Now Reading
Προστάτεψε την υγεία σου και τον πλανήτη τρώγοντας συγκεκριμένη ποσότητα αλλά και προέλευση πρωτεΐνης

Προστάτεψε την υγεία σου και τον πλανήτη τρώγοντας συγκεκριμένη ποσότητα αλλά και προέλευση πρωτεΐνης

Avatar photo
-a

Οι επιστήμονες βρήκαν την ποσότητα για την εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών χωρίς να γίνεται υπέρβαση των βιώσιμων ορίων του πλανήτη.

Υπό το πρίσμα πρόσφατων ερευνών για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τον πλανήτη, ιδρύθηκε από την Επιτροπή EAT-Lancet, μια κοινοπραξία διεθνών επιστημόνων που ειδικεύονται στους τομείς της υγείας και της οικολογίας. Την ονόμασαν «Planetary Health Diet». Αυτό το νέο καθεστώς θα μπορούσε επομένως να αντιμετωπίσει δύο τρέχουσες παγκόσμιες κρίσεις: την κλιματική κρίση και την κρίση της υγείας.

Γνωρίζουμε το πρώτο, αλλά πολλοί άνθρωποι αγνοούν το βαθμό στον οποίο η διατροφή συμβάλλει σε αυτό. Όπως μας υπενθυμίζει η επιστήμονας Dr. Emilie Steinbach , Διδάκτωρ Ολοκληρωτικής Βιολογίας, Νευροεπιστήμονας με ειδίκευση στη νευροδιατροφή, που αποκρυπτογραφεί αυτή τη δίαιτα στον ιστότοπό της The Happy Neuron, η γεωργία καταλαμβάνει σχεδόν το 40% της γης στον κόσμο, συνεισφέροντας έως και το 30% εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και το 70% της χρήσης γλυκού νερού. Αν όλος ο κόσμος έτρωγε όπως ένας μέσος Ευρωπαίος, θα χρειαζόμασταν 5,2 πλανήτες κάθε χρόνο για να ταΐσουμε την ανθρωπότητα.

Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Η Γη γίνεται πιο αλμυρή και ο πλανήτης κινδυνεύει

Πως η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών βαραίνει πολύ τον πλανήτη

Με μερικές προσαρμογές οι τάσεις μπορούν να αντιστραφούν. Και αυτό παίζει κυρίως σε επίπεδο πρωτεΐνης. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελούν το μεγαλύτερο βάρος στην κλιματική ισορροπία και ως εκ τούτου θα πρέπει να μειωθούν κατά προτεραιότητα. Η παραγωγή κρέατος είναι, στην πραγματικότητα, η κύρια πηγή αποψίλωσης των δασών στον κόσμο. Όταν τα δάση καταστρέφονται για την παραγωγή βιομηχανικού κρέατος, δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, που προηγουμένως αποθήκευαν, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σήμερα, περισσότερο από το ένα τέταρτο της γης στον κόσμο καταλαμβάνεται για την εκτροφή ζώων ή την καλλιέργεια τροφίμων για τη διατροφή τους. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, οι αγελάδες και τα πρόβατα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Ένα άλλο πρόβλημα προκαλείται από τα υπολείμματα που αφήνουν τα λιβάδια τα ζώα καθώς και τα χημικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες που προορίζονται για ζωοτροφές, τα οποία απελευθερώνουν υποξείδιο του αζώτου, ένα άλλο αέριο του θερμοκηπίου και μολύνουν το έδαφος, τα ποτάμια, τις θάλασσες και τους ωκεανού.

Προστάτεψε την υγεία σου και τον πλανήτη τρώγοντας συγκεκριμένη ποσότητα αλλά και προέλευση πρωτεΐνης

Ποιες ποσότητες κρέατος προτείνουν οι επιστήμονες;

Το κόκκινο κρέας είναι το πιο καταστροφικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο «Planetary Health Diet», συνιστάται σε πολύ μικρές ποσότητες, αν υπάρχουν ειδικά όσον αφορά το επεξεργασμένο κρέας. Όσο για τα πουλερικά και τα αυγά, το ιδανικό είναι μια μέτρια προαιρετική κατανάλωση. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνιστούν: όχι περισσότερα από 98 γραμμάρια κόκκινου κρέατος (χοιρινό, μοσχάρι ή αρνί), 203 γραμμάρια πουλερικών και 196 γραμμάρια ψαριού την εβδομάδα καθώς και το πολύ 250 γραμμάρια γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. «Το οποίο εξακολουθεί να κάνει 5 μερίδες ζωικής σάρκας την εβδομάδα. Σε αυτό, μπορούμε να προσθέσουμε 6 αυγά», διευκρινίζει η Dr. Emilie Steinbach στη Vogue προτού συστήσει να στραφούμε κυρίως σε κρέας βοσκής, μικρά λιπαρά ψάρια και αυγά από κότες που τρέφονται με σπόρους λιναριού, εμπλουτισμένα με ωμέγα 3.

Διάβασε επίσης: SOS: 6 χρόνια έχουμε για να να μειώσουμε δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Η λύση: Αύξηση των φυτικών πρωτεϊνών

Από την άλλη, οι επιστήμονες συνιστούν την αύξηση των φυτικών πρωτεϊνών. Μια θεωρία που επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες εκθέσεις της IPCC, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε αυτές είναι μια από τις βασικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2 στο μισό έως το 2050 και τη διασφάλιση ενός υγιούς και βιώσιμου μέλλοντος στον πλανήτη. Τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιεύουν ένα σαφές γράφημα για αυτό το θέμα στον ιστότοπό τους , το οποίο ταξινομεί τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που εκπέμπουν το περισσότερο CO2. Το βόειο κρέας, το αρνί, τα οστρακοειδή και το τυρί βρίσκονται στην κορυφή (με αντίστοιχα 35,5, 19,9, 18,2 και 10,8 κιλά CO2 που εκπέμπονται ανά 100 γραμμάρια πρωτεΐνης), ενώ οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, το ψωμί και τα ζυμαρικά, καθώς και το τόφου, βρίσκονται στο κάτω μέρος του την κλίμακα και επομένως είναι τα χαμηλότερα όσον αφορά το «οικολογικό κόστος». Σε σύγκριση με μια δίαιτα με βάση το κρέας, οι δίαιτες vegan εκπέμπουν 75% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nature Food και άλλες τόσες περιοχές του πλανήτη. Για να μην αναφέρουμε πολύ μικρότερες ποσότητες νερού.

χαρτης απο οσπρια

Μια κυρίως φυτική διατροφή είναι συνώνυμη με τη μακροζωία

Από την πλευρά της υγείας επίσης, οι πιο πλούσιες σε φυτά δίαιτες θεωρούνται οι καλύτερες με «μείωση της συσσώρευσης λίπους, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις, βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μείωση του διαβήτη και ακόμη και 50% μείωση του ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ευέλικτων, των χορτοφάγων και των vegans σε σύγκριση με τις μη χορτοφαγικές δίαιτες», εξηγεί η Dr. Emilie Steinbach. Η εγκατάλειψη, εν όλω ή εν μέρει, του κρέατος υπέρ των φυτών θα ήταν ακόμη και εγγύηση μακροζωίας . Ο Dr. Mark Hyman μιλάει για το «condi-meat», δηλαδή βλέπει το κρέας ως καρύκευμα που καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο στο πιάτο, όχι περισσότερο από το παλάμη του χεριού, προς όφελος των λαχανικών. Ενώ ο Dan Buettner, συγγραφέας και δημοσιογράφος που έχει μελετήσει τις «μπλε ζώνες» σε όλη του τη ζωή, αυτά τα μέρη στον κόσμο με τους περισσότερους αιωνόβιους, βεβαιώνει: «στην ιστορία της ανθρωπότητας, κανένας πληθυσμός δεν έζησε για πολύ καιρό όταν έτρωγε κρέας. Ιστορικά, οι κάτοικοι των μπλε ζωνών το κατανάλωναν μόνο 5 φορές το μήνα. Στην Οκινάουα αντιπροσώπευε μόνο το 2% της θερμιδικής πρόσληψης». Στην έκθεση Planetary Health Diet, τουλάχιστον 50 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα και 75 γραμμάρια οσπρίων (συμπεριλαμβανομένων αποξηραμένων φασολιών, φακών και μπιζελιών, προσδιορίζει η Δρ. Emilie Steinbach ) θα ήταν ευεργετικά για την υγεία μας και για τον πλανήτη».

Διάβασε επίσης: Tα αντιφλεγμονώδη φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρως για να θωρακίσεις την υγεία σου το φθινόπωρο

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer