Πώς τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να συμβάλουν στον χρόνιο COVID
Μια νέα μελέτη δείχνει πως τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που εμφανίζονται σε ασθενείς με χρόνιο COVID.
Σύμφωνα με νέες μελέτες αναφέρουν πως τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη και την επιμονή των λεγόμενων «μακροχρόνιων συμπτωμάτων» του Covid. Οι ερευνητές προτείνουν ότι, ακόμη και μετά την υποχώρηση των οξέων συμπτωμάτων του Covid, τα ίχνη του ιού παραμένουν στο γαστρεντερικό σωλήνα, όπου παράγεται η πλειονότητα της κυκλοφορούσας σεροτονίνης και όπου ο ιός μειώνει τα επίπεδα της βασικής χημικής ουσίας. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε μερικά από τα πιο συχνά αναφερόμενα μακροχρόνια συμπτώματα του Covid, όπως γνωστικές δυσκολίες και προβλήματα μνήμης.
Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, οι ερευνητές της Penn Medicine διεξήγαγαν μια ανάλυση χρησιμοποιώντας έρευνες ερωτηματολογίων και ανασκοπήσεις ιατρικών διαγραμμάτων 1.540 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με μακρό Covid-19. Οι ασθενείς ανέφεραν συμπτώματα όπως κόπωση, γνωστικές δυσκολίες, πονοκεφάλους, άγχος, απώλεια αντοχής, προβλήματα με τον ύπνο και απώλεια μνήμης – όλα συνήθως σχετίζονται με τη μακρά διάγνωση του Covid. Η μελέτη ανέλυσε επίσης δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 58 χρόνιους ασθενείς με Covid και τα συνέκρινε με δείγματα ελήφθη από 30 άτομα που ανάρρωσαν πλήρως από τον ιό, καθώς και σε δείγματα που ελήφθησαν από 60 άτομα εν μέσω ενεργού λοίμωξης με τον ιό. «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για τα νευρογνωστικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ιική επιμονή στον χρόνιο Covid, η οποία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα μετα-ιικά σύνδρομα», έγραψαν οι συγγραφείς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν διαφορετικά επίπεδα χημικών ουσιών στο σώμα τους σε σύγκριση με εκείνους που είχαν αναρρώσει, τα πιο σημαντικά από τα οποία ήταν τα επίπεδα σεροτονίνης.
Διάβασε επίσης: Covid, γρίπη ή RSV; 4 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποιον ιό έχεις
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, που μερικές φορές αναφέρεται ως η χημική ουσία «να νιώθεις καλά», που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα, βοηθώντας στη ρύθμιση της διάθεσης. Αλλά η σεροτονίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πέψη, τον ύπνο, την υγεία των οστών, την επούλωση πληγών, την πήξη του αίματος και τη σεξουαλική επιθυμία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υπολείμματα του ιού στο γαστρεντερικό σωλήνα προκαλούν το σώμα να παράγει πρωτεΐνες που οδηγούν σε φλεγμονή και αδυναμία απορρόφησης τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για την παραγωγή και τη συντήρηση των νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης. Τα προκύπτοντα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν σε προβλήματα μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα.
Οι ερευνητές ανέφεραν στο ABC News, ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αιτιώδης σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης και του μακροχρόνιου Covid, με περαιτέρω, πολλαπλά βήματα που απαιτούνται προτού η έρευνα καταλήξει σε θεραπεία. Ο χρόνιος Covid είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι ασθενείς εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την εκκαθάριση της λοίμωξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μακρά συμπτώματα του Covid μπορεί να εμφανιστούν για μήνες ή χρόνια. Παρά τα νέα ευρήματα σχετικά με τον πιθανό ρόλο της σεροτονίνης, δεν είναι σαφές τι προκαλεί τους ανθρώπους να αναπτύξουν χρόνιο Covid-19 και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|