Πώς να αλλάξεις τη γνώμη κάποιου ακόμη κι αν διαφωνεί μαζί σου
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι όταν μαλώνουμε, πρώτα πρέπει να συμφωνήσετε για το πρόβλημα. Στη συνέχεια, μπορείτε να συζητήσετε τη λύση.
Πρόσφατη έρευνα προτείνει ότι αντί να εμπλακείτε σε διαμάχη, ζητήστε από τους ανθρώπους να μιλήσουν για τις αξίες τους.
Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν μιλήσει και όμως
Πώς αλλάζεις γνώμη κάποιου; Σε αυτήν την πολωμένη εποχή, η πρώτη σας αντίδραση μπορεί να είναι κατανοητό
“δεν το κάνεις.” Ειδικά για τα ατελείωτα διαφωνημένα ζητήματα της εποχής, ειδικά για πολιτικά ζητήματα, ή οτιδήποτε μπορεί να γίνει πολιτικό (γνωστός και ως τα πάντα), φαίνεται ότι ο κόσμος είναι πιο έτοιμος από ποτέ. Και πιο θυμωμένος μαζί τους από ποτέ. Πώς μπορούμε να σκεφτούμε να τους φέρουμε από το σκοτάδι στο φως; Η σύγχρονη έρευνα του εγκεφάλου μας δείχνει έναν τρόπο να κάνουμε αυτό το δύσκολο έργο πιο εύκολο. Πρώτα όμως, ένα νεύμα στους αρχαίους Έλληνες.
Οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν κάτι για τα κατορθώματα της επιχειρηματολογίας. Ως απάντηση σε μια κοινωνία των διαφορών που της άρεσε να διαφωνεί για καθημερινά ζητήματα που θα αναγνωρίζαμε εύκολα σήμερα, όπως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ανταγωνιστικών ιδιοκτητών γης, ανέπτυξαν τα πρώτα δικαστήρια και τους πρώτους συνηγόρους, και ως εκ τούτου τις πρώτες γνώσεις για τις αμφισβητήσεις. Η ιδέα τους ήταν ότι η πειστική πράξη έκανε δύο βήματα. Πρώτα, έπρεπε να συμφων
Οι Έλληνες είχαν ακόμη και ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο, μια δομή προβλημάτων-λύσεων 2.0, αν θέλετε, για ιδιαίτερα ακανθώδη προβλήματα. Αυτό το μοντέλο ήταν γνωστό ως μέθοδος υπολειμμάτων. Είναι ένα ελαφρώς συγκεχυμένο όνομα για μια κομψή εξέλιξη. Σε αυτή την περίπτωση, το υπόλειμμα είναι το σημαντικό μέρος. Πρώτον, μιλάς για την αντίθετη άποψη (ή πολλές αν υπάρχουν περισσότερες από μία). Αντιπροσωπεύετε εν συντομία αυτό το άλλο επιχείρημα και μετά μιλάτε για ένα ή δύο από τα προβλήματα με αυτήν την άλλη θέση. Το κλειδί είναι να παρουσιαστεί δίκαια αυτό το αντίθετο επιχείρημα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο – δοκιμάστε το. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να στριμώχνεται, λογικά μιλώντας, όταν πρέπει να διαφωνήσετε για κάτι με το οποίο διαφωνείτε με πάθος. Αλλά είναι υπέροχη πρακτική και καλή για τον εγκέφαλο, οπότε προχωρήστε ούτως ή άλλως.
Μόλις παρουσιάσετε την αντίθετη άποψη ή απόψεις και δώσετε έναν ή δύο λόγους ότι μπορεί να μην είναι ορθές θέσεις, τότε παρουσιάζετε το POV σας. Και το αφήνεις όρθιο. Καμία αντίκρουση. Το αποτέλεσμα είναι να φαίνεστε δίκαιοι με τις άλλες θέσεις και να είστε απαθείς για τις δικές σας. Θα διαπιστώσετε ότι εκτονώνει ένα μεγάλο μέρος της έντασης που συνήθως περιβάλλει αυτές τις συζητήσεις.
Κι όμως, ακόμη και η σοφία των αρχαίων Ελλήνων δεν είναι πάντα αρκετή για να φέρει το γλυκό φως της λογικής σε έναν κόσμο σκοτεινό και διχασμένο. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε ένα τρίτο βήμα, που αποκαλύφθηκε από τη σύγχρονη έρευνα και έγινε πριν από τα άλλα δύο. Αυτό το βήμα, μάλλον εκπληκτικά, κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται καλύτερα όταν μαλώνουν.
Ετσι δουλεύει. Αντί να πηδήξετε κατευθείαν στο επιχείρημα, ζητάτε από τους ανθρώπους να μιλήσουν για τις αξίες τους. Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Μπορείτε απλώς να τους προσφέρετε μια λίστα με καλά πράγματα, όπως οικογένεια, ειλικρίνεια, οικονομία, υπακοή στο νόμο, να βοηθάτε τους γείτονές σας και να θυμάστε να ψηφίσετε, και στη συνέχεια να τους ζητήσετε να τα βάλουν σε σειρά από το πιο σημαντικό στο λιγότερο.
Αυτό είναι. Βάλτε τα να σκεφτούν τις αξίες τους και οι τίγρεις της επιχειρηματολογίας γίνονται γατάκια, λίγο πολύ. Προφανώς, οι άνθρωποι που έχουν μιλήσει και έχουν σκεφτεί τις αξίες τους αισθάνονται συγκεντρωμένοι και ακουσμένοι και πιο ασφαλείς. Όλα αυτά τους κάνουν πιο λογικούς.
Και δεν θα ήταν ωραίο να βάλουμε λίγο περισσότερο λόγο στις σημερινές συζητήσεις;
Διάβασε επίσης:
3 προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει το σώμα σου για να αποχωρήσεις από τη δουλειά σου
Το να καταλάβουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε από ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον καμιά φορά είναι δύσκολο καθώς το οικονομικό κλίμα είναι ρευστό. Όλες μας χρειαζόμαστε την εργασία μας, καθώς με αυτήν επιβιώνουμε και πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Κάποιες φορές κάνουμε μια δουλειά που δεν είναι από τις πρώτες επιλογές μας. Παρόλα αυτά ακόμη κι αν εργάζεσαι σε μια δουλειά που σε εκφράζει ή σου αρέσει μπορεί να καταπιέζεσαι.
Μπορεί να αισθάνεσαι πως δε σε εκτιμούν, να μην πληρώνεσαι καλά, να δουλεύεις πολλές παραπάνω ώρες ή ακόμη και να αντιμετωπίζεις κακοποίηση και φυσικά δουλεύοντας σε έναν τέτοιο περιβάλλον θα σκέφτεσαι να τα παρατήσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις το σώμα σου στέλνει προειδοποιητικά σημάδια και σου λέει πως πρέπει να εγκαταλήψεις τη δουλειά σου. Σύμφωνα με το yourtango.com θα πρέπει να εστιάσεις σε 2 σημεία: το σώμα σου και το μυαλό.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|