Εργάζεσαι από το σπίτι σου; 5 «κόλπα» για να οργανώσεις το χώρο και το μυαλό σου
Πώς να δημιουργήσεις μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στο σπίτι σου.
Μετά την Covid εποχή πολλές από εμάς εργαζόμαστε από το σπίτι μας και τα όρια εργασίας και οικογενειακής ζωής μπερδεύονται. Αν εργάζεσαι λοιπόν από το σπίτι είναι πολύ σημαντικό να θέσεις σαφή όρια στον χώρο σου για μια θετική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ακόμη και το πώς τακτοποιείς το σπίτι σου και ρυθμίζεις την καθημερινή σου ρουτίνα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς ευεξίας. Αν όμως οργανωθείς σωστά θα θέσεις σαφή όρια κι έτσι θα δημιουργήσεις ένα υγιές περιβάλλον στη ζωή σου.
5 κόλπα για να οργανώσεις το χώρο και το μυαλό σου
1. Θέσε «φυσικά» όρια στο σπίτι σου
«Όπου είναι δυνατόν, είναι πάντα καλύτερο να δημιουργείτε καθαρούς, ξεχωριστούς χώρους τόσο για εργασία όσο και για χαλάρωση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα γραφείο στο σπίτι όπου ασχολείστε με οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δουλειά και να αφήσετε το υπόλοιπο σπίτι σας για καθαρή χαλάρωση και καθημερινές εργασίες», λέει ο Cody Brown, συνιδιοκτήτης και σχεδιαστής στο Bridges Brown Interiors. Αυτό βοηθά στη δημιουργία νοητικών ορίων μεταξύ εργασίας και αναψυχής, εξηγεί.
2. Κλείσε τις ηλεκτρονικές συσκευές
Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείς την τεχνολογία είναι επίσης σημαντικός – ειδικά όταν τα email εργασίας εισέρχονται σε προσωπικά τηλέφωνα ή οι φορητοί υπολογιστές γίνονται πολυλειτουργικοί. Η Dr. Deborah Gilmam, ψυχολόγος και ιδιοκτήτρια της Fox Chapel Psychological Services, είναι κάτοχος της δημιουργίας αυτών των τεχνολογικών ορίων και αναφέρει: «Όταν τελειώσουν οι ώρες εργασίας σας, απενεργοποιήστε τις συσκευές που σχετίζονται με την εργασία ή τουλάχιστον κάντε σίγαση των ειδοποιήσεων. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν είστε συνεχώς δεμένοι στη δουλειά, επιτρέποντάς σας να αποσυνδεθείτε πλήρως και να επαναφορτιστείτε κατά τη διάρκεια του χρόνου χαλάρωσης».
3. Μην εργάζεσαι στο κρεβάτι
«Όσο δελεαστικό κι αν είναι, είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγετε να εργάζεστε στο κρεβάτι εκείνες τις μέρες που δεν είστε στο γραφείο», προτρέπει ο Brown. «Τα υπνοδωμάτια πρέπει να συνδέονται μόνο με χαλάρωση και ύπνο και δεν είναι σχεδιασμένα για παραγωγικότητα», προειδοποιεί. «Η χρήση αυτού του χώρου για εργασία θολώνει τα όρια μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σας ζωής, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα επαγγελματικής εξουθένωσης και έλλειψης διαχωρισμού μεταξύ εργασίας και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων».
4. Προετοιμάσου για κάθε εργάσιμη μέρα
«Όταν εργάζεστε στο σπίτι, η ανάγκη σας για να ντυθείτε μπορεί να ξεφύγει», λέει στο Homes and Gardens η Caitlin Spears trainer υγείας και διατροφής και ιδρυτής του Complete by Caitlin, και συνιστά να οργανώσεις την πρωινή σου ρουτίνα για να συμπεριλάβεις μικρά τελετουργικά αυτοεξυπηρέτησης που θα σε προετοιμάσουν για την ημέρα και θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ρουτίνας εργασίας σου. «Κάτι που μου αρέσει να κάνω και με έκανε πρόσφατα πιο κίνητρο να δουλέψω στο σπίτι είναι η «ετοιμασία». Αυτό μπορεί να φαίνεται διαφορετικό για τον καθένα, αλλά για μένα, αυτό σημαίνει να βάλω κάτι χαριτωμένο και άνετο και να εφαρμόσω μια μικρή ποσότητα μακιγιάζ που με κάνει να νιώθω όμορφη», μοιράζεται η Caitlin.
5. Κάνε ένα τελετουργικό για το τέλος της εργασίας σου
«Ακριβώς όπως ετοιμάζεστε για την εργάσιμη ημέρα, θα πρέπει να εξασκηθείτε στο να τελειώνετε την εργάσιμη ημέρα και να απομακρυνθείτε εντελώς από το άγχος της επαγγελματικής σας ζωής», συνεχίζει η Dr. Gilman.
Διάβασε επίσης: Τα 9 πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την αλλαγή εργασίας
«Αναπτύξτε τελετουργίες στη μετάβαση μεταξύ εργασίας και χαλάρωσης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν σύντομο περίπατο, μια άσκηση επίγνωσης ή μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που σας βοηθά να αλλάζετε διανοητικά ταχύτητα και να αφήνετε πίσω το άγχος που σχετίζεται με την εργασία καθώς μπαίνετε στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιό σας. Θα μπορούσατε επίσης να προσομοιώσετε μια “μετακίνηση” κάνοντας μια μικρή βόλτα στη γειτονιά σας πριν και μετά τη δουλειά. Αυτό σας βοηθάει να διαχωρίσετε νοητικά τον επαγγελματικό και τον προσωπικό σας χώρο, παρέχοντας μια μεταβατική περίοδο για να αφήσετε πίσω σας την εργασία ».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|