Now Reading
Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπει ψευδάργυρος

Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπει ψευδάργυρος

Avatar photo
-α

Αυτό το μέταλλο είναι ένα από τα πιο ζωτικά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για να λειτουργεί σωστά το σώμα μας.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συνήθως είναι σπάνια, όμως αν μας συμβεί τότε είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη. Είναι ένα από τα πιο ζωτικά θρεπτικά συστατικά, έτσι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για να λειτουργεί σωστά το σώμα μας. Οι ειδικοί στη μακροζωία υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία του για την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος, δεδομένης της δύναμης του να έχει την ικανότητα επούλωσης και να της αναδόμησης των ιστών.

Αλλά ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του ψευδαργύρου στη γενική μας υγεία και, το πιο σημαντικό, πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι τον παίρνουμε αρκετά; Οι ειδικοί αναφέρουν τι μπορεί να συμβεί όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου και τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσουμε αυτή την ποσότητα με μερικές απλές προσαρμογές στη διατροφή μας.

-a

Τι είναι ο ψευδάργυρος και που βρίσκεται

Σύμφωνα με τη Samantha Dieras, διευθύντρια των Ambulatory Nutrition Services στο Mount Sinai Hospital, ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στο σώμα και είναι απαραίτητο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τις μεταβολικές μας λειτουργίες. Είναι σύνηθες να τον βρίσκουμε σε ζωικές πρωτεΐνες και θαλασσινά, για παράδειγμα στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα ψάρια. Βρίσκεται επίσης σε λαχανικά όπως τα μανιτάρια, το λάχανο, τα μπιζέλια, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα δε στρείδια είναι η τροφή με την υψηλότερη συνεισφορά ψευδαργύρου και η ειδικός προτείνει ακόμη και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τη σόγια και τα παράγωγά τους ως φυτικές επιλογές για να συμπληρώσουν την πρόσληψη ψευδαργύρου. Η Dieras προσθέτει ότι ορισμένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ενσωματώνουν τον ψευδάργυρο ως ομοιοπαθητικό φάρμακο ή μπορεί να βρεθεί σε μορφή συμπληρώματος, μόνο του ή σε πολυβιταμίνη.

Γιατί ο ψευδάργυρος κάνει καλό στον οργανισμό

Ο ψευδάργυρος παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές από τις σωματικές μας λειτουργίες. Η Dieras εξηγεί στη Vogue ότι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του δέρματος και των οστών και εγγυάται την καλή λειτουργία του πεπτικού, του αναπαραγωγικού, του κεντρικού νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Jenna Stangland, διευθύντρια διατροφής για τους Minnesota Timberwolves του NBA, το υποστηρίζει και προσθέτει την ικανότητα βελτίωσης της επούλωσης. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων ψευδαργύρου, συνεχίζει η Stangland, συμβάλλει στη βέλτιστη ανάπτυξη και ανάκαμψ , και δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει ψευδάργυρο από μόνο του, είναι ένα από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται μέσω της τροφής.

Διάβασε επίσης: Τα 6 θρεπτικά συστατικά που πρέπει να τρώμε όσο μεγαλώνουμε

-a

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ψευδαργύρου

Μελέτες δείχνουν ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση ψευδαργύρου για τους ενήλικες είναι περίπου 8 mg για τις γυναίκες και 11 mg για τους άνδρες. Τα επίπεδα ψευδαργύρου κάτω από αυτές τις ποσότητες οφείλονται συνήθως σε υποσιτισμό ή σε ορισμένες ασθένειες. Η Dieras επισημαίνει ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ και σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Προσθέτει ότι μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε χορτοφάγους ή vegans, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι:

-Απώλεια βάρους
-Κούραση
-Διάρροια
-Απώλεια μαλλιών
-Δύσκολη εστίαση
-Ελλειψη προσοχής
-Καταθλιπτικό ανοσοποιητικό σύστημα
-Πληγές που δεν επουλώνονται σωστά
-Δερματικές και γαστρεντερικές βλάβες
-Λευκές κηλίδες στα νύχια

Αν και αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι ενδείξεις ότι δεν λαμβάνεις αρκετό ψευδάργυρο μέσω της διατροφής σου, πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες διατροφικές ελλείψεις. Η Dieras βεβαιώνει ότι για να γνωρίζεις με βεβαιότητα εάν πάσχεις από έλλειψη ψευδαργύρου, πρέπει να πας στο γιατρό. Η Stangland εξηγεί ότι όταν το σώμα έχει χαμηλό επίπεδο ψευδαργύρου, μπορεί να δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια και η Dieras προσθέτει ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όρεξη, να μειώσει τη γεύση και την όσφρηση, να προκαλέσει πολλά από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, όπως η υπερβολική απώλεια βάρους, ακόμα και να προκαλέσει διάρροια. Άλλες παρενέργειες που απαριθμεί είναι η βραδύτερη επούλωση των πληγών, η απώλεια μνήμης, ο λήθαργος, τα προβλήματα με τη λογική και τη διανοητική οξύτητα, ακόμη και η τραχύ δέρμα και η τριχόπτωση.

-α

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο θέμα που σχετίζεται με την υγεία, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείς το γιατρό σου για να λάβεις μια σωστή διάγνωση. «Με επαγγελματική βοήθεια, θα έχετε την ασφαλέστερη δίαιτα και ένα ιατρικό σχέδιο ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας, ειδικά εάν τα συμπτώματα αρχίσουν να εμφανίζονται και δεν υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Είναι καλύτερα να κάνουμε μια ανάλυση αντί να μαντεύουμε τι μας συμβαίνει», καταλήγει η Stangland.

Διάβασε επίσης: Ενίσχυσε την ορμόνη της ευτυχίας τρώγοντας τον υπερήρωα του κόσμου των οσπρίων

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer