Πώς το να τακτοποιείς απλώς το σπίτι σου μπορεί να σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη
Ίσως η ευτυχία σου να κρύβεται στην οργάνωση του σπιτιού σου, το έχεις σκεφτεί. Δες πώς θα το κάνεις πράξη!
Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να είσαι πιο ευτυχισμένη; Μερικές φορές, χρειάζεται κάτι απλό για να το πετύχεις. Ίσως απλώς η τακτοποίηση του σπιτιού σου να είναι αρκετή. Δεν το πιστεύεις; Κι όμως, μπορεί.
Το σπίτι μας είναι ο κόσμος μας. Κάθε δωμάτιο μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος και της ψυχής μας. Γι’ αυτό, αν ψάχνετε έναν τρόπο να είσαι πιο ευτυχισμένη, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξεις γύρω σου.
Ο καθηγητής Daniel Lumera, φυσιοδίφης βιολόγος, συγγραφέας και ειδικός στις επιστήμες της ευημερίας και στην πρακτική του διαλογισμού εξήγησε στο GRAZIAMAGAZINE ότι εάν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε έναν συγκεκριμένο τομέα της ζωής μας, η προσπάθεια να εντοπίσουμε τον αντίστοιχο χώρο στο σπίτι μας και να τον αναδιατάξουμε μπορεί να αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. «Δοκίμασέ το και δες τη διαφορά — μπορεί απλώς να σε εκπλήξει».
Γιατί η τακτοποίηση του σπιτιού μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα
«Το σπίτι είναι ίσως το μέρος όπου δίνουμε τον περισσότερο χώρο σε αυτό που πραγματικά είμαστε: ένας φυσικός, συναισθηματικός, ψυχολογικός και πνευματικός χώρος μέσω του οποίου διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από το εξωτερικό, ορίζοντας ταυτόχρονα την ταυτότητά μας. Η πραγματοποίηση αλλαγών στο σπίτι σας έχει επομένως βαθύ αντίκτυπο στην ψυχή, μεταμορφώνοντας συναισθήματα, καταστάσεις, σκέψεις και συμπεριφορές. Στην ψυχολογία, το σπίτι ορίζεται ως ένας “περιβαλλοντικός παράγοντας” της ψυχικής υγείας, ικανός να επηρεάσει την ευημερία σε βαθμό που να τροποποιεί τη δομή και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου», εξήγησε ο Lumera.
«Το υπνοδωμάτιο αντιπροσωπεύει τη φιλοξενία, το καταφύγιο, την ανάπαυση. Η επιλογή του δαπέδου είναι κρίσιμη γιατί αντιπροσωπεύει ρίζες και στήριγμα. Το γραφείο είναι καθήκον, το πάτωμα είναι παιχνίδι. Σκεφτείτε τα παιδιά που παίζουν στο πάτωμα. Πιθανώς, το πάτωμα στο οποίο έπαιζαν ως παιδιά θα τους κάνει να νιώθουν κάπως, ακόμα και όταν μεγαλώσουν, με βάση την παιδική ηλικία που είχαν», εξήγησε περαιτέρω ο Lumera.
Είναι απαραίτητο, φυσικά, να βρούμε τη δική μας τάξη, που να μας αντιπροσωπεύει και όπου νιώθουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δεν υπάρχει καθολική τάξη που να ισχύει για όλους. Αντίθετα, κάθε σπίτι πρέπει να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα των κατοίκων του.
Διάβασε επίσης: Θέλεις να είσαι ευτυχισμένη; Χτένιζε κάθε μέρα τα μαλλιά σου και θα γίνεις
Πώς να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της οργάνωσης του σπιτιού
1. Δώσε προσοχή σε αυτά που φέρνεις στο μυαλό και στο σπίτι σου, είτε είναι αντικείμενα, σκέψεις, συμπεριφορές ή πληροφορίες. Πριν «αδειάσεις» το μυαλό ή την κατοικία κάποιου, είναι απαραίτητο να σταματήσεις τη ροή των εισερχόμενων στοιχείων, επιλέγοντας τι δημιουργεί γαλήνη και ευεξία, επιτρέποντάς σου να ζήσεις μια ποιοτική και βιώσιμη ζωή.
2. Άφησε με ευγένεια ό,τι δεν χρειάζεται πλέον, για παράδειγμα, δωρίζοντας αντικείμενα που περισσεύουν σε αγαπημένα πρόσωπα ή φιλανθρωπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Κάνοντας αυτό, μειώνοντας την οικιακή ακαταστασία, επιτρέπει καλύτερη εστίαση και επεξεργασία πληροφοριών και αυξημένη παραγωγικότητα.
3. Δημιούργησε σιωπηλούς χώρους, ακόμη και μικρούς, που μπορούν να είναι αναγεννητικοί για το μυαλό, βελτιώνοντας την ποιότητα της ανάπαυσης και του ύπνου και διεγείροντας τη δημιουργικότητα, τη διαίσθηση και την ψυχική ηρεμία.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|