Η ερώτηση που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να τερματίσει κάθε διαφωνία
Σε κάθε σχέση υπάρχουν διαφωνίες υπάρχει όμως μία ερώτηση που μπορεί να βάλει τέλος σε κάθε καυγά και θα κάνει τεράστια διαφορά στις σχέση σου.
Σε μια οποιαδήποτε σχέση, ειδικά σε μια μακροχρόνια, οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες. Είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται μικροκαβγάδες για το ποιανού είναι η σειρά να ξεφορτώσει το πλυντήριο πιάτων ή να βγάλει τα σκουπίδια. Εκεί που οι διαφωνίες γίνονται πρόβλημα, ωστόσο, είναι όταν συνεχίζετε να τσακώνεστε για το ίδιο πράγμα.
Αν δεν τα πας καλά με κάποιον που αγαπάς και θέλεις να μάθεις πώς να είσαι ευτυχισμένη, υπάρχει μια απλή αλλά ισχυρή ερώτηση που μπορείς να κάνεις και η οποία υπόσχεται να τερματίσει σχεδόν κάθε διαφωνία. Το θέμα είναι ότι αυτή η ερώτηση δεν είναι για όλους. Μερικοί άνθρωποι απλώς δεν είναι έτοιμοι για ένα τόσο ισχυρό εργαλείο.
Κάθε άτομο σε αυτό τον κόσμο έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως δάσκαλος μας. Μερικές φορές θα μας διδάξουν πράγματα που εκτιμάμε και θέλουμε να μάθουμε. Ίσως πρόκειται για μια δεξιότητα που θα γίνει η καριέρα ή το χόμπι σου και στην πορεία θα γίνει μεγάλο μέρος της ταυτότητάς σου. Ίσως είναι ένα μέλος της οικογένειας ή ένας σύντροφος που σου δίδαξε όμορφα πράγματα όπως η άνευ όρων αγάπη, η αποδοχή ή η συγχώρεση. Ωστόσο, μερικές φορές «ο δάσκαλος» έρχεται να σε διδάξει κάτι άλλο. Έρχεται για να σου διδάξει τα πράγματα που ίσως δεν ήθελες να μάθεις.
Ίσως είναι ο πρώην που σε απάτησε και σε εγκατέλειψε. Ίσως είναι ο συνάδελφος ή το αφεντικό που σε τρελαίνει. Ίσως είναι ακόμη και ο τωρινός σου σύντροφος που ξέρει πολύ καλά πώς να ενεργοποιεί τα κουμπιά σου. Όποιος κι αν είναι, η όλη δυναμική της κατάστασης αλλάζει βαθιά και για πάντα τη στιγμή που θα τον δεις όχι ως τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή σου, αλλά αντίθετα ως «τον μεγαλύτερο δάσκαλό σου».
Γιατί αυτοί που μας ενοχλούν είναι «ο μεγαλύτερος δάσκαλός μας»
Ο λόγος είναι στην πραγματικότητα πολύ απλός. Η δουλειά ενός ανταγωνιστή είναι να σε ανταγωνιστεί κυριολεκτικά, δεν έχει κανέναν άλλο ρόλο πέρα από αυτό. Από την άλλη πλευρά, ένας δάσκαλος έχει έρθει για να διδάξει ένα μάθημα, και όταν μάθεις το μάθημα, μπορείς να «αποφοιτήσεις». Μόλις περάσεις το μάθημα, δεν χρειάζεται να επιστρέψεις ποτέ ξανά και μπορείς να προχωρήσεις σε μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκείνοι που χάνουν το μάθημα ή δεν κατανοούν την κρίσιμη μάθηση αναγκάζονται να επαναλάβουν το μάθημα ξανά και ξανά μέχρι να το «πάρουν».
Εδώ είναι η κρίσιμη διάκριση: δεν μπορείς απλώς να εγκαταλείψεις το «μάθημα». Η δουλειά σου εδώ είναι να καταλάβεις και να «πάρεις» το μάθημα. Ακόμα κι αν χωρίσεις με τον άλλον, παραιτηθείς από τη δουλειά ή εγκαταλείψεις το όνειρο για πάντα, πάλι θα αναγκαστείς να επαναλάβεις το μάθημα.
Απλώς θα συμβεί με τη μορφή κάποιου άλλου που θα πυροδοτήσει τις ίδιες ακριβώς ανεπίλυτες πληγές που ο προηγούμενος «δάσκαλος» προσπάθησε να σε βοηθήσει να θεραπεύσεις, αλλά εσύ αποχώρησες χωρίς να πάρεις το μάθημα, επειδή μπορεί να ήσουν πολύ απασχολημένη με το να κατηγορείς τον «δάσκαλό» σου. Μπορείς να φύγεις από ανθρώπους και καταστάσεις όπου σου φέρονται άσχημα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι παίρνεις εσύ μαζί σου.
Αν δεν έχεις πάρει ακόμα το μάθημα, οι πιθανότητες είναι απίστευτα υψηλές ότι θα επαναλάβεις την κατάσταση με ένα εντελώς νέο υποστηρικτικό κύκλο ανθρώπων γύρω σου. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που φαίνεται να παίρνει τα ίδια μαθήματα ξανά και ξανά ως αποτέλεσμα παλαιών επιλογών. Το ενδιαφέρον είναι το πόσο εύκολο είναι να το δούμε όταν πρόκειται για κάποιον άλλο αντί για εμάς.
Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις από ορισμένα μαθήματα που χρειάζεσαι, θα προτείναμε αντί να αποφεύγεις τα μαθήματα, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να σκεφτείς πραγματικά να αναρωτηθείς ποιο είναι το μάθημα που πρέπει να πάρεις. Μία από τις απολύτως καλύτερες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι «ποιο ακριβώς είναι το μάθημα εδώ;».
Αυτή η ερώτηση θα αλλάξει κυριολεκτικά τη ζωή σου, αν την κάνεις με συνέπεια και αρκετά συχνά
Υπάρχει μια έννοια που συχνά οδηγεί σε τεράστιες, καθοριστικές για τη ζωή μας ανακαλύψεις. Ονομάζεται Ιμάγκο, που είναι ένας άλλος όρος για μια μήτρα ή ένα καλούπι. Πώς λειτουργεί: όλοι γεννιόμαστε τέλειοι και ακέραιοι, στη συνέχεια μεγαλώνουμε από ατελείς, πληγωμένους ανθρώπους που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με ό,τι έχουν τη δεδομένη στιγμή. Το αποτέλεσμα είναι ότι συνήθως παίρνουμε αυτές τις ίδιες πληγές με την πάροδο του χρόνου και ο σκοπός μας εδώ είναι να ανακαλύψουμε και να θεραπεύσουμε αυτές τις πληγές για πάντα.
Πώς το κάνουμε αυτό; Το κύριο όχημα για να το κάνουμε αυτό είναι η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους εκτός της οικογενειακής μας μονάδας που πυροδοτούν τις ίδιες πληγές. Όσοι αγνοούν ή δεν γνωρίζουν την Ιμάγκο τείνουν να αγωνίζονται στη ζωή.Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ένα άτομο είχε έναν γονέα που ήταν υπερκριτικός και φαινομενικά αδύνατο να τον ευχαριστήσει. Τυπικά, το άτομο αυτό θα ακολουθούσε έναν από τους δύο πρωταρχικούς δρόμους. Είτε θα γίνει το ίδιο επικριτικός – ή πληγωμένος – με τον γονέα από τον οποίο «διαμόρφωσε» τον εαυτό του, είτε θα έχει τόσο πολύ πόνο, που θα γίνει το ακριβώς αντίθετο.
Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται καλύτερο στην επιφάνεια, το γεγονός είναι ότι αν είσαι τόσο πληγωμένη από την κριτική του παρελθόντος που δεν μπορείς να δώσεις σημαντικά, εποικοδομητικά και υποστηρικτικά σχόλια σε κάποιον άλλο, αυτό είναι μια πληγή άλλου είδους.
Αυτό μας φέρνει στην ερώτηση:
Όταν καταλάβεις πώς λειτουργεί το Ιμάγκο, μπορείς επιτέλους να αφήσεις τις ιστορίες σου για το πώς οι άλλοι άνθρωποι σε κακομεταχειρίστηκαν στο παρελθόν. Η ζωή σου δεν γίνεται πλέον μια αναζήτηση για κακοποιούς πραγματικούς ή φανταστικούς. Αυτό είναι που κυριολεκτικά σε κρατάει κολλημένη και σε κάνει να βρίσκεσαι σε έναν φαύλο κύκλο για μια ζωή.
Ξέρεις ότι κάθε άτομο που σε προκαλεί έχει έρθει στην πραγματικότητα για να σε εξυπηρετήσει με κάποιο τρόπο η μόνη σου δουλειά είναι να καταλάβεις πώς ακριβώς. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να φοβάσαι την πρόκληση μπορείς να την περιμένεις με ανυπομονησία. Ίσως ακόμα και να ενθουσιάζεσαι με αυτήν, επειδή ξέρεις ότι μπορεί να φέρει μόνο καλά πράγματα, όπως η θεραπεία. Η ερώτηση που θα ανοίξει τα πράγματα είναι: «Ποιος είναι ο ρόλος μου σε αυτό;». Ο λόγος που η ερώτηση είναι τόσο μεταμορφωτική είναι ότι σε ωθεί αμέσως από τη λειτουργία του θύματος στη λειτουργία επίλυσης προβλημάτων.
Σε απομακρύνει από το να κατηγορείς τους άλλους και η δική σου αυτοκριτική στην πραγματικότητα αναγκάζει τα άλλα μέρη να κάνουν ένα βήμα πίσω και να επανεξετάσουν τη δική τους θέση στη σύγκρουση. Διαμορφώνει μια συναισθηματική κατάσταση σε αναλυτική και προϋποθέτει ότι υπάρχει μια απάντηση. Τώρα που ξέρεις ότι η κατάσταση έχει έρθει για να σε βοηθήσει – όσο άβολα κι αν νιώθεις τη στιγμή εκείνη – γίνεται απείρως ευκολότερο να πάρεις μια βαθιά ανάσα, να κάνεις ένα βήμα πίσω και να επανεκτιμήσεις την κατάσταση με πιο καθαρό μυαλό και εκεί είναι που επιλύονται οι διαφωνίες.
Διάβασε επίσης:
Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών; Μια έρευνα δίνει επιτέλους την απάντηση
πορούν οι άνδρες και οι γυναίκες να είναι φίλοι; Μόνο απλοί φίλοι – χωρίς δεσμεύσεις; Χωρίς ρομαντικά συναισθήματα; Χωρίς συγκρουσιακά, «θα έπρεπε»; ή «δεν θα έπρεπε»; συναισθήματα; Αυτό το ερώτημα είναι ένα πανάρχαιο ερώτημα που, όπως φαίνεται, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν τις προσωπικές τους απόψεις και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να κάνει μια συζήτηση επί του θέματος χωρίς να αναφερθεί κάπου εκεί μέσα στο κλασικό έργο των τελών της δεκαετίας του ’80, «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι».
Ωστόσο, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο. Αυτό το ερώτημα δεν είναι πλέον τόσο βαθιά φιλοσοφικό όσο ήταν κάποτε, αν σκεφτεί κανείς πώς έχει εξελιχθεί η κοινωνία μας σε ορισμένα σημεία -ενώ έχει αρκετό δρόμο να διανύσει-, θα πρέπει να υπάρχει μέσα στη συγκεκριμένη συνείδηση της σύγχρονης κοινωνίας ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι «απλώς φίλοι» πλέον, έτσι δεν είναι.
Μπορούν οι άνδρες και οι γυναίκες να είναι φίλοι;
Μπορώ να σας δώσω την απάντηση αυτή τη στιγμή: Ναι. Αδιαμφισβήτητα, με σαφήνεια και καλές προθέσεις, ναι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι φίλοι, χωρίς να συμβαίνει καμία απολύτως επιπλοκή. Και είναι πραγματικά αντιαισθητικό για την κοινωνία να προσποιείται το αντίθετο.
Δες εδώ αν υπάρχει φιλία ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|