9 βασικές διδασκαλίες του Βούδα για να βρεις επιτέλους την εσωτερική σου γαλήνη
Η ευτυχία και η εσωτερική γαλήνη είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε να έχουμε στη ζωή μας. Παρόλα αυτά οι περισσότερες αναβάλλουμε την εύρεση της εσωτερικής μας γαλήνης πιστεύοντας πως η χαρά και η ικανοποίηση έρχεται με την επίτευξη των στόχων μας με αποτέλεσμα να αναβάλλουμε και να στερούμε την προσωπική μας ευτυχία.
Περιμένοντας την τέλεια δουλειά, τον τέλειο σύντροφο ή οτιδήποτε άλλο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να παρακολουθούμε τη ζωή μας να φεύγει χωρίς να τη ζούμε, χωρίς να την απολαμβάνουμε. Οι διδασκαλίες του Βούδα, ωστόσο, προσφέρουν έναν «οδικό χάρτη» για να βρούμε αυτή την ηρεμία μέσα μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Βούδας ήταν πολύ σοφός. Δεν ήταν μόνο για τη φώτιση, άφησε πίσω του βαθιές διδασκαλίες που μπορούν να μας καθοδηγήσουν στην καθημερινότητά μας. Ακολουθούν οι 9 βασικές διδασκαλίες του προς την εσωτερική ειρήνη.
1. Αποδοχή της πραγματικότητας
Ένα κύριο θέμα στις διδασκαλίες του Βούδα είναι η αποδοχή αυτού που είναι πραγματικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγωνιστούμε για καλύτερες συνθήκες ή να αλλάξουμε ό,τι μπορούμε. Μάλλον, πρόκειται για την κατανόηση ότι η ζωή είναι γεμάτη με αβεβαιότητα, αλλαγές και ατέλειες. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για σωματικό ή συναισθηματικό πόνο. Είναι επίσης η λεπτή δυσαρέσκεια που προέρχεται από τη ζωή που δεν είναι όπως θέλουμε να είναι. Το κλειδί για την εύρεση εσωτερικής ειρήνης , σύμφωνα με τον Βούδα, δεν είναι να προσπαθείς να κάνεις τη ζωή τέλεια. Αντίθετα, είναι η αποδοχή ότι η ζωή είναι όπως είναι – με όλα τα σκαμπανεβάσματα και τα κάτω της, και βρίσκοντας γαλήνη σε αυτή την αποδοχή. Tο να μάθεις να αποδέχεσαι την πραγματικότητα χωρίς αντίσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθιά αίσθηση εσωτερικής γαλήνης.
2. Ζώντας στο παρόν
Ο Βούδας έδωσε μεγάλη έμφαση στη σημασία του να είσαι προσεκτικός και πλήρως παρών τη στιγμή. Ξεκίνησε με απλά βήματα, όπως να δοκιμάζεις αληθινά τον πρωινό σου καφέ αντί να τον καταβροχθίζεις ή να απολαμβάνεις τους ήχους της φύσης στις βόλτες μου αντί να βάζω τα ακουστικά σου στα αυτιά. Εστιάζοντας απλώς στο εδώ και τώρα, θα βρεις μια αίσθηση γαλήνης και ικανοποίησης που σου λείπει εδώ και καιρό.
3. Η δύναμη της συμπόνιας
Η συμπόνια είναι ένα κεντρικό δόγμα στις διδασκαλίες του Βούδα. Πηγαίνει πέρα από την απλή συμπάθεια, περιλαμβάνει μια γνήσια κατανόηση του πόνου των άλλων και μια ειλικρινή επιθυμία να απαλύνουν τα βάσανά τους. Πίστευε ότι καλλιεργώντας τη συμπόνια, όχι μόνο βοηθάμε τους άλλους, αλλά καλλιεργούμε επίσης την εσωτερική γαλήνη μέσα μας.
4. Η σημασία της εγκατάλειψης
Μια από τις πιο ισχυρές διδασκαλίες του Βούδα είναι για την τέχνη του να αφήνεσαι. Τόνισε ότι η προσκόλληση σε ανθρώπους, πράγματα ή αποτελέσματα είναι μια σημαντική πηγή ταλαιπωρίας. Το θέμα είναι ότι η ζωή είναι παροδική. Οι άνθρωποι αλλάζουν, τα πράγματα σπάνε και τα αποτελέσματα είναι συχνά εκτός ελέγχου μας. Όταν προσκολλούμαστε στον τρόπο που θέλουμε να είναι τα πράγματα, προετοιμαζόμαστε για απογοήτευση και πόνο. Η πρακτική να αφήνουμε να φύγουμε δεν σημαίνει ότι δεν νοιαζόμαστε για ανθρώπους ή πράγματα. Σημαίνει να καταλάβουμε ότι το να προσκολληθούμε σε αυτά δεν μας εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα.
5. Ο δρόμος του μέτρου
Στον σύγχρονο κόσμο μας, όπου η υπερβολή φαίνεται συχνά να είναι ο κανόνας, αυτή η διδασκαλία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βομβαρδιζόμαστε διαρκώς με μηνύματα ότι το περισσότερο είναι καλύτερο, είτε πρόκειται για υλικά αγαθά, είτε για εργασία ή ακόμα και για ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Αλλά ο Βούδας δίδαξε ότι η αληθινή ειρήνη προέρχεται από την ισορροπία και το μέτρο. Έχει να κάνει με την κατανόηση των αναγκών μας και την ικανοποίησή τους χωρίς να φτάσουμε στα άκρα. Αντί να ταλαντεύεσαι ανάμεσα στα άκρα, σκέψου τη μέση διαδρομή. Είτε περιλαμβάνει την εναρμόνιση της εργασίας και της ανάπαυσης είτε την υιοθέτηση του μέτρου στην απόλαυση, αυτή η ισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ήρεμη και ικανοποιητική ζωή.
Διάβασε επίσης: Ψυχική υγεία: Οι ειδικοί μας διδάσκουν να βάζουμε τα όριά μας, στο γραφείο και στο σπίτι
6. Η πρακτική της συγχώρεσης
Οι διδασκαλίες του Βούδα υπογραμμίζουν συχνά τη σημασία της συγχώρεσης. Πίστευε ότι το να κρατάς τον θυμό και την αγανάκτηση είναι σαν να κρατάς ένα αναμμένο κάρβουνο για να το πετάξεις σε κάποιον άλλο, όμως τελικά εσύ είσαι που καίγεσαι. Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τον πόνο που έρχεται με το να κρύβουμε μνησικακία και αγανάκτηση. Βαραίνει τις καρδιές μας, στερώντας μας την ειρήνη και τη χαρά. Η συγχώρεση, ωστόσο, μπορεί να ελαφρύνει αυτό το βάρος. Η απελευθέρωση του εαυτού μας από τη σύλληψη της αγανάκτησης δεν συνεπάγεται να ξεχάσουμε τι συνέβη ή να ισχυριστούμε ότι ήταν εντάξει. Αντίθετα, περιλαμβάνει την απελευθέρωση από το κράτημα που έχει επάνω μας η αγανάκτηση. Η συγχώρεση μπορεί να είναι ένα ταξίδι και δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι ένα ταξίδι που αξίζει. Γιατί στο τέλος του, θα βρούμε όχι μόνο ειρήνη, αλλά και ελευθερία.
7. Αγκαλιάζοντας την παροδικότητα
Η παροδικότητα είναι μια βασική έννοια στις διδασκαλίες του Βούδα. Τίποτα στη ζωή δεν είναι μόνιμο – ούτε οι καλές στιγμές, ούτε οι κακές στιγμές. Όλα αλλάζουν συνεχώς.
8. Καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης
Η ευγνωμοσύνη είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στις διδασκαλίες του Βούδα. Τόνισε τη σημασία του να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε αυτά που έχουμε, αντί να κυνηγάμε συνεχώς αυτά που δεν έχουμε. Σε έναν κόσμο που συχνά επικεντρώνεται στην έλλειψη, η άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αλλάξουμε την προοπτική μας. Μας ενθαρρύνει να επικεντρωθούμε στην αφθονία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να καλλιεργήσει μια αίσθηση ικανοποίησης και ειρήνης. Αφιέρωσε μια στιγμή κάθε μέρα για να εκτιμήσεις αυτό που έχεις. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η ζεστασιά του ήλιου στο πρόσωπό σου, ένα νόστιμο γεύμα ή η αγάπη ενός καλού φίλου. Καλλιεργώντας την ευγνωμοσύνη, μπορούμε να προσκαλέσουμε περισσότερη ειρήνη και χαρά στη ζωή μας.
9. Το ταξίδι είναι μέσα μας
Ίσως η πιο βαθιά από τις διδασκαλίες του Βούδα είναι ότι το ταξίδι προς την ειρήνη είναι ένα εσωτερικό. Δίδαξε ότι κουβαλάμε μέσα μας όλα όσα χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε την ειρήνη και την ευτυχία. Συχνά ψάχνουμε έξω από τον εαυτό μας για ειρήνη – σε επιτεύγματα, υπάρχοντα ή άλλους ανθρώπους. Αλλά ο Βούδας ισχυρίστηκε ότι η πραγματική ειρήνη προέρχεται από μέσα. Εξερεύνησε τον εσωτερικό σου κόσμο. Κατανόησε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου. Σε αυτή την εξερεύνηση και την κατανόηση θα βρεις το μονοπάτι προς την αληθινή εσωτερική γαλήνη.
Διάβασε επίσης: Γιατί η ανεκτικότητα μας επιτρέπει να ζούμε καλύτερα
Η εσωτερική γαλήνη δεν είναι προορισμός, αλλά ταξίδι, όπως αναφέρει το Hack Spirit. Δεν είναι κάτι που το βρίσκουμε έξω από εμάς, αλλά μέσα μας. Αυτές οι διδασκαλίες δεν υπόσχονται μια εν μία νυκτί μεταμόρφωση. Δεν είναι γρήγορες επιδιορθώσεις ή μαγικά ξόρκια για άμεση γαλήνη. Αντίθετα, προσφέρουν ένα μονοπάτι – έναν τρόπο ζωής που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πιο ειρηνική ύπαρξη. Κάθε διδασκαλία παρουσιάζει μια ευκαιρία να καλλιεργηθεί η εσωτερική γαλήνη. Άφησε το να σε καθοδηγήσει στις πράξεις και τις επιλογές σου.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|