Now Reading
Πρεβιοτικά VS Προβιοτικά: Ποια η διαφορά τους (πέρα από ένα γράμμα) και τα οφέλη του καθενός

Πρεβιοτικά VS Προβιοτικά: Ποια η διαφορά τους (πέρα από ένα γράμμα) και τα οφέλη του καθενός

Avatar photo
-a

Την επόμενη φορά που θα φας ένα γιαουρτάκι ή θα κόψεις λίγα σπαράγγια για το γεύμα σου, θα ξέρεις ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα σου.

Αν δεν έχεις ήδη μπει στον κόσμο των «βιοτικών» ετοιμάσου! Πρεβιοτικά και προβιοτικά: 2 λέξεις που κυκλοφορούν παντού από διαφημίσεις γιαουρτιών μέχρι άρθρα για την υγεία του εντέρου. Αλλά, πριν αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν πρόκειται για εξωτικά μανιτάρια ή μυστικά σούπερ-τροφής, άφησέ μας να σου εξηγήσουμε με απλά λόγια τι είναι και πώς θα ξεχωρίζεις το ένα από το άλλο.

-a

Πρεβιοτικά: Το φαγητό των προβιοτικών

Ξεκινάμε με τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι σαν το πρωινό που φτιάχνεις στους αγαπημένους σου μικροοργανισμούς! Δεν είναι οι ίδιοι τα βακτήρια που σε βοηθούν, αλλά η τροφή τους. Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικών ινών που δεν πέπτονται από το σώμα σου, αλλά αντίθετα καταλήγουν στο έντερό σου και εκεί γίνεται το… πάρτι!

Σκέψου το σαν αυτό: τα καλά βακτήρια στο έντερό σου (τα προβιοτικά, που θα μιλήσουμε σε λίγο γι’ αυτά) χρειάζονται ενέργεια για να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, και τα πρεβιοτικά είναι το καύσιμο τους. Βοηθούν τα βακτήρια να αναπτυχθούν και να διατηρούνται υγιή, για να μπορούν κι αυτά με τη σειρά τους να σε κρατούν σε φόρμα.

Πού τα βρίσκεις αυτά τα πρεβιοτικά, θα με ρωτήσεις; Μην ανησυχείς, δεν χρειάζεται να ψάχνεις κάποιο μυστηριώδες φυτό σε ζούγκλες ή ακριβές κάψουλες. Τα βρίσκεις σε πολύ πιο συνηθισμένα μέρη, όπως:

  • Αγκινάρες
  • Σπαράγγια
  • Μπανάνες (ναι, η αγαπημένη σου μπανάνα!)
  • Κρεμμύδια και σκόρδο
  • Πράσα
  • Βρώμη

Παντού γύρω σου υπάρχουν τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά, και χωρίς να το ξέρεις, πιθανότατα τα τρως ήδη. Οπότε, μπράβο σου!

Διάβασε επίσης: Το τι ώρα παίρνεις τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά σου μπορεί να κάνει τη διαφορά

Προβιοτικά: Οι ήρωες του εντέρου σου

Και τώρα, ας γνωρίσουμε τα προβιοτικά, που είναι οι πραγματικοί σούπερ-ήρωες στο σύστημά σου. Τα προβιοτικά είναι τα “καλά” βακτήρια που ζουν στο έντερό σου και φροντίζουν για την ισορροπία και την υγεία του οργανισμού σου. Χωρίς αυτά, η χλωρίδα του εντέρου σου μπορεί να βγει εκτός ισορροπίας, και τότε αρχίζουν τα προβλήματα: φουσκώματα, κακή πέψη, ακόμα και πιο σοβαρά θέματα υγείας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά; Σκέψου τα σαν φύλακες που προστατεύουν την ισορροπία μεταξύ των καλών και των κακών βακτηρίων στο έντερό σου. Κάθε φορά που τρως σωστά και φροντίζεις το μικροβίωμά σου (αυτός είναι ο επίσημος όρος για το οικοσύστημα των μικροοργανισμών στο σώμα σου), βοηθάς τα προβιοτικά να κρατήσουν τα κακά βακτήρια υπό έλεγχο.

Πρεβιοτικά VS Προβιοτικά: Ποια η διαφορά τους (πέρα από ένα γράμμα) και τα οφέλη του καθενός

Τα βρίσκεις σε διάφορα τρόφιμα, κυρίως σε ζυμωμένα προϊόντα όπως:

  • Γιαούρτι (αγάπη για το γιαούρτι, έτσι;)
  • Κεφίρ
  • Λάχανο τουρσί (ξινό αλλά θαυματουργό)
  • Τέμπε (ζυμωμένη σόγια)
  • Μίσο (ιαπωνική πάστα ζύμωσης)
  • Κάποιες ποικιλίες τυριών

Ναι, οκ, ίσως δεν είσαι φανατική του λάχανου τουρσί (και ποια είναι, αλήθεια;), αλλά μην ξεχνάς ότι μπορείς να προσθέσεις προβιοτικά στη διατροφή σου μέσω πιο «εύκολων» επιλογών, όπως το αγαπημένο σου γιαουρτάκι με μέλι και ξηρούς καρπούς.

Πώς να τα ξεχωρίζεις; Εδώ είναι το μυστικό

Σκέψου το έτσι: τα πρεβιοτικά είναι η τροφή, ενώ τα προβιοτικά είναι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που τρώνε αυτή την τροφή. Είναι σαν μια δυνατή ομάδα που συνεργάζεται για να κρατήσει το έντερό σου χαρούμενο και υγιές.

Αν τα πρεβιοτικά είναι το πρωινό για τα βακτήρια, τα προβιοτικά είναι οι μικροί εργάτες που χρειάζονται αυτό το πρωινό για να δουλέψουν. Είναι δύο έννοιες που πηγαίνουν χέρι-χέρι, και γι’ αυτό συχνά ακούς για συμπληρώματα που περιέχουν και τα δύο.

Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι τι πρέπει να φας για να ενισχύσεις την υγεία του εντέρου σου, η απάντηση είναι απλή: ένα combo καλών τροφών που περιέχουν και τα δύο! Ένα καλό μπολ βρώμης με φρούτα, ένα γιαουρτάκι με μέλι και λίγα φουντούκια, ή μια σαλάτα με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες.

Τα συμπληρώματα: Χρειάζεσαι όντως;

Πρεβιοτικά VS Προβιοτικά: Ποια η διαφορά τους (πέρα από ένα γράμμα) και τα οφέλη του καθενός

Και τώρα, η μεγάλη ερώτηση: χρειάζεσαι συμπληρώματα με πρεβιοτικά ή προβιοτικά; Η αλήθεια είναι πως, αν η διατροφή σου είναι ισορροπημένη και γεμάτη φυτικές ίνες, πιθανότατα δεν τα χρειάζεσαι. Φυσικά, πάντα μπορείς να μιλήσεις με το γιατρό σου για να δεις τι ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.

Αν έχεις περάσει από περίοδο λήψης αντιβιοτικών, για παράδειγμα, τα προβιοτικά μπορεί να σε βοηθήσουν να επαναφέρεις την ισορροπία στο έντερό σου, αφού τα αντιβιοτικά πολλές φορές σκοτώνουν και τα καλά βακτήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα καλό συμπλήρωμα προβιοτικών ίσως είναι χρήσιμο.

Μπορεί να φαίνονται πολύπλοκα, αλλά τώρα ξέρεις ότι τα πρεβιοτικά είναι οι τροφές που αγαπούν τα προβιοτικά, τα οποία είναι οι μικροί σου ήρωες στο έντερο. Εσύ, λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να φροντίζεις και τους δύο αυτούς «συνεργάτες» με σωστή διατροφή και τα υπόλοιπα θα τα φροντίσουν εκείνοι για σένα.

Την επόμενη φορά που θα φας ένα γιαουρτάκι ή θα κόψεις λίγα σπαράγγια για το γεύμα σου, θα ξέρεις ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα σου – και μπορεί να νιώσεις και λίγο περήφανη για την υπέροχη δουλειά που κάνεις για την υγεία σου!

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer