Πώς θα καταλάβεις αν έχεις πάθει κρίση πανικού ή άγχους- Οι διαφορές μεταξύ τους
Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των κρίσεων πανικού και του άγχους.
Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ μιας κρίσης πανικού και μιας κρίσης άγχους. Όμως το άγχος συχνά πυροδοτείται από ορισμένους στρεσογόνους παράγοντες και μπορεί να αναπτύσσεται σταδιακά. Από την άλλη πλευρά, οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα και απότομα. Μπορεί να ακούς ανθρώπους να μιλούν για κρίσεις πανικού και κρίσεις άγχους σαν να είναι το ίδιο πράγμα. Αλλά πρόκειται για διαφορετικές καταστάσεις.
Τι είναι η κρίση άγχους;
Το “Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, 5η έκδοση” (DSM-5) δεν αναφέρει τις κρίσεις άγχους, αλλά ορίζει το άγχος ως χαρακτηριστικό πολλών κοινών ψυχιατρικών διαταραχών.
Αυτό περιλαμβάνει τις ακόλουθες καταστάσεις:
- γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
- διαταραχή πανικού
- διαταραχή άγχους αποχωρισμού
- αγοραφοβία χωρίς ιστορικό διαταραχής πανικού
- διαταραχή μετατραυματικού στρες
- διαταραχή κοινωνικού άγχους
- ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
- ειδική φοβία
Τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:
- ανησυχία
- άγχος
- φόβος
Η έλλειψη διαγνωστικής αναγνώρισης των κρίσεων άγχους σημαίνει ότι τα σημεία και τα συμπτώματα είναι ανοιχτά στην ερμηνεία. Δηλαδή, ένα άτομο μπορεί να περιγράψει ότι έχει πάθει “κρίση άγχους” και να έχει συμπτώματα που ένα άλλο άτομο δεν έχει βιώσει ποτέ, παρά το γεγονός ότι δηλώνει ότι και το ίδιο έχει πάθει “κρίση άγχους”.
Τι είναι η κρίση πανικού;
Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν έντονο και συχνά συντριπτικό φόβο. Το DSM-5 αναγνωρίζει τις κρίσεις πανικού και τις κατηγοριοποιεί ως απροσδόκητες ή αναμενόμενες. Οι απροσδόκητες κρίσεις πανικού συμβαίνουν χωρίς προφανή αιτία. Οι αναμενόμενες κρίσεις πανικού προκαλούνται από εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως οι φοβίες.
Συμπτώματα της κρίσης πανικού έναντι της κρίσης άγχους
Οι κρίσεις πανικού και οι κρίσεις άγχους μπορεί να αισθάνονται παρόμοιες και μοιράζονται πολλά συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα. Μπορείς να βιώσεις ταυτόχρονα τόσο μια κρίση άγχους όσο και μια κρίση πανικού.
Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθεις άγχος ενώ ανησυχείς για μια πιθανώς αγχωτική κατάσταση, όπως μια σημαντική παρουσίαση στη δουλειά. Όταν φτάσει η κατάσταση, το άγχος μπορεί να κορυφωθεί σε μια κρίση πανικού. Μια κρίση πανικού ή μια κρίση άγχους μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα, όπως:
- ανησυχία και ανησυχία
- αγωνία
- φόβος του θανάτου ή της απώλειας του ελέγχου
- αίσθημα απομάκρυνσης από τον κόσμο (αποπραγματοποίηση) ή τον εαυτό μας (αποπροσωποποίηση)
- αίσθημα παλμών της καρδιάς ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
- πόνος στο στήθος
- δύσπνοια
- σφίξιμο στο λαιμό ή αίσθημα πνιγμού
- ξηροστομία
- εφίδρωση
- ρίγη ή εξάψεις
- Τρέμουλο ή τρέμουλο
- μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα (παραισθησία)
- ναυτία, κοιλιακό άλγος ή στομαχικές διαταραχές
- πονοκέφαλος
- αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης
Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις αν αυτό που βιώνεις είναι άγχος ή κρίση πανικού. Λάβε υπόψη σου τα ακόλουθα:
- Την αιτία: Το άγχος συνήθως σχετίζεται με κάτι που θεωρείται αγχωτικό ή απειλητικό. Οι κρίσεις πανικού δεν προκαλούνται πάντα από παράγοντες άγχους. Τις περισσότερες φορές Εμπιστευτική πηγή εμφανίζονται από το πουθενά.
- Το επίπεδο άγχους: Το άγχος μπορεί να είναι ήπιο, μέτριο ή σοβαρό. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να συμβαίνει στο πίσω μέρος του μυαλού σας καθώς κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Οι κρίσεις πανικού, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν σοβαρά, ενοχλητικά συμπτώματα.
- Καταπολέμηση ή φυγή: Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, αναλαμβάνει η αυτόνομη αντίδραση μάχης ή φυγής του οργανισμού. Τα σωματικά συμπτώματα είναι συχνά πιο έντονα από τα συμπτώματα του άγχους.
- Ταχύτητα εμφάνισης: Ενώ το άγχος μπορεί να αναπτύσσεται σταδιακά, οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται συνήθως απότομα.
- Επίδραση: Ο πανικός εκδηλώνεται με την εμφάνιση της κρίσης: Οι κρίσεις πανικού συνήθως πυροδοτούν ανησυχίες ή φόβους που σχετίζονται με την εκδήλωση άλλης κρίσης. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά σας, οδηγώντας σας να αποφεύγετε μέρη ή καταστάσεις όπου πιστεύετε ότι μπορεί να κινδυνεύετε από κρίση πανικού.
Οι γιατροί δεν μπορούν να διαγνώσουν τις κρίσεις άγχους, αλλά μπορούν να διαγνώσουν:
- συμπτώματα άγχους
- αγχώδεις διαταραχές
- κρίσεις πανικού
- διαταραχές πανικού
Ο γιατρός θα σε ρωτήσει για τα συμπτώματά σου και θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες παθήσεις υγείας με παρόμοια συμπτώματα, όπως καρδιακές παθήσεις ή προβλήματα θυρεοειδούς.
Οι 4 εύκολες ασκήσεις για να διώξεις μακριά τις αρνητικές σκέψεις
Οι αρνητικές σκέψεις είναι ικανές να σε καταβάλλουν και να επηρεάσουν πολύ σοβαρά την ψυχολογία σου. Έχοντας αυτές σαν «οδηγό» το σίγουρο είναι πως θα σου χαλάνε την ημέρα αλλά το σίγουρο είναι πως δε θα είσαι όσο παραγωγική θα ήθελες να είσαι. Επίσης είναι γνωστό πως ό, τι σκεφτόμαστε αυτά και συνήθως ελκύουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να τις διώχνει μακριά με κάποιες ασκήσεις.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να δεις τις καταστάσεις με διαφορετικό βλέμμα και να αποκτήσεις ξανά τον έλεγχο. Οι ασκήσεις αυτές θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από το στρες κι επίσης θα σε βοηθήσουν να κάνεις υποσυνείδητες σκέψεις που θα σε ωθήσουν σε πιο παραγωγικές, χρήσιμες κατευθύνσεις με την πάροδο του χρόνου και σιγά σιγά τα αρνητικά μοτίβα σκέψης θα εξαλειφθούν.
Τι είναι η άσκηση σκέψης;
Οι ασκήσεις σκέψης είναι νέοι τρόποι σκέψης για μια δεδομένη περίσταση ή εμπειρία που μπορούν να μας βοηθήσουν να βγούμε από έναν κολλημένο ή μη χρήσιμο τρόπο σκέψης. Ενώ ορισμένες ασκήσεις σκέψης έχουν μελετηθεί εκτενώς από ψυχολογικούς ερευνητές, άλλες προσφέρονται από ψυχολόγους και κλινικούς συμβούλους ψυχικής υγείας επειδή έχουν φανεί χρήσιμες ανεπίσημα για συγκεκριμένους τύπους ασθενών. Οι ασκήσεις σκέψης μπορεί να προταθούν και από τον θεραπευτή σου.
Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι δεν υπάρχει μια άσκηση σκέψης που να ταιριάζει σε όλους. Μη διστάσεις να δοκιμάσεις μια από αυτές για μερικές εβδομάδες και να δεις αν σου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία και το αίσθημα ευεξίας. Αν όχι, δοκίμασε μια άλλη άσκηση σκέψης. Οι ασκήσεις σκέψης προορίζονται να είναι μια μέθοδος για να δεις τον κόσμο διαφορετικά, όχι μια ιατρική θεραπεία.
Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|