Now Reading
Πώς τα μεγέθη των ρούχων επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία

Πώς τα μεγέθη των ρούχων επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία

Avatar photo
Πώς τα μεγέθη των ρούχων επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία

Αν έχεις εμμονή με το μέγεθος στα ρούχα που ψωνίζεις αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ψυχική σου υγεία.

Πολλά καταστήματα πλέον έχουν όλο και μεγαλύτερο εύρος μεγεθών, η απογοήτευση και το αίσθημα ενοχής επειδή άλλαξες μέγεθος ή επειδή δεν σου αρέσεις όπως είσαι όπως θα ήθελες για να φορέσεις ένα συγκεκριμένο παντελόνι είναι συναισθήματα που μπορούν να σου χαλάσουν τη διάθεση. Τα μεγέθη των ρούχων συνδέονται με τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς και τη διατροφική κουλτούρα ή τους διατροφικούς μύθους που επικρατούν στην κοινωνία μας, σε σημείο που συχνά προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την αυτοεικόνα, την αυτοεκτίμηση ή τη διατροφή.

Το να μην βρίσκουμε το σωστό μέγεθος όταν ψωνίζουμε ή να υπάρχει διαφορετικό μέγεθος κάθε φορά που ψωνίζουμε είναι πολύ συνηθισμένο. Ειδικά επειδή δεν υπάρχει τυποποιημένο σύστημα και κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί διαφορετικές μετρήσεις για κάθε τύπο ενδύματος. Τα μεγέθη διαφέρουν από κατάστημα ή επωνυμία σε άλλο και μπορεί να απογοητεύεσαι επειδή δεν ταιριάζουν με το επιθυμητό πρότυπο. Πώς η μη εφαρμογή ενός μεγέθους μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία και πώς μπορούμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτές τις άσχημες σκέψεις.

Πώς τα μεγέθη των ρούχων επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία
©Launchmetrics/Spotlight

Ένα συναισθηματικό σοκ: «Δεν σου ταιριάζει, δεν αξίζεις»

«Σε πολλές περιπτώσεις, το να μην μπορείς να χωρέσεις σε ένα παντελόνι μπορεί να είναι συναισθηματικό σοκ», όπως λέει στη Vogue η María Ramírez, ψυχολόγος και ειδικός στις διατροφικές διαταραχές: «Το γεγονός ότι τα οπίσθια σου δεν ταιριάζει σε ένα κοινωνικά εκτιμώμενο μέγεθος μπορεί να είναι ένας σπόρος που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν το πρόβλημα είναι δικό σου». Αυτό συχνά συνδέεται με προβλήματα αυτοεκτίμησης και συναισθηματικής διαχείρισης, αλλά επηρεάζεται επίσης από κοινωνικά καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς. «Ορισμένα μεγέθη συνδέονται με ορισμένους σωματότυπους που στη συλλογική φαντασία θεωρούνται όμορφοι και ελκυστικοί, καθώς και τους αποδίδουν θετικές ιδιότητες και ικανότητες», εξηγεί η Ramírez. «Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι τα μεγέθη δείχνουν αν είσαι χοντρός ή αδύνατος, ενώ αυτό δεν συμβαίνει», υπογραμμίζει η Susana Balado, δημιουργός περιεχομένου μόδας στο TikTok και στο Instagram. Τα διαφορετικά μεγέθη φέρουν μαζί τους ένα έμμεσο και ρητό κοινωνικό μήνυμα που επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η επιθυμία να ταιριάζεις μπορεί να είναι ένας κίνδυνος

Όταν η ενοχή για αποτυχία προσαρμογής αυξάνεται, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες συμπεριφορές που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία. «Δεν είναι απλώς ένας εσωτερικός διάλογος, αλλά και περιοριστικές συμπεριφορές στο καθημερινό φαγητό ή εμμονή με τον αθλητισμό», υπογραμμίζει η Ramírez. Η δίαιτα είναι μια από τις πρώτες επιλογές που συνήθως έρχονται στο μυαλό για όσους προσπαθούν να χωρέσουν σε ένα συγκεκριμένο εύρος μεγεθών . Στην πραγματικότητα, σε μια ανάλυση που διεξήχθη από το Ίδρυμα Image and Self-Esteem, το 44% των ερωτηθέντων είπε ότι σκέφτηκε να κάνει δίαιτα αφού ανακάλυψε ότι δεν φορούσε το μέγεθος που ήθελε.

Ωστόσο πλέον τα μέσα προβάλλουν και άλλα πρότυπα, σε επιδείξεις μόδας, ταινίες, σε τηλεοπτικές σειρές ή γενικά ανάμεσα σε celebrities βλέπουμε όλο και περισσότερα γνωστά πρόσωπα που απομακρύνονται από τον καθιερωμένο κανόνα ομορφιάς είναι ένα ακόμη βήμα υπέρ της αναγνώρισης όλων των μεγεθών. «Τα μη στερεοτυπικά προφίλ βοηθούν πολύ τους οπαδούς τους με ασυνείδητο τρόπο», ισχυρίζεται η δημιουργός περιεχομένου Susana Balado. «Όταν δημοσιεύω τις φωτογραφίες μου, ακριβώς επειδή δεν φοράω νούμερο 36, λαμβάνω πολλά μηνύματα από κορίτσια που βοήθησα να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».

Διάβασε επίσης: 5 τοξικά πράγματα που προκαλούν ανασφάλεια για την εικόνα του σώματός σου

Πώς τα μεγέθη των ρούχων επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία

Συμβουλές για να σταματήσεις αυτές τις σκέψεις

Το να σταματήσουμε αυτές τις σκέψεις απαιτεί επίσης μια στρατηγική αγάπης για τον εαυτό μας και μια συνειδητή ματιά στην εσωτερικότητα μας. Αν και η ψυχολόγος συνιστά συμμάχους όπως η συμπόνια και η επίγνωση, μας αφήνει μια σειρά από συμβουλές που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος:

1. Επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου: «Αφαιρέστε την εστίασή σας από τους αριθμούς, είτε πρόκειται για βάρος είτε για ύψος, και εστιάστε σε στόχους που εμπλουτίζουν τη συναισθηματική και σωματική σας ευεξία. Για παράδειγμα, αντί να έχετε εμμονή με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου βάρους, βάλτε στόχο να αισθανθείτε πιο δυνατοί και ικανοί να απολαύσετε τη ζωή στο έπακρο» αναφέρει η Ramírez.

2. Εξάσκηση της ενσυνειδητότητας: Συνειδητή σύνδεση με το φαγητό, το σώμα και τα συναισθήματα. Αυτό σημαίνει να τρως χωρίς περισπασμούς, να ακούς τα σήματα του σώματός σου και να αναγνωρίζεις πώς σε κάνουν να νιώθεις ορισμένα τρόφιμα.

3. Καλλιέργησε την αγάπη για τον εαυτό σου: Εκτίμησε το σώμα σου για όλα όσα μπορεί να κάνει και τη μοναδική ομορφιά που διαθέτεις αυτή τη στιγμή. Κάθε μέρα, αφιέρωσε μια στιγμή για να αναγνωρίσεις κάτι που εκτιμάς στον εαυτό σου.

-a

4. Γιόρτασε κάθε επίτευγμα: Όσο μικρό κι αν είναι, κάθε βήμα προς την αποδοχή και την ευημερία αξίζει να το γιορτάσεις. Αυτό ενισχύει την πρόοδό σου και σου δίνει κίνητρα. Αν κατάφερες να ασκηθείς τέσσερις φορές αυτή την εβδομάδα, γιόρτασε με κάτι που σε κάνει χαρούμενους, όπως μια βραδιά ταινίας στο σπίτι ή αγορά του βιβλίου που θέλεις να διαβάσεις.

5. Καθάρισε το ψηφιακό σου περιβάλλον: Μπες στο προφίλ σου στο Instagram και διέγραψε λογαριασμούς που προωθούν μια μη ρεαλιστική εικόνα σώματος ή σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου. Αντίθετα, ακολούθησε άτομα που προωθούν θετικά και ρεαλιστικά μηνύματα.

6. Απόφυγε τις συγκρίσεις: «Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θυμηθείτε ότι βλέπετε μόνο ένα μέρος της ιστορίας του. Αντί να αισθάνεστε ένοχοι, εστιάστε στα δυνατά σας σημεία και τα επιτεύγματά σας» λέει η ψυχολόγος.

7. Μη διστάσεις να αναζητήσεις επαγγελματική υποστήριξη: Μερικές φορές οι προκλήσεις με την εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση απαιτούν καθοδήγηση από έναν επαγγελματία. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ζητάς βοήθεια.

«Αν μια ταμπέλα σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, υπενθύμισε σε αυτή τη μικρή φωνή μέσα σου ότι είσαι πολύ περισσότερο από έναν αριθμό», ενθαρρύνει η Ramírez. Ο αληθινός τρόπος να αγαπάς τον εαυτό σου δεν είναι μόνο να θέτεις ορισμένα όρια στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και με τον εαυτό μας.

Διάβασε επίσης: Body Positivity: Πώς να αγκαλιάσεις και να αγαπήσεις το σώμα σου πραγματικά

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer