Πώς θα προλάβεις την κοιλιά της εμμηνόπαυσης σύμφωνα με τους γιατρούς


Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και επηρεάζουν πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες. Η εφηβεία είναι μόνο η αρχή, καθώς οι αλλαγές στις ορμόνες συνεχίζονται και επηρεάζουν διάφορες φάσεις της ζωής μας. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η εμμηνόπαυση, το διάστημα κατά το οποίο μια γυναίκα περνάει 12 μήνες χωρίς περίοδο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης. Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από αρκετά συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και η γνωστή «κοιλιά της εμμηνόπαυσης». Αυτή η έννοια μπορεί να σου φέρει στο μυαλό την ενοχλητική αύξηση βάρους που φαίνεται να παραμένει, ανεξάρτητα από ό,τι κι αν κάνεις, καθώς και το συνεχές αίσθημα φουσκώματος.
Αλλά τι είναι ακριβώς η «κοιλιά της εμμηνόπαυσης» και γιατί συμβαίνει; Η Catherine Hansen, MD, MPH, επικεφαλής του τμήματος εμμηνόπαυσης στην Pandia Health, εξηγεί τα αίτια και πώς να τα αντιμετωπίσεις.
Τι προκαλεί την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση
Η αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση και η εμφάνιση της «κοιλιάς» μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, λέει η Naomi Parrella, MD, επικεφαλής της ιατρικής του τρόπου ζωής στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγο. Καταρχάς, οι ορμόνες, και ειδικότερα τα οιστρογόνα, επηρεάζουν το σημείο αποθήκευσης του περιττού λίπους. Όταν τα οιστρογόνα είναι σε υψηλά επίπεδα, το περιττό λίπος κατανέμεται σε περιοχές όπως το στήθος, οι γλουτοί, οι γοφοί και τα πόδια. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, το λίπος συσσωρεύεται κυρίως γύρω από τη μέση.
Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε, η δραστηριότητά μας μειώνεται, εξηγεί η Dr. Parrella. Η έλλειψη άσκησης, σε συνδυασμό με την πτώση των ορμονών, οδηγεί σε απώλεια άλιπης μάζας (μυών και οστών), μειώνοντας τις καθημερινές μας ενεργειακές ανάγκες. Εκτός από την επιβράδυνση του μεταβολισμού, όταν δεν κινείσαι πολύ, χρειάζεσαι λιγότερη ενέργεια και είναι πιο εύκολο να καταναλώσεις περισσότερα από όσα μπορείς να κάψεις. Άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, αυξάνοντας τις λιγούρες για τροφές που προκαλούν φλεγμονή και αύξηση βάρους. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ, η οποία συχνά αυξάνεται κατά τη μέση ηλικία, μπορεί να εντείνει την αύξηση του κοιλιακού λίπους.
Διάβασε επίσης: Γιατί οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση πρέπει να τρώνε ντομάτες
Ποιους κινδύνους κρύβει η «κοιλιά» της εμμηνόπαυσης
Υπάρχουν δύο τύποι κοιλιακού λίπους: το υποδόριο και το σπλαχνικό. Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που μπορείς να αισθανθείς κάτω από το δέρμα, ενώ το σπλαχνικό είναι το πιο επικίνδυνο, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, διαβήτη και άλλα προβλήματα. Στην πραγματικότητα, η αύξηση του σπλαχνικού λίπους μετά την εμμηνόπαυση είναι αυτό που ευθύνεται για το γεγονός ότι οι καρδιολογικοί κίνδυνοι των γυναικών ισοφαρίζουν με εκείνους των ανδρών.
Αν αναρωτιέσαι ποιο είδος λίπους υπάρχει γύρω από τη μέση σου, η αύξηση της περιφέρειας ή η μέτρηση της σύνθεσης του σώματος με μια ζυγαριά που μετράει τη μυϊκή και λιπώδη μάζα είναι οι πιο αξιόπιστοι δείκτες. Μην ξεχνάς ότι η απώλεια μυϊκής μάζας δεν καταγράφεται πάντα ως απώλεια βάρους.
Πότε αρχίζει η αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση
Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συνήθως ξεκινά γύρω από τα 45 με 65 χρόνια και μπορεί να διαρκέσει από 7 έως 14 χρόνια, με τις αλλαγές στην αύξηση του βάρους να συμβαδίζουν με την αυξομείωση των ορμονών.
Πώς να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις την «κοιλιά» της εμμηνόπαυσης
Η πρόληψη είναι το κλειδί, καθώς είναι πιο δύσκολο να χάσεις το λίπος παρά να το αποτρέψεις, λέει η Dr. Hansen. Όλες οι γυναίκες, από τη δεκαετία των 20, πρέπει να σκέφτονται την υγεία τους συνολικά.
Διάβασε επίσης: Εμμηνόπαυση: Τι να τρως για να μειώσεις τις εξάψεις
1. Διατήρησε μια ισορροπημένη διατροφή
Η υγιεινή διατροφή είναι θεμέλιος λίθος για τη διατήρηση της υγείας σου κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Προτίμησε τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά και υγιεινά λιπαρά. Περιορίσε το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά σνακ.
2. Δώσε προτεραιότητα στις πρωτεΐνες
Η επαρκής πρόσληψη υγιεινών πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και την υποστήριξη του σώματος. Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία όλων των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των οστών και του δέρματος.
3. Διατήρησε τη μυϊκή μάζα
Η προπόνηση αντίστασης και οι ασκήσεις με υψηλή πρόσκρουση είναι σημαντικές για τη διατήρηση των μυών και την ενίσχυση της οστικής μάζας, ενώ παράλληλα βοηθούν στον μεταβολισμό.
4. Πρόσεχε την καρδιά σου
Η άσκηση, όπως το περπάτημα, συνεχίζει να είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης.
5. Εξέτασε το ενδεχόμενο ορμονοθεραπείας
Η ορμονοθεραπεία μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος και να εξισορροπήσει τις ορμόνες που το προκαλούν.
6. Μείωσε το στρες και κοιμήσου αρκετά
Η σωστή διαχείριση του στρες και ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, ενισχύει την αποθήκευση λίπους.
Κράτησε το σώμα σου σε κίνηση, φρόντισε το μυαλό σου και χαλάρωσε την ψυχή σου. Η καθημερινή άσκηση και η ευημερία είναι τα μυστικά για να παραμείνεις υγιής και ενεργητική.
Διάβασε επίσης: Το άγνωστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και πώς μπορείς να το καταπολεμήσεις
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|