Κράτα ένα ημερολόγιo ευγνωμοσύνης- Αυτά είναι τα οφέλη που συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι
Ο συνδυασμός της συνήθειας του ημερολογίου με την άσκηση ευγνωμοσύνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα οφέλη και των δύο πρακτικών για την υγεία μας.
Αν δεν έχεις κρατήσει ποτέ στη ζωή σου ημερολόγιο, δεν ξέρεις τι χάνεις! Από τα παιδικά χρόνια αλλά και κυρίως όταν μεγαλώνουμε και βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς, ένα ημερολόγιο είναι το μεγάλο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Κάποιοι κρατούν ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, το οποίο όπως λένε και οι ψυχολόγοι, είναι το μυστικό για να είμαστε φίλοι με τον εαυτό μας και να τον κοιτάμε κατάματα στον καθρέφτη. Οι σκέψεις, τα λόγια, τα συναισθήματα, μέσα από μια κόλλα χαρτί γίνονται πιο ξεκάθαρα, πιο ουσιαστικά και η ψυχή μας γαληνεύει.
Πολλοί λένε πως όσο περισσότερο γράφεις, τόσο καλύτερα νιώθεις, και έτσι οι λέξεις συνεχίζουν να ρέουν γρήγορα και αυθόρμητα από το στυλό στο χαρτί, μέχρι που γίνονται μια μακρά λίστα με αυτά που αγαπάς στη ζωή, από το φωτεινό σου διαμέρισμα μέχρι τον αξιολάτρευτο σκύλο σου. Όταν δε σταματάς το γράψιμο, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ανανεωμένη νιώθεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να αφιερώνεις χρόνο για να εξασκείς τακτικά την ευγνωμοσύνη σου, ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε καλά, μπορεί να κάνει περισσότερα από το να σου φτιάξει τη διάθεσή. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ενασχόληση με μια καθημερινή πρακτική, όπως η τήρηση ημερολογίου ευγνωμοσύνης, βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, στην ανακούφιση από το άγχος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και στην ανακούφιση του σωματικού πόνου. Και, μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή μας και τη γενική μας ευτυχία.
Γιατί να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη
Όλοι μπορούμε περιστασιακά να πέσουμε θύματα ανησυχιών και φόβων, αλλά δεν φταίμε αποκλειστικά εμείς: είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί ο εγκέφαλός μας. «Το πιο πρωτόγονο μέρος αυτού του οργάνου, η αμυγδαλή, είναι προγραμματισμένο να εντοπίζει πιθανούς κινδύνους, απειλές και χειρότερα σενάρια προκειμένου να μας κρατήσει ασφαλείς », εξηγεί η Catherine Kupillas στη Vogue.it, ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στην ενσυνειδητότητα. «Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης εξουδετερώνει αυτή την ασυνείδητη αμυντική διαδικασία του εγκεφάλου, που συνήθως ονομάζεται “αρνητική προκατάληψη” (κυριολεκτικά, «κλίση προς την αρνητικότητα»), αναπροσανατολίζοντάς την συνειδητά προς την παρούσα στιγμή». Η ζωή μας μπορεί να μας βοηθήσει να θυμόμαστε ότι τα περισσότερα από τα πράγματα για τα οποία ανησυχούμε δεν είναι αληθινά. «Η πρακτική της ευγνωμοσύνης είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την ενστικτώδη τάση μας προς τον αρνητισμό», εξηγεί ο Kupillas.
Διάβασε επίσης: 8 πράγματα που κάνουν τη διαφορά στη ζωή σου αν τα προσθέσεις στην καθημερινότητά σου
Η Ενωση ειναι ΔΥΝΑΜΗ
«Ακριβώς όπως η πρακτική της ευγνωμοσύνης, το ημερολόγιο προσφέρει ψυχικά, συναισθηματικά και φυσιολογικά οφέλη», εξηγεί η Laura Rubin , ιδρύτρια της μάρκας δημιουργικής ευεξίας Allswell. Η τήρηση ημερολογίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης, γιατί μας επιτρέπει να κάνουμε απολογισμό της κατάστασης, να αναλογιστούμε και να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Είναι σαν μια αυτοκατευθυνόμενη θεραπευτική συνεδρία και μια δημιουργική διέξοδος που συμβαίνει ταυτόχρονα. Για αυτόν τον λόγο, η Rubin υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός της συνήθειας του ημερολογίου με την άσκηση ευγνωμοσύνης «υπερδύναμης» μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και των δύο πρακτικών όσον αφορά την ψυχική υγεία.
Πώς να εντάξεις αυτή τη συνήθεια στην καθημερινότητά σου
Μία από τις πιο ελκυστικές πτυχές της τήρησης ημερολογίου ευγνωμοσύνης είναι ότι είναι μια εντελώς προσαρμόσιμη πρακτική. Ο μόνος πραγματικός κανόνας είναι να τον ακολουθείς με συνέπεια. Η Kupillas συνιστά να συμπεριληφθεί η πρακτική του ημερολογίου ευγνωμοσύνης σε ένα άλλο καθημερινό τελετουργικό. «Οι περισσότεροι επωφελούνται από τη λεγόμενη πρακτική του “συνήθειας στοίβαξης”, που συνίσταται στην οικοδόμηση νέων συνηθειών σε σχέση με προϋπάρχουσες», εξηγεί η Kupillas. «Κάθε μέρα, για παράδειγμα, αφού πίνετε τον πρωινό σας καφέ ή αμέσως πριν κοιμηθείτε, θα μπορούσατε να αναφέρετε 10 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες ».
Όσον αφορά τη συχνότητα, η Rubin δηλώνει ότι, ιδανικά, η πρακτική θα πρέπει να ακολουθείται σε καθημερινή βάση, αλλά διευκρινίζει ότι η αποτυχία συμπλήρωσης του ημερολογίου δεν πρέπει να δημιουργεί αισθήματα ενοχής. Η μέθοδος « 4 x 4 x 4 » μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις: « Γράψε για 4 λεπτά 4 φορές την εβδομάδα και συνεχίστε για 4 συνεχόμενες εβδομάδες », συμβουλεύει. Και αν χάσεις τη συνήθεια, δεν πρέπει να αποθαρρύνεσαι.
Απόφυγε τις επαναλήψεις
Όπως τα περισσότερα πράγματα που κάνεις κάθε μέρα, υπάρχει ο κίνδυνος η τήρηση ημερολογίου ευγνωμοσύνης να καταλήξει, με την πάροδο του χρόνου, να γίνει επαναλαμβανόμενη άσκηση. Η Rubin συνιστά να έχεις μια λίστα με συμβουλές για να τις αναφέρεις όποτε αισθάνεσαι κολλημένη. Συνιστά επίσης να δημιουργήσεις μια λίστα με τους «συνήθεις υπόπτους» ή πράγματα για τα οποία είσαι πάντα ευγνώμων, όπως οι γονείς σου ή το κατοικίδιό σου, για να μην τα επαναλαμβάνεις ατελείωτα. «Εντάξει, είσαι επίσημα, βαθιά ευγνώμων για όλα αυτά τα πράγματα», λέει η Rubin. «Αλλά τώρα είναι ώρα να προχωρήσετε και να εντοπίσετε άλλες πτυχές της ζωής σας για τις οποίες θα πρέπει να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Εδώ βρίσκεται η πραγματική μαγεία».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|