Now Reading
Πριν σε «ρουφήξει» η μοναξιά μετά από έναν χωρισμό, κάνε αυτό το κενό μια ευκαιρία για αυτογνωσία και ανασύνταξη

Πριν σε «ρουφήξει» η μοναξιά μετά από έναν χωρισμό, κάνε αυτό το κενό μια ευκαιρία για αυτογνωσία και ανασύνταξη

Avatar photo
-A

Γιατί φοβόμαστε όλοι τη μοναξιά; Ίσως γιατί η μοναξιά μάς φέρνει αντιμέτωπους με κάτι που φοβόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο: τον εαυτό μας.

Η μοναξιά μετά από έναν χωρισμό μπορεί να είναι βαθιά και έντονη, σαν μια δίνη που μοιάζει να σε ρουφάει αργά και σταθερά. Το τέλος μιας σχέσης συχνά συνοδεύεται από ένα κενό που μοιάζει ανυπέρβλητο. Όμως, μπορεί στ’ αλήθεια αυτή η μοναξιά να σε «ρουφήξει»; Η απάντηση είναι πως, ναι, μπορεί. Αλλά εξαρτάται από το πώς επιλέγεις να διαχειριστείς αυτή τη φάση της ζωής σου.

Η μοναξιά ως φυσική αντίδραση

Πριν σε «ρουφήξει» η μοναξιά μετά από έναν χωρισμό, κάνε αυτό το κενό μια ευκαιρία για αυτογνωσία και ανασύνταξη

Μετά από έναν χωρισμό, η μοναξιά είναι μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση. Ξαφνικά, βρίσκεσαι αντιμέτωπη με τον εαυτό σου, χωρίς τη σταθερή παρουσία κάποιου που μέχρι πρόσφατα ήταν το κέντρο του κόσμου σου. Όλη αυτή η εσωτερική αναταραχή είναι φυσική, γιατί χάνεις τις συνήθειες, τη σύνδεση, τα μικρά καθημερινά πράγματα που μοιραζόσουν με το άτομο αυτό. Η μοναξιά μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να έχεις χάσει μέρος της ταυτότητάς σου – αλλά αυτό δε σημαίνει πως αυτή η φάση πρέπει να σε καταβάλει.

Το κενό που αφήνει πίσω της μια σχέση

Όταν τελειώνει μια σχέση, ιδιαίτερα αν ήταν μακροχρόνια ή έντονη, είναι λογικό να νιώθεις ότι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό στη ζωή σου. Το άτομο με το οποίο συνήθιζες να μοιράζεσαι τα πάντα δεν είναι πλέον εκεί, και αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό. Ξυπνάς και το πρώτο πρόσωπο που συνήθιζες να βλέπεις δεν είναι πια δίπλα σου. Οι συνομιλίες, τα γέλια, οι καβγάδες, όλα ξαφνικά εξαφανίζονται. Αυτό το κενό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χαμένη.

Ωστόσο, το κενό δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Είναι χώρος που μπορείς να γεμίσεις με νέα πράγματα, νέες εμπειρίες και, κυρίως, με τον εαυτό σου. Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή φαίνεται αδιανόητο, μπορείς να μετατρέψεις αυτό το κενό σε μια ευκαιρία για αυτογνωσία και ανασύνταξη.

Διάβασε επίσης: 6 βήματα για να καταπολεμήσεις τις ενοχές σου

Ο κίνδυνος να “ρουφηχτείς” από τη μοναξιά

Η αλήθεια είναι ότι η μοναξιά μπορεί να σε ρουφήξει, αν της το επιτρέψεις. Η αίσθηση της απομόνωσης μπορεί να σε οδηγήσει σε αρνητικές σκέψεις και σε αυτοκαταστροφικές συνήθειες. Ενδέχεται να αρχίσεις να αμφισβητείς την αξία σου ή να επανεξετάζεις συνεχώς τη σχέση και τον χωρισμό, κάνοντας ατέρμονες ερωτήσεις στον εαυτό σου: «Τι πήγε στραβά;», «Μήπως ήταν δικό μου λάθος;», «Θα βρω ποτέ ξανά κάποιον να με αγαπήσει;». Αυτές οι σκέψεις, αν δεν ελεγχθούν, μπορούν να σε αποδυναμώσουν.

Είναι εύκολο να μπεις σε μια φάση αυτολύπησης, όπου η μοναξιά σε κατακλύζει. Όμως, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως εσύ έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και της αντίδρασής σου. Μπορείς να επιλέξεις να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά με θετικό τρόπο, παρά με την αίσθηση ότι σε καταπίνει.

Πριν σε «ρουφήξει» η μοναξιά μετά από έναν χωρισμό, κάνε αυτό το κενό μια ευκαιρία για αυτογνωσία και ανασύνταξη

Βήματα για να διαχειριστείς τη μοναξιά

  1. Άφησε τον εαυτό σου να νιώσει: Η λύπη, ο θυμός, η θλίψη – όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά μετά από έναν χωρισμό. Μην τα καταπιέζεις. Άφησέ τα να βγουν στην επιφάνεια, δώσε τους χρόνο και χώρο. Κλάψε αν το χρειάζεσαι, μίλησε με φίλους ή ακόμα και με έναν ειδικό αν νιώθεις πως δεν μπορείς να τα διαχειριστείς μόνη σου. Το να αποδεχτείς αυτά τα συναισθήματα είναι το πρώτο βήμα προς την ανάρρωση.
  2. Δημιούργησε νέες συνήθειες: Αντί να εστιάζεις στο κενό που άφησε πίσω του ο χωρισμός, προσπάθησε να δημιουργήσεις νέες ρουτίνες. Βρες δραστηριότητες που σε γεμίζουν και σε βοηθούν να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να ξεκινήσεις γυμναστική, να δοκιμάσεις ένα νέο χόμπι, ή να αφιερώσεις χρόνο σε φίλους που μπορεί να έχεις παραμελήσει.
  3. Επένδυσε στον εαυτό σου: Ο χωρισμός μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αδύναμη, αλλά αυτή είναι μια καλή στιγμή να επενδύσεις σε εσένα. Σκέψου τι σε κάνει να νιώθεις δυνατή και αυτάρκης. Επέστρεψε σε πράγματα που αγαπάς και που σε κάνουν να νιώθεις ζωντανή. Διάβασε ένα καλό βιβλίο, γράψε ημερολόγιο, κάνε κάτι δημιουργικό που σε εμπνέει.
  4. Μίλησε ανοιχτά με ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν: Η μοναξιά μπορεί να σου δώσει την αίσθηση ότι είσαι μόνη σε αυτόν τον κόσμο, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Μίλησε σε φίλους και οικογένεια. Το να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτικό και να σου υπενθυμίζει πως έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε αγαπούν και σε υποστηρίζουν.

Από τη μοναξιά στην αυτοανακάλυψη

-a

Μπορεί αυτή τη στιγμή η μοναξιά να σου φαίνεται σαν έναν ατελείωτο λαβύρινθο, όμως η αλήθεια είναι ότι μπορεί να γίνει ένα εργαλείο αυτογνωσίας και εξέλιξης. Ο χωρισμός σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις ποια είσαι χωρίς τον άλλον. Να θυμηθείς τα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη και να χτίσεις μια νέα ζωή, βασισμένη στις δικές σου επιθυμίες και όνειρα.

Το φως στο τέλος του τούνελ

Ναι, η μοναξιά μπορεί να σε ρουφήξει, αλλά μπορεί επίσης να γίνει η αρχή για κάτι νέο. Μπορείς να την αξιοποιήσεις για να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου και να χτίσεις μια νέα πορεία στη ζωή σου. Είναι μια φάση προσωρινή, και μέσα από αυτή θα αναδυθείς πιο δυνατή, πιο συνειδητοποιημένη και πιο σίγουρη για τον εαυτό σου. Αντί να την αφήσεις να σε καταβάλει, χρησιμοποίησέ την ως ευκαιρία για να ξαναβρείς τον πραγματικό σου εαυτό.

Διάβασε επίσης: Για να είσαι ευτυχισμένη και να μη νιώθεις μοναξιά πες αντίο σε αυτές τις συμπεριφορές

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer