις συνήθειες σου. Κάνοντας κάποιες από αυτές καθημερινό σου «ευαγγέλιο», θα δεις έναν καλύτερο εαυτό.
1. Κάνε τον ύπνο προτεραιότητα
«Ο ύπνος είναι μια από τις πιο βασικές δραστηριότητες του ανθρώπινου σώματος. Ενώ κοιμόμαστε, το σώμα μας είναι πιο αποτελεσματικό στο να ανακάμπτει και να θεραπεύεται», λέει η Alison O’Connor, εκπαιδεύτρια γιόγκα . Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7 έως 9 ώρες ύπνου προκειμένου να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του: συγκεντρωμένος, ισορροπημένος, γεμάτος ενέργεια και να κάνει υγιείς και υπεύθυνες επιλογές. Ο επαρκής ύπνος βοηθά επίσης στην αποτροπή της κατάθλιψης και στην αποτροπή των ορμονών του στρες, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής, την κακή διάθεση, την υποταγή στις λιγούρες για ζάχαρη και τις φλεγμονές. Εν ολίγοις, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και δώσε προτεραιότητα στον ύπνο.
2. Γέμισε το μπουκάλι με το νερό σου
Οι περισσότερες από εμάς δεν πίνουμε αρκετά υγρά. Το νερό είναι, πολύ απλά, απαραίτητο. Βοηθά το δέρμα μας να δείχνει φρέσκο, διώχνει τις τοξίνες από το σώμα μας, βοηθά στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εντέρου, ειδικά στο ενοχλητικό φούσκωμα και προστατεύει τους μυς από την κούραση. Θα εκπλαγείς από το πόσο διαφορετικά θα αισθάνεσαι όταν αρχίσεις να κάνεις τη σωστή ενυδάτωση, μια αδιαπραγμάτευτη καθημερινή συνήθεια, είναι ενεργοποιητικό και δωρεάν. Επένδυσε σε ένα χαριτωμένο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού, γέμιζε το συχνά και κάνε το το νέο σου καλύτερο φίλο.
3. Φόρεσε κάτι που αγαπάς
Το να νιώθεις αυτοπεποίθηση και ευτυχία μπορεί να προέρχεται από το να ξέρεις ότι δείχνεις καλά, λέει η στιλίστρια του Forever Freckled, Carrie Greenberg. «Ερωτευτείτε ξανά την γκαρνταρόμπα σας επαναχρησιμοποιώντας την», λέει. «Ξεσκονίστε τα κλασικά κομμάτια και σκεφτείτε να επενδύσετε σε μερικά υπέροχα νέα αξεσουάρ». Βάλε στόχο να φοράς κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι φανταστικά κάθε μέρα. Όταν αισθάνεσαι σίγουρη και άνετη και το νιώθεις στο «πετσί» σου, αποπνέεις ζεστασιά και αυτοπεποίθηση στους άλλους. Γεγονός που κάνει και τους άλλους να αισθάνονται. Κατά κάποιο τρόπο, αν ντύνεσαι για τον εαυτό σου, θα ντύνεσαι για τους άλλους χωρίς καν να το προσπαθείς.
4. Μαγείρεψε
Τα σπιτικά γεύματα είναι κάτι περισσότερο από ένας τρόπος να εκφράσεις τη δημιουργικότητα σου αλλά και να εξοικονομήσεις χρήματα, αντί να πληρώνεις για φαγητό από έξω ή από εστιατόρια, λέει η Alyssa Gagarin, προσωπική σεφ και γυμνάστρια με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Μόνο μαγειρεύοντας το δικό σας φαγητό μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τρώτε αληθινές, πλήρεις, μη επεξεργασμένες τροφές», λέει. «Σας δίνει τον πλήρη έλεγχο για το τι μπαίνει στο σώμα σας». Αγόρασε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά, κρέατα, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια και σταμάτα να τρως μόλις χορτάσεις.
5. Δώσε προσοχή στις ανάγκες σου
Οποιαδήποτε πράγματα μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε πιο υγιείς, από το ένα λεπτό στο άλλο. Γι’ αυτό η Ellen Friedrichs, μια εκπαιδευτής υγείας και σεξουαλικότητας με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, λέει ότι πρέπει να αξιολογούμε τις ανάγκες μας, από στιγμή σε στιγμή. «Το να καταλάβετε τι θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ισορροπημένοι και λιγότερο αγχωμένοι, είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε την καλύτερη δυνατή σωματική και ψυχική υγεία». Πρέπει να μάθουμε να «ακούμε» με το τι προσπαθεί να μας πει το σώμα μας, το δέρμα μας, οι διαθέσεις και οι αντιδράσεις μας. Χρειαζόμαστε πραγματικά αυτά τα πατατάκια ή απλά διψάμε για ένα μεγάλο ποτήρι νερό; Είμαστε εξαντλημένες , ίσως είναι εντάξει να πούμε «όχι» σε ένα ακόμη κοκτέιλ πάρτι. Αισθανόμαστε απόμακρες από τον σύντροφό μας τον τελευταίο καιρό; Ας μιλήσουμε, πιθανά να ήρθε η ώρα να βγούμε ένα ραντεβού μαζί του για ανανέωση.
6. Πες την αλήθεια όσο πιο συχνά μπορείς
«Το να ενεργείτε με ακεραιότητα, όπου όλα τα λόγια και οι πράξεις σας ευθυγραμμίζονται με τις βασικές σας πεποιθήσεις, φέρνει ψυχική ηρεμία και μια αίσθηση ελευθερίας», λέει η O’Connor. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά πιστεύει ότι το να λέμε ψέματα ή να αγνοούμε τις αρχές μας μπορεί να μας αρρωστήσει, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. «Το να ζείτε μια ολοκληρωμένη ζωή θα σας δώσει μια μεγάλη αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης ότι ζείτε την καλύτερη, πιο ειλικρινή, πιο αυθεντική ζωή σας».
Διάβασε επίσης
Αν τώρα πάσχεις από κακής ποιότητας ύπνο, δε φταίνε τα social media, και μπορείς να τον βελτιώσεις
Όπως τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε, χρειαζόμαστε τον ύπνο για να επιβιώσουμε. Πώς γίνεται λοιπόν κάτι που θα έπρεπε να είναι τόσο φυσικό, ενστικτώδες και αυτόματο να είναι τόσο δύσκολο; Ο ψυχολόγος Aric A. Prather, που μελετά επαγγελματικά τον ύπνο, έχει δουλέψει με εκατοντάδες ασθενείς για να βελτιώσουν τον ύπνο τους μέσω της «γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας». Μέσω της έρευνάς του, διαπίστωσε ότι ο νούμερο ένα «δολοφόνος του ύπνου» δεν είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ένα άβολο στρώμα, είναι η φλυαρία.
Η φλυαρία είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας του ύπνου, επειδή κρατά το μυαλό μας σε εγρήγορση, ειδικά στο κρεβάτι, όταν είναι σκοτεινά και ήσυχα. Η προσοχή μας στρέφεται ξανά και ξανά σε αυτό το πράγμα που δεν πήγε καλά ή σε μια λύπη. «Έχω ξαπλώσει στο κρεβάτι και έχω ξαναπαίξει ένα χαζό σχόλιο που έκανα σε ένα πάρτι, παρόλο που το άτομο στο οποίο το είπα πιθανότατα το ξέχασε στιγμές αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Prather. Αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα όπως αυτά είναι αυτό που οι νευροεπιστήμονες αποκαλούν «εμφανή», επειδή είναι τόσο αισθητά και δυνατά.
Δεν υπάρχει κανένας μαγικός διακόπτης για να απενεργοποιήσουμε τελείως τον αναστοχασμό. Η δουλειά του εγκεφάλου μας είναι να παγιώνει πληροφορίες και να χτίζει νέες συνάψεις ανασύροντας στιγμές και αναμνήσεις από τη μέρα μας, ακόμη και αυτά που σας αναστατώνουν. Η καλύτερη στιγμή για να ξεπεράσουμε την ανησυχία είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν έχουμε σημαντικά πράγματα να κάνουμε και δεν έχουμε χρόνο να αναλωθούμε σε νοητικούς βρόγχους για ώρες ολόκληρες.
Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|